CENUSAREASA Origine si istorie Istoria Egipteana Tema Cenuresei

  • Slides: 6
Download presentation
CENUSAREASA Origine si istorie

CENUSAREASA Origine si istorie

*Istoria Egipteana Tema Cenușăresei ar putea să fi apărut încă din antichitatea clasică: Istoricul

*Istoria Egipteana Tema Cenușăresei ar putea să fi apărut încă din antichitatea clasică: Istoricul grec Strabon (Geographica Cartea 17, 1. 33) a consemnat în secolul I e. n. povestea fetei greco-egiptene Rhodopis, considerată a fi cea mai veche versiune a poveștii. [Servitoarea Rhodopis („fata cu obraji roșii”) își spală hainele într-un pârâu, obligată fiind de celelalte servitoare, care au plecat la un eveniment organizat de faraonul Amasis. Un vultur îi ia sandaua cu trandafiri și o lasă la picioarele faraonului în orașul Memphis; el cere apoi femeilor din regatul său să probeze sandaua pentru a vedea cui i se potrivește și Rhodopis este singura care o poate încălța. Faraonul se îndrăgostește și se căsătorește cu ea. Povestea reapare ulterior la Aelian (ca. 175–ca. 235), ceea ce arată că tema Cenușăresei a rămas populară în antichitate.

*Istoria Chineza O altă versiune a poveștii, Ye Xian, a apărut în Yǒuyáng Zázǔ

*Istoria Chineza O altă versiune a poveștii, Ye Xian, a apărut în Yǒuyáng Zázǔ de Tuag Ch'eng-Shih în preajma anului 860 e. n. Aici, fata frumoasă și harnică se împrietenește cu un pește, reîncarnarea mamei ei, omorâtă de mama vitregă a fetei. Ye Xian păstrează oasele, care au proprietăți magice, și ele o ajută să se îmbrace potrivit pentru un festival. Când ea își pierde papucul după plecarea în grabă, regele o găsește și se îndrăgostește de ea. Câteva variante diferite ale poveștii apar O mie și una de nopți, toate tratând tema fetei celei mici hărțuită de surorile invidioase. În unele dintre acestea, este vorba despre un tânăr care doi frați. Una dintre povești, „Judar și frații săi”, se îndepărtează de la finalurile fericite altor variante, terminându-se în schimb tragic, fiul cel mai mic fiind otrăvit de frații mari.

*Istoria Japoneza O altă veche poveste a Cenușăresei provine din Japonia. În aceasta, Chūjō-hime

*Istoria Japoneza O altă veche poveste a Cenușăresei provine din Japonia. În aceasta, Chūjō-hime fuge de la mama sa vitregă cu ajutorul unor călugărițe budiste, și se alătură mănăstirii lor.

*Istoria Europeana Cea mai veche poveste europeană cu această temă este „La Gatta Cenerentola”

*Istoria Europeana Cea mai veche poveste europeană cu această temă este „La Gatta Cenerentola” sau „Pisica cenușăreasă” care apare în cartea "Il Pentamerone" a culegătorului italian de basme Giambattista Basile în 1635. Aceasta versiune a stat la baza versiunilor ulterioare publicate de autorul francez Charles Perrault și de frații Grimm germani. (în versiunea fraților Grimm, nu apare zâna cea bună, spiritul mamei adevărate fiind reprezentat de două păsări din copacul de lângă mormântul mamei. ) Una dintre cele mai populare versiuni ale basmului a fost cea scrisă de Charles Perrault în 1697. Popularitatea poveștii sale s-a datorat faptului că Perrault a adăugat în poveste dovleacul, zâna cea bună și pantofii de sticlă. Se credea, în mod eronat, de către vorbitorii de engleză, că în versiunea lui Perrault, Cenușăreasa poartă cizme de blană („pantoufle en vair”), și că atunci când s-a tradus povestea în engleză, vair a fost confundat cu verre (sticlă), și că povestea a rămas așa. Teoria cizmelor de blană a fost însă infirmată. O altă versiune celebră a fost consemnată de frații Jacob și Wilhelm Grimm în secolul al XIX-lea. Povestea se numește Aschenputtel iar ajutorul vine din partea copacului de pe mormântul mamei. În această versiune, surorile vitrege încearcă să păcălească prințul, tăindu-și părți din picior pentru a face pantoful să se potrivească. Prințul este informat de doi porumbei care scot ochii surorilor vitrege, făcându-le cerșetoare oarbe pentru toată viața lor.

Creat de: Panait Oana-Irina Clasa : a XI-a A Bibliografie: www. wikipedia. org

Creat de: Panait Oana-Irina Clasa : a XI-a A Bibliografie: www. wikipedia. org