DKKAT GELTRME TEKNKLER rem TUNER Okul Psi Danman

  • Slides: 19
Download presentation
DİKKAT GELİŞTİRME TEKNİKLERİ İrem TUNÇER Okul Psi. Danışmanı

DİKKAT GELİŞTİRME TEKNİKLERİ İrem TUNÇER Okul Psi. Danışmanı

ALNINIZA DOKUNUN VE SICAKLIK DÜZEYİNİ HİSSEDİN !

ALNINIZA DOKUNUN VE SICAKLIK DÜZEYİNİ HİSSEDİN !

Ders Dinlerken Yaşanan Dikkat Sorunu Dersi başından itibaren dinleyememe Ders Çalışırken Yaşanan Dikkat Sorunu

Ders Dinlerken Yaşanan Dikkat Sorunu Dersi başından itibaren dinleyememe Ders Çalışırken Yaşanan Dikkat Sorunu Kaynağı hedef olan dikkat sorunu Dışarıdan gelen seslerin dikkat dağıtması Kısa süreli hafızanın dolması kaynaklı Derste zaman kopma yaşamak Konuyu anlayamama ve soruları çözememe kaynaklı Bütüne ve parçaya aynı anda dikkat edememe Plan ve programsız çalışmanın yol açtığı

1. DERS DİNLERKEN YAŞANAN DİKKAT SORUNU

1. DERS DİNLERKEN YAŞANAN DİKKAT SORUNU

DERSİ BAŞINDAN İTİBAREN DİNLEYEMEME Bu durumun en yaygın sebebi öğrencinin, anlatılan o konu hakkında

DERSİ BAŞINDAN İTİBAREN DİNLEYEMEME Bu durumun en yaygın sebebi öğrencinin, anlatılan o konu hakkında hiçbir temel bilgiye sahip olmamasıdır. Beynimiz gelen bilgileri önceki bilgilerle ilişkilerini kurar ve konu bütünü içinde yerini kapsar. Eğer bunu saptayamazsa, beynimiz o bilgi üzerine odaklanamaz. Dinleyemiyorum yakınması çoğu zaman «anlayamıyorum» yakınmasını kendi içinde taşır.

 Bir öğretmen sınıfta dersi anlatırken dakikada ortalama 200 sözcük kullanır. Konuyu önceden çalışmamış,

Bir öğretmen sınıfta dersi anlatırken dakikada ortalama 200 sözcük kullanır. Konuyu önceden çalışmamış, konu hakkında bilgisi olmayan bir öğrenci dersi dinlerken dakikada 100 sözcük işitir. Hiçbir amacımız olmadan sokakta dolaşırken hiçbir şey dikkatimizi çekmez. Ama sokağa, beyaz bir ayakkabı almak için çıkarsak, bütün vitrinler ve vitrindeki ayakkabılar dikkatimizi çeker. İşte beynine bir hedef koyup, dersi öyle dinleyen öğrencilerin dikkatlerindeki artışın nedeni bundandır.

DIŞARIDAN GELEN SESLERİN DİKKAT DAĞITMASI Biz doğadaki bütün sesleri sustursak bile sorun beynimizde ise,

DIŞARIDAN GELEN SESLERİN DİKKAT DAĞITMASI Biz doğadaki bütün sesleri sustursak bile sorun beynimizde ise, ses üretmeye devam edecektir. Peki öğrenci neden küçük gürültülere dikkat kesilir? 1. Uzun süre dinlenmeden ders çalıştıysa 2. Çalıştığı dersi anlayamaması ve başarısız olması (Bu konuyu nasıl öğrenebilirim? ) 3. Motivasyonunun düşük olması

DERSTE ZAMAN KOPMA YAŞAMA Dersten önce 15 -20 dk çalışarak derse girmesi o konunun

DERSTE ZAMAN KOPMA YAŞAMA Dersten önce 15 -20 dk çalışarak derse girmesi o konunun bizim için bilinmez olmaktan çıkar ve dikkatini daha kolay toparlar. Orada bir ders var uzakta, gidip onu dinleyeyim düşüncesindeki öğrenci, o dersi dinleyemez ve o dersten faydalanamaz.

BÜTÜNE VE PARÇAYA AYNI ANDA DİKKAT EDEMEME İnsan beyni parça ve bütünü aynı anda

BÜTÜNE VE PARÇAYA AYNI ANDA DİKKAT EDEMEME İnsan beyni parça ve bütünü aynı anda algılar. Eğer beynimiz bütünü göz ardı ederek, sadece o bütünün bir parçasını anlamaya yönelirse, beynimiz bu bilgiyi reddedecek ve adına dikkatsizlik denen durum yaşanacaktır. İnsan beyni parçayı önce algıladıktan sonra onu bir bütün içerisine oturtamazsa, o bilgiyi gereksiz diye algılayıp atar. Çalıştığınız konunun kavramlarını çıkartın. Kavramların tanımını yapınız ve birbiri ile olan ilişkilerini oluşturun. (Şematizasyon yapılabilir)

2. DERS ÇALIŞIRKEN YAŞANAN DİKKAT SORUNLARI

2. DERS ÇALIŞIRKEN YAŞANAN DİKKAT SORUNLARI

KAYNAĞI HEDEF OLAN DİKKAT SORUNU Frontal lob bölgesi, hem dikkatimizle ilgili bir bölge olup,

KAYNAĞI HEDEF OLAN DİKKAT SORUNU Frontal lob bölgesi, hem dikkatimizle ilgili bir bölge olup, hem de plan program hedef belirlememizi sağlayan bir işleve sahiptir. Frontal lobun aksamadan çalışabilmesi için mutlaka bir hedefinizin olması gerekir. Hedef beynimizin dikkatten sorumlu bölgesini tam kapasite çalışmasını sağlar. Hedefleriniz ulaşılabilir nitelikte olmalıdır!!!

KISA SÜRELİ HAFIZANIN DOLMASINDAN KAYNAKLI DİKKAT SORUNU Kısa süreli hafızanın ilk aldığı bilgileri silmeye

KISA SÜRELİ HAFIZANIN DOLMASINDAN KAYNAKLI DİKKAT SORUNU Kısa süreli hafızanın ilk aldığı bilgileri silmeye başladığında şu sorunlar yaşanır: 1. Paragrafın sonuna geldiğinde baş tarafını hiç okumamış gibi tamamen unutmak 2. Soru ve seçenekleri defalarca okumak ama anlayamamak 3. Dikkati önce diğeri soruya kaydırmak, ancak orada da odaklanma sorunu başlayınca testi değiştirmek

 Kısa süreli hafıza 3 ila 9 birimlik bilgiyi alır. Yani üç rakamlı bir

Kısa süreli hafıza 3 ila 9 birimlik bilgiyi alır. Yani üç rakamlı bir sayı ile dokuz rakamlı bir sayı arasındaki rakamları kaydedebilir. Bu nedenle bizler telefon numaralarını ikişer üçer kısımlar halinde aklımızda tutarız ve hiç kimse telefon numarasını binli, milyonlu rakamlar halinde aklında tutmaz. Kısa süreli hafıza dışarıdan gelen bilgileri 20 -30 sn içerisinde kullanıp uzun süreli hafızaya göndermesi ya da dışarı atmasıdır. Kısa süreli hafızadan silinen bilgiler hatırlanamaz.

KONUYU ANLAYAMAMA VE SORULARI ÇÖZEMEME KAYNAKLI DİKKAT SORUNU İnsan beyni, zorlandığı zaman kapasitesini arttıran

KONUYU ANLAYAMAMA VE SORULARI ÇÖZEMEME KAYNAKLI DİKKAT SORUNU İnsan beyni, zorlandığı zaman kapasitesini arttıran ve üst düzey çalışmaya başlayan bir organdır. Bu nedenle, masada zorlandığınız dersi hemen terk etmeyip, beynimizi en ileri safhada zorladıktan sonra, eğer hala sorun devam ediyorsa, başka bir derse geçmeliyiz. Kendinize bunun için bir zaman belirlemelisiniz. Masaya oturma konusunda zorlanıyorsanız önce başarılı olduğunuz dersten başlayıp sonra zorlandığınız derse geçebilirsiniz. Masaya oturma konusunda sorun yaşamıyorsanız önce zorlandığınız ders ile çalışmaya başlayın.

Altı dersin sadece ikisinde dikkatinizin eksik olduğunu düşünüyorsanız, diğer derslerde soruları doğru yaparken o

Altı dersin sadece ikisinde dikkatinizin eksik olduğunu düşünüyorsanız, diğer derslerde soruları doğru yaparken o iki dersin sorularında hatalarınız daha çok ise, dikkat de değil konularda bir eksiklik vardır. Eğer böyle bir durum varsa konu eksikliğiniz vardır.

PLAN VE PROGRAMSIZ ÇALIŞMANIN YOL AÇTIĞI DİKKAT SORUNU Beynimiz görmeden adım atmaz. Görür, nereye

PLAN VE PROGRAMSIZ ÇALIŞMANIN YOL AÇTIĞI DİKKAT SORUNU Beynimiz görmeden adım atmaz. Görür, nereye basacağını planlar, ondan sonra adımını atar. Bir güne başlarken öğrenci beynine, bugün şu dersleri, şu sürelerde, şu yöntemle, şu şekilde çalışacağım mesajını mutlaka göndermek zorundadır. Eğer bunu yapmaz ise, bütün gününü hiçbir şeye odaklanamadan , düşük enerji ve yüksek huzursuzlukla geçirir. Mutlaka günlük ve haftalık planlarınız olmalı…

 Öğrenci öğretmenin çözdüğü soruyu anlıyor ama ancak aynı konu ile ilgili başka bir

Öğrenci öğretmenin çözdüğü soruyu anlıyor ama ancak aynı konu ile ilgili başka bir soruyu çözemiyorsa; Çözülemeyen soru hemen öğretmene ÇÖZDÜRÜLMEMELİDİR. Önce kendiniz uğraşmalı, konu anlatımına geri dönüp okumalı, araştırmalı, bir gün sonra yeniden denemeli eğer çözemediysen o zaman öğretmene sormalısın. Bu sayede bilgi sizin aklınızda daha kalıcı hale gelecektir.

HER ŞEY SENDE BİTER Eğer yenildiğini düşünüyorsan yenilmişsindir. Girişmeye cesaretin yoksa girişemezsin. Başarmak ister

HER ŞEY SENDE BİTER Eğer yenildiğini düşünüyorsan yenilmişsindir. Girişmeye cesaretin yoksa girişemezsin. Başarmak ister ama başaramayacağını sanırsan, Hiç şüphen olmasın başaramazsın! Harpte muharebeleri kazananlar, Her zaman daha güçlüler veya daha hızlı koşanlar değildir. Er ya da geç, başarmış bir kimse, Başaracağına inanmış bir insandır.