YARGI RGT Yarg rgt Trkiyedeki mahkemeleri yaplanmasn ifade

  • Slides: 5
Download presentation
YARGI ÖRGÜTÜ Yargı örgütü, Türkiye'deki mahkemeleri yapılanmasını ifade eden ve bunların çeşitlerini gösteren sistemin

YARGI ÖRGÜTÜ Yargı örgütü, Türkiye'deki mahkemeleri yapılanmasını ifade eden ve bunların çeşitlerini gösteren sistemin bütünüdür. Yargı, hukuki uyuşmazlıkları kesin olarak karara bağlamak demektir, Bunu yerine getiren kuruluşlar ise mahkemedir. Türkiye'de yargı örgütü kolları ayrılmıştır. Aynı yüksek mahkemede temyiz edilen mahkemelerin oluşturduğu topluluğa yargı kolu denir. Yüksek Mahkeme sayısınca yargı kolu vardır. Türkiye'de anayasa yargısı, adli yargı, idari yargı ve uyuşmazlık yargısı mevcuttur.

Anayasa yargısının temel görev ve yetkisi bazı normların anayasaya uygunluğunu denetlemektir. Buna ek farklı

Anayasa yargısının temel görev ve yetkisi bazı normların anayasaya uygunluğunu denetlemektir. Buna ek farklı görev ve yetkileri de mevcuttur. Soyut norm denetimi (İptal davası), Somut norm denetimi (itiraz Yolu) ve Bireysel başvuru yolu anayasa yargısında anayasaya uygunluk denetimi biçimleridir.

İdari yargı, idari makamların idare hukuku alanındaki faaliyetlerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı koludur. İdari

İdari yargı, idari makamların idare hukuku alanındaki faaliyetlerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı koludur. İdari yargının ilk derece mahkemeleri İdare Mahkemesi ve Vergi Mahkemesidir. İdari yargının üst derece mahkemesi ise Danıştay’dır. Danıştay bazen bir ilk derece mahkemesi çoğunlukla ise üst derece mahkemesi niteliğindedir. Uyuşmazlık mahkemesi, birden çok yargı kolunun görev ve hüküm uyuşmazlıkları ile ilgili sorunları çözümleyen yargı koludur.

Yargı Organlarının Tabi Olduğu İlkeler Türkiye'deki yargı organlarının tabi olduğu çeşitli ilkeler söz konusudur.

Yargı Organlarının Tabi Olduğu İlkeler Türkiye'deki yargı organlarının tabi olduğu çeşitli ilkeler söz konusudur. Bunlar; -Tabii hakim ilkesi - Hakimlerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatıdır.

Tabii hakim ilkesi, bir uyuşmazlık hakkında karar verecek olan hakimin uyuşmazlık doğmadan kanunen belirli

Tabii hakim ilkesi, bir uyuşmazlık hakkında karar verecek olan hakimin uyuşmazlık doğmadan kanunen belirli olmasını ifade eder. Yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kurulur bundan hakimlerin karar verirken hür olması, baskı ve tesir altında bulunmaması anlaşılır. Hakimlerin yalnızca bağımsız olması yeterli değildir. Ayrıca bu özgürlüğün ve bağımsızlığın bir teminatı olması gereklidir. Bu teminat azledilmeme, emekliye sevk edilmeme, aylık ve ödeneklerden yoksun bırakılamama gibi bir takım teminatlardır.