Doal Kaynak Sularnn zellikleri Nelerdir Kaynak Suyu Jeolojik

  • Slides: 20
Download presentation
Doğal Kaynak Sularının Özellikleri Nelerdir? Kaynak Suyu; Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal

Doğal Kaynak Sularının Özellikleri Nelerdir? Kaynak Suyu; Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla çıkış noktasından yer yüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usullerle çıkartılan ve Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelikte” izin verilenler dışında her hangi bir işleme tabi tutulmaksızın nitelikleri tanımlı, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı sularıdır.

Doğal Kaynak Suyu ve Doğal Mineralli Su Arasındaki Fark Nedir? § Doğal mineralli suların

Doğal Kaynak Suyu ve Doğal Mineralli Su Arasındaki Fark Nedir? § Doğal mineralli suların mineral içeriğinin yıl boyunca (mevsimsel değişimlerde doğal dalgalanmalar dışında) sabit kalarak, değişmemesidir. § Doğal kaynak sularında böyle bir koşul aranmamaktadır. § Doğal mineralli sular kaynağına bağlı olarak gazlı veya gazsız olabilir. § Tercihe göre, kaynağından çıkarıldıktan sonra da karbondioksit ile zenginleştirerek gazlı hale getirebilir.

İşlenmiş İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? § İçme Suyu: § Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin

İşlenmiş İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? § İçme Suyu: § Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla çıkış noktasından sürekli akan veya teknik usullerle çıkarılan ve Bakanlıkça uygun görülen dezenfeksiyon, filtrasyon, çöktürme, saflaştırma ve benzeri işlemler uygulanabilen ve parametre değerlerinin eksiltilmesi veya arttırılması suretiyle elde edilen, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı sularıdır. § İşlem görmesi sebebiyle bu sular doğal olarak değerlendirilmez.

Doğal Kaynak/Mineralli Suyu ve İşlenmiş İçme Suyunun Arasındaki Fark Nedir? § Doğal kaynak/mineralli suları

Doğal Kaynak/Mineralli Suyu ve İşlenmiş İçme Suyunun Arasındaki Fark Nedir? § Doğal kaynak/mineralli suları işleme tabi tutulmazken işlenmiş içme suları isminden de anlaşıldığı gibi farklı işlemlerden geçirilebilir.

Arıtma Sular ile Doğal Kaynak/Mineralli Suların Arasındaki Fark Nedir? § Piyasadaki pek çok arıtma

Arıtma Sular ile Doğal Kaynak/Mineralli Suların Arasındaki Fark Nedir? § Piyasadaki pek çok arıtma cihazından içme suları geçirildiğinde, yapılarında bulunan özel bir filtre ile faydalı mineraller ayrılır ve çok yumuşak su elde edilir, geriye mineral ihtiyacınızı karşılamada beslenmenize destek olmayacak bir su kalır. § Ayrıca kullanılan filtreler zamanında ve uygun şekilde temizlenmezse/değiştirilmezse mikrobiyolojik olarak risk oluştururlar.

Suyun p. H'ı Kaç Olmalıdır? § PH bir sıvının içerisindeki H+ iyonları ile OH-

Suyun p. H'ı Kaç Olmalıdır? § PH bir sıvının içerisindeki H+ iyonları ile OH- iyonları miktarıyla ölçülen bir tanımdır. § 0 ile 14 sayıları arasında değerlendirilir. ph”ın 7 oluşu nötr olarak değerlendirilir 7 ph”ın altında kalan sular asidik 7 nin üzerindeki sular ise bazik olarak değerlendirilir. § Doğal Kaynak Sularında yönetmelik p. H 6, 5– 9, 5 arasında olmasını uygun görmektedir. § Doğal Mineralli Sularda ise, yönetmelikte p. H için bir limit değer belirtilmemektedir.

Su Sertliği Nedir? § Sertlik, su içinde çözünmüş minerallerin (kalsiyum , § § §

Su Sertliği Nedir? § Sertlik, su içinde çözünmüş minerallerin (kalsiyum , § § § magnezyum , demir, mangan gibi) varlığının sonucudur. Bu minerallerin miktarları suyun sertliğini belirlemektedir. Suların sertliği halk arasında ‘kireç’ olarak da bilinmektedir. Sertlik/yumuşaklık içilebilir sular için bir kalite parametresi ya da göstergesi değildir ve tüketicinin damak zevkine, alışkanlıklarına bağlıdır. Yönetmeliklerde sertlik için bir limit tanımlı değildir. İnsan sağlığı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum gibi mineraller günlük olarak vücuda alınmalıdır ve sularımız doğal yapısı sayesinde buna destek olmaktadır.

Damacana Sularla Kullanılan Pompalar Suyun Mikrobiyolojik Kalitesini Etkiler mi? § Ürün açıldıktan sonra dikkat

Damacana Sularla Kullanılan Pompalar Suyun Mikrobiyolojik Kalitesini Etkiler mi? § Ürün açıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de damacana sularda yaygın olarak kullanılan pompaların temizliğidir. § Sık temizlenmeyen, belli aralıklarla değiştirilmeyen pompalar suda mikrobiyolojik üremelere sebep olabilir ve suyun mikrobiyolojik kalitesini düşürebilir.

Pompa Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir? § Pompa damacana üzerinde iken kullanım sonrasında

Pompa Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir? § Pompa damacana üzerinde iken kullanım sonrasında ağız kısmındaki tıpa mutlaka kapalı tutulmalıdır. § Pompalar damacanadan başka damacanaya aktarılırken koku ve kirlilik kontrolü yapılmalıdır ve temizlenmelidir. § Kullanılan pompaların gıdalarla temas edebilecek malzemeden yapıldığına dair üretim izinleri bulunmalıdır.

Pompa Hangi Sıklıkla Temizlenmelidir? § Kullanılan pompaların mümkünse her damacana değişimde temizlenmesi ve en

Pompa Hangi Sıklıkla Temizlenmelidir? § Kullanılan pompaların mümkünse her damacana değişimde temizlenmesi ve en geç 1 sene içerisinde de değiştirilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Pompaların Temizliği Nasıl Olmalıdır? § § § Pompanın sökülebilen parçaları ayrılır. Parçalar 50°C deki

Pompaların Temizliği Nasıl Olmalıdır? § § § Pompanın sökülebilen parçaları ayrılır. Parçalar 50°C deki sıcak suda 10 dakika bekletilir. Fırça yardımıyla parçalar temizlenir. Diğer yanda bir kaba sıcak su konulur. Sökülen su pompasının alt kısmı sıcak suyun içine daldırılır, suyun çekilmesine başlanır. Bu işlem kaptaki su bitene kadar yapılır. § Parçaların ve ana parçanın temizliğinden emin olunduktan sonra yerlerine monte edilir. § Pompanın dış yüzeyi de sıcak su kullanılarak temizlenir.

§ Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1'lik klorlu su içerisinde

§ Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1'lik klorlu su içerisinde § 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1'lik klor solüsyonu geçirilmelidir. ((%1'lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve %10 aktif klor "sodyum hipoklorit" içermelidir. § Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır).

Sebil Kullanımı ve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir? § Damacana değiştirme işlemi sırasında

Sebil Kullanımı ve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir? § Damacana değiştirme işlemi sırasında cihazda koku ve kirlilik kontrolü yapılmalıdır. § Cihazın alındığı firmadan cihazın nasıl ve kimin tarafından temizleneceği ile ilgili bilgi alınmalıdır ve buna göre hareket edilmelidir.

Sebil Kullanımı ve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Sebil Kullanımı ve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Sebil temizliği için; § § § § § Sebil temizliği yapan eleman ilgili kurum,

Sebil temizliği için; § § § § § Sebil temizliği yapan eleman ilgili kurum, kuruluş veya tüketiciye geldiği firma kimliğini göstermek suretiyle işine başlar, Hijyenik olması açısından personel eline eldiven takmalıdır, Öncelikle plastik parçalar sökülerek dezenfekte edilir, Çelik kazan içi temiz bir sünger ile dezenfektan sürülerek 5 -10 dakika bekletilir, Bekleme esnasında sebilden sökülen plastik parçalar bol su ile durulanır, Daha sonra çelik kazan içi sünger ile yıkanarak sebilin içerisindeki suyu arka sıcak su tahliyesi ve ön soğuk su musluğundan boşaltılır, Kazan içi temizlendikten sonra soğuk su borusu fırça ile dezenfekte edilip durulanarak yerine takılır, Bu işlemler bittikten sonra tekrar temiz su ile içerisi durulanarak musluklardan akıtılır. Diğer parçaları da takılır, Sebil kullanıma hazır hale gelmiştir, Bu işlem periyodik olarak 3 – 6 ay arasında yapılır.

Damacana kapların kullanım ömrü § Damacana kapların kullanımına mevcut Yönetmeliklerde 3 yıl veya 75

Damacana kapların kullanım ömrü § Damacana kapların kullanımına mevcut Yönetmeliklerde 3 yıl veya 75 kez su dolumu yapılması şeklinde sınırlama getirilmiştir. § Ancak damacana kapların 3 yıllık süre içinde yıpranmadığı, 75 kez yapılacak dolumun da ancak 5 yılda tamamlanabildiği tespit edilmiş olup Yönetmeliklerde yapılan değişiklik ile 3 yıllık süre 5 yıla çıkartılmıştır.