Srekli Ortamlar Parafin Metodu Parafin metodu srekli preparat

  • Slides: 10
Download presentation
Sürekli Ortamlar Parafin Metodu Parafin metodu sürekli preparat hazırlanmasında çok kullanılan metotdur. Materyal amaca

Sürekli Ortamlar Parafin Metodu Parafin metodu sürekli preparat hazırlanmasında çok kullanılan metotdur. Materyal amaca uygun olmak şartıyle mümkün olduğu kadar küçük parçalara ayrılır. Gereksiz kısımlar atılır. Uygun bir tesbit çözeltisinde tesbit edilir.

Sürekli Ortamlar Bundan sonra hemen suyunu alma işlemine geçilir. Yıkama su ile yapılmışsa %

Sürekli Ortamlar Bundan sonra hemen suyunu alma işlemine geçilir. Yıkama su ile yapılmışsa % 20 lik alkolden başlıyarak sırayla % 30, % 40, % 50. % 60. % 70, % 80, % 90 ve % 100 lük alkollerde 2 - 6 saat tutulur. Şayet yıkama alkolle yapılmışsa, yıkama yapılan alkolün derecesinden başlıyarak devam edilir. Bu karışımlarda tutma süresi 30 dk ile iki saat arasında değişir.

Sürekli Ortamlar Alkol serilerinden sonra kalıba almada kullanılacak materyale bağlı olarak bu maddeyi çözen

Sürekli Ortamlar Alkol serilerinden sonra kalıba almada kullanılacak materyale bağlı olarak bu maddeyi çözen benzol veya ksilol bulunan seriden örnekler geçirilir. Sonra iki defa saf ksilolden geçirilerek, parafine doyurma işlemine başlanır. Bu amaç için kullanılan parafinler çeşitlidir.

Sürekli Ortamlar Gömme ortamı olarak parafin kullanılabilir. Amaç, dokuları yarı sert ve kolayca kesilen

Sürekli Ortamlar Gömme ortamı olarak parafin kullanılabilir. Amaç, dokuları yarı sert ve kolayca kesilen materyel içine yerleştirmek ve şeffaflandırıcı ajanı dokudan uzaklaştırmaktır. Ortam ısısı, gömülecek mataryelin yapısı ve kesit kalınlığına uygun parafin seçilmelidir.

Sürekli Ortamlar • Parafin seçiminde objenin yumuşak veya sert oluşu rol oynar. • Genel

Sürekli Ortamlar • Parafin seçiminde objenin yumuşak veya sert oluşu rol oynar. • Genel olarak yumuşak objeler için 40 -56°C arasında eriyen parafinler kullanılır. • Sert objeler için ise 56 -62°C arasında eriyen parafinler tercih edilir.

Sürekli Ortamlar Parafine doyurma işlemi; 1 gün oda sıcaklığında, 1 gün 30 -35 C’

Sürekli Ortamlar Parafine doyurma işlemi; 1 gün oda sıcaklığında, 1 gün 30 -35 C’ lik etüvde 2 -3 gün 40 -45 C’lik etüvde 3 gün 60 C’lik etüvde parafin eridikçe azar parafin atarak doyurma işlemine devam edilir.

Sürekli Ortamlar Objeleri parafin dökülmüş kalıplara yerleştirme : Parafinin uzunca veya kısa bir dikdörtgen

Sürekli Ortamlar Objeleri parafin dökülmüş kalıplara yerleştirme : Parafinin uzunca veya kısa bir dikdörtgen prizma halinde dökülmesi için hafif metalden yapılmış ve 9 x 9 cm ölçülerinde 1 -15 mm kalınlığında bir madeni levha ile, bu levha üzerine, uçları tamamen birbirine dokunacak şekilde düzgün olan iki tane, dik açılı yine madensel kalıp lâzımdır. Levha aluminyum, kalıplarda kurşun - antimuan karışımından yaptırılabilir

Sürekli Ortamlar Kalıplara dökülmüş parafin kalıpta donmadan, etüvdeki içinde objeler bulunan şişe dışarı çıkarılır,

Sürekli Ortamlar Kalıplara dökülmüş parafin kalıpta donmadan, etüvdeki içinde objeler bulunan şişe dışarı çıkarılır, ucu ispirto lambasında ısıtılmış bir pens ile şişedeki objeler teker alınarak henüz sıvı halde bulunan parafin içerisine, istenilen belli aralıklarda konur. Obje, eğer uzunluğuna kesilecek ise objeyi parafin kalıbına yatırma, uzunluğuna olur. Obje enine kesilecek ise, parafin içine dik konur.

Sürekli Ortamlar Böylece parafin dökülmüş kalıplar içerisine birbirlerinden yeterli uzaklıklarda ve istenilen durumlarda (yatay

Sürekli Ortamlar Böylece parafin dökülmüş kalıplar içerisine birbirlerinden yeterli uzaklıklarda ve istenilen durumlarda (yatay veya dikine) yerleştirilmiş objeler, parafin biraz donuncaya kadar bekletilir. Kalıptaki parafinin üst yüzünde biraz donma görülünce, kalıplar altındaki madeni levha ile beraber ve yatay tutularak yavaşça, sallamadan bakır levhacığın üzerinden alınır. Çalıştığımız masanın üstüne konup bir kaç dakika daha donmaya terk edilir.

Sürekli Ortamlar Sonra kalıp önce alt madeni levha, yan kalıplardan kaydırmak suretiyle ayrılır. Sonra

Sürekli Ortamlar Sonra kalıp önce alt madeni levha, yan kalıplardan kaydırmak suretiyle ayrılır. Sonra yan kalıplar iki el arasında, kalıbın birisinden tutarak, diğeri el ile yukarıdan aşağı bastırılarak donmuş parafinden ayrılır. Böylece her birisi birer küp şeklindeki parafin parçacıkları (küpcükleri) içerisinde istenen durumda objelere sahiptir.