SOKRATES SOKRATES M 469 399 Kendi kendini tan

  • Slides: 11
Download presentation

SOKRATES

SOKRATES

SOKRATES (M. Ö. 469 -399) “Kendi kendini tanı" özdeyişinin felsefesinin temel kuralı olduğuna inanmış,

SOKRATES (M. Ö. 469 -399) “Kendi kendini tanı" özdeyişinin felsefesinin temel kuralı olduğuna inanmış, “Hiç bir şey bilmediğinden başka şey bilmediğini" söyleyip, kişiyi bir tümevarım yöntemiyle peşe sorular sorarak ahlak kavramlarını tanımayı sağlayan tanımlar bulmaya yöneltmeyi amaç almış, her kişinin yaratılırken iyi yaratıldığını, kimsenin bile kötü olmadığını, her kötülüğün, bilgi sanılan bir bilgisizlikten ileri geldiğini savunmuştur. Sokrates “Doğruyu bilen, doğru davranır" diyor, doğru bilginin, doğru eylemi gerçekleştireceğine inanıyordu. . .

Eski Yunanda SOKRATES, bilgiyi saklaması sebebiyle saygıdeğer bir ün yapmıştı. . . Bir gün

Eski Yunanda SOKRATES, bilgiyi saklaması sebebiyle saygıdeğer bir ün yapmıştı. . . Bir gün bir tanıdık, ünlü FİLOZOFA rastladı ve dedi ki: “ARKADAŞINLA İLGİLİ NE DUYDUĞUMU BİLİYOR MUSUN ? ''

"Bir dakika bekle" diye cevap verdi, SOKRATES. . . “Bana bir şey söylemeden evvel

"Bir dakika bekle" diye cevap verdi, SOKRATES. . . “Bana bir şey söylemeden evvel senin küçük bir testten geçmeni istiyorum. Buna ÜÇLÜ FİLTRE TESTİ deniyor. ” “Üçlü Filtre. . . . ? ” dedi adam…

''DOĞRU, '' diye devam etti Sokrates. . . “Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce,

''DOĞRU, '' diye devam etti Sokrates. . . “Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup, ne söyleyeceğini FİLTRE etmek, iyi bir fikir olabilir.

Ona 3 FİLTRE TESTİ dememin sebebi: Birinci filtre= GERÇEK Filtresi. . . Bana birazdan

Ona 3 FİLTRE TESTİ dememin sebebi: Birinci filtre= GERÇEK Filtresi. . . Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğundan emin misin? . . . " 'Hayır, '' dedi adam, ''Aslında bunu sadece duydum ve. . ”

'‘TAMAM, '' dedi Sokrates, “Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını BİLMİYORSUN. . .

'‘TAMAM, '' dedi Sokrates, “Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını BİLMİYORSUN. . . Şimdi ikinci filtreyi deneyelim, İYİLİK Filtresini. . . Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey, İYİ bir şey mi ? . . . ” “Hayır, tam tersi. . . ” dedi adam…

'ÖYLEYSE, ''diye devam etti Sokrates. “Onun hakkında bana KÖTÜ bir şey söylemek istiyorsun ve

'ÖYLEYSE, ''diye devam etti Sokrates. “Onun hakkında bana KÖTÜ bir şey söylemek istiyorsun ve bunun DOĞRU olduğundan emin değilsin. Fakat yine de testi geçebilirsin, çünkü geriye bir FİLTRE daha kaldı: İŞE YARARLILIK Filtresi. . . Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim İŞİME YARAR mı ? . . . ” “HAYIR , gerçekten değil. ” dedi adam…

''İYİ, '' diye tamamladı Sokrates. . . “Eğer, bana söyleyeceğin şey ; DOĞRU DEĞİLSE,

''İYİ, '' diye tamamladı Sokrates. . . “Eğer, bana söyleyeceğin şey ; DOĞRU DEĞİLSE, İYİ DEĞİLSE ve İŞE YARAR, FAYDALI DEĞİLSE, bana niye söyleyesin ki ? . . . ”

(2007)

(2007)