Audiovisuaaliset julkaisut ja tieto ja viestinttekniset sovellukset alatyryhmn

  • Slides: 7
Download presentation
Audiovisuaaliset julkaisut ja tieto- ja viestintätekniset sovellukset / alatyöryhmän ajankohtaiset asiat JULKAISUTIEDONKERUUN WEBINAARI 2020

Audiovisuaaliset julkaisut ja tieto- ja viestintätekniset sovellukset / alatyöryhmän ajankohtaiset asiat JULKAISUTIEDONKERUUN WEBINAARI 2020

Työryhmän tausta ja tavoitteet I-luokan julkaisuiden määritelmän todettiin kaipaavan tarkennusta ja esimerkkejä, mitä julkaisuja

Työryhmän tausta ja tavoitteet I-luokan julkaisuiden määritelmän todettiin kaipaavan tarkennusta ja esimerkkejä, mitä julkaisuja tulisi kirjata i-julkaisutyypin alle Työryhmä teki keväällä 2020 ehdotuksen audiovisuaalisten julkaisuiden (julkaisutyyppi I 1) ja tietoja viestintäteknisten sovellusten (I 2) määritelmien päivittämiseksi Luokkaan kuuluvien julkaisujen määrä on kasvussa, kun esimerkiksi verkko-opetusmateriaalin suosio lisääntyy ja podcastien tuottaminen yleistyy myös tutkimusmaailmassa Audiovisuaalisia julkaisuja ja tieto- ja viestintäteknisiä sovelluksia voi ilmoittaa lukumäärätietona KOTA-järjestelmän kautta Jatkossa audiovisuaalisia julkaisuja ja tieto- ja viestintäteknisiä sovelluksia olisi tarkoitus ilmoittaa myös metatietoina VIRTA-julkaisutietopalvelun kautta Jatkossa i 1 -tyypin julkaisuihin viitataan julkaisuina (vs. aiemmin ”aineistot”)

3. 2. 2. 6 I Audiovisuaaliset julkaisut ja tieto- ja viestintätekniset ohjelmat ”Audiovisuaaliset julkaisut

3. 2. 2. 6 I Audiovisuaaliset julkaisut ja tieto- ja viestintätekniset ohjelmat ”Audiovisuaaliset julkaisut sisältävät muut kuin tekstimuotoiset taiteelliset julkaisut, kuten ääntä ja/tai kuvaa hyödyntävät julkaisut ja tieto- ja viestintätekniset sovellukset” ”. . . Omaehtoinen tutkimus- ja kehitystyö voi pitää sisällään myös kolmannen osapuolen kanssa tehtävän yhteistyöprojektin tai hankkeen. ” ”…Julkaisemisesta päättää pääsääntöisesti jokin muu kuin tekijä tai tekijät itse, esim. julkaisukanavan toimituskunta. Vaihtoehtoisesti aineiston tai ohjelman täytyy olla korkeakoulun ulkopuolisen organisaation tilaama ja hyödyntämä. Yhteistyöprojekteissa tai hankkeissa organisaation ulkopuolinen rahoittaja katsotaan julkaisun tilaajaksi. ” ”Julkaisuun mahdollisesti liittyvä taiteellinen osuus voidaan lisäksi kirjata taiteelliseksi julkaisuksi. ”

(i 1) Audiovisuaaliset julkaisut – keskeisiä linjausehdotuksia Käsikirjan kohta 7. 5. 9. , määritelmä:

(i 1) Audiovisuaaliset julkaisut – keskeisiä linjausehdotuksia Käsikirjan kohta 7. 5. 9. , määritelmä: Ääntä ja/tai kuvaa hyödyntävät muut kuin kirjallisessa muodossa olevat julkaisut, joiden julkaisemisesta on päättänyt toimituskunta tai ulkopuolinen tilaaja. Tieto julkaisun tekijäistä/tekijöistä löydyttävä itse julkaisusta tai julkaisualustalta. Tarkennuksia minkälaiset audiovisuaaliset julkaisut kuuluvat tai eivät kuulu kirjattavaksi, ja näihin liittyviä esimerkkejä (kyllä) ”Verkkoalustalla julkaistut oppimateriaalit, jotka on tarkoitettu laajempaan käyttöön kuin yksittäiselle opintojaksolle ja mikäli oppimateriaalin päätuote ei ole kirja (D 5)” (kyllä) ”Verkkojulkaisun yhteydessä julkaistu itsenäinen audiovisuaalinen julkaisu” (ei) ” Henkilön omaehtoisesti internetiin lataamat aineistot, joiden julkaisemisesta ei ole päättänyt toimituskunta tai ulkopuolinen tilaaja. ” (ei) ”Ohje- ja opastusvideot, esimerkiksi kirjastotietokannan hakuohje”

(i 2) Tieto- ja viestintätekniset sovellukset – keskeisiä linjausehdotuksia Käsikirjan kohta 7. 5. 9.

(i 2) Tieto- ja viestintätekniset sovellukset – keskeisiä linjausehdotuksia Käsikirjan kohta 7. 5. 9. , määritelmä: Kaupallisena tai vapaana ohjelmistona julkaistu tieto- ja viestintätekninen ohjelmisto tai algoritmi Tekijä voi olla esimerkiksi sovelluksen kehittäjä tai suunnittelija. Sovellukseen mahdollisesti liittyvä taiteellinen osuus voidaan lisäksi kirjata taiteelliseksi julkaisuksi luokkaan F 3. Tarkennuksia minkälaiset sovellukset tai algoritmit kuuluvat tai eivät kuulu kirjattavaksi, ja näihin liittyviä esimerkkejä (ei) ”Valmiin ohjelmistopaketin jakaminen ilman omaa kontribuutiota ”

Audiovisuaalisten julkaisujen tiedonkeruu jatkossa Jatkossa audiovisuaalisia julkaisuja olisi tarkoitus ilmoittaa myös metatietoina VIRTAjulkaisutietopalvelun kautta

Audiovisuaalisten julkaisujen tiedonkeruu jatkossa Jatkossa audiovisuaalisia julkaisuja olisi tarkoitus ilmoittaa myös metatietoina VIRTAjulkaisutietopalvelun kautta Työryhmä on aloittanut audiovisuaalisten julkaisuiden ja tieto- ja viestintätekniset sovellusten elementtien ja koodistojen määrittelyn Esim. Sisällön tyyppi 0 Muu monimediajulkaisu 1 Video (i 1) 2 Webinaari (i 1) 3 Podcast (i 1) 4 Televisio- tai radio-ohjelma (i 1) 5 Ohjelmisto (i 2) 6 Algoritmi (i 2)

Muita avoimia kysymyksiä Mitä tietoja i-luokasta raportoidaan jatkossa? Koskeeko avoin saatavuus myös i-luokan tietoja?

Muita avoimia kysymyksiä Mitä tietoja i-luokasta raportoidaan jatkossa? Koskeeko avoin saatavuus myös i-luokan tietoja? Missä aikataulussa siirrytään metatietojen ilmoittamiseen? Hyväksytäänkö käsikirjaan määritelmän muutosehdotukset? Keskeistä: hyväksytäänkö muutosehdotus ”Yhteistyöprojekteissa tai hankkeissa organisaation ulkopuolinen rahoittaja katsotaan julkaisun tilaajaksi”