RENME renmenin eitleri n n Koullu renme Canlnn

  • Slides: 10
Download presentation
ÖĞRENME

ÖĞRENME

Öğrenmenin çeşitleri n n Koşullu öğrenme Canlının belirli uyaran karşısında yapmaya güçlü olduğu doğal

Öğrenmenin çeşitleri n n Koşullu öğrenme Canlının belirli uyaran karşısında yapmaya güçlü olduğu doğal bir tepkiyi o tepkiyi ayaklandırmayacak olan başka bir uyaran karşısında da yapabilmeyi öğrenmesidir.

n n n Ezberleme Herhangi bir bilgi, kavram ya da becerinin yeniden kullanılmaya uygun

n n n Ezberleme Herhangi bir bilgi, kavram ya da becerinin yeniden kullanılmaya uygun durumda belleğe yerleşmesine denir. Hatırlama ezberlemenin ne denli etkili olduğunu gösterir.

n n Ezberlenen malzemenin çeşidine göre ezberleme çeşitli zihinsel yeteneklerinin gelişmesine yarar. Örneğin; tarih,

n n Ezberlenen malzemenin çeşidine göre ezberleme çeşitli zihinsel yeteneklerinin gelişmesine yarar. Örneğin; tarih, isim ezberleme belleği, mantıksal ve felsefi genelleneme yeteneklerinin beslenip gelişmesini sağlar.

n Ezberleme; ayrıca belleğe yerleştirilen malzemenin yeni durumların çözümlenip karşılanmasında gereksinim duyulması halinde, hatırlayıp

n Ezberleme; ayrıca belleğe yerleştirilen malzemenin yeni durumların çözümlenip karşılanmasında gereksinim duyulması halinde, hatırlayıp kullanma olasılığı da sağlar.

n n Sınama ve yanılma öğrenmesi Çocuk yaşamı boyunca dener ve başarılı olursa bilgiyi

n n Sınama ve yanılma öğrenmesi Çocuk yaşamı boyunca dener ve başarılı olursa bilgiyi repertuarına yerleştirir.

n n Problem çözme Canlının bilgi ve beceri dağarcığındaki çeşitli tepkilerden işe yarayabilecek olanlarla

n n Problem çözme Canlının bilgi ve beceri dağarcığındaki çeşitli tepkilerden işe yarayabilecek olanlarla yeni bir bileşim yaratmasına problem çözme denir. Herrmann’ın dört çeyrekli modeli yaratıcılığı geliştirmede ön plana çıkmaktadır. İnsanlar problem çözme amacına yönelik yaratıcı düşüncelerini genişletmeyi öğrenip bu yeteneklerini diğer yüksek düzeydeki düşünme becerileri ile birleştirebilirler.

Yaşlara göre yaratıcılık n n n 40 yaş: %2 30 yaş: %2 25 yaş:

Yaşlara göre yaratıcılık n n n 40 yaş: %2 30 yaş: %2 25 yaş: %2 17 yaş: %10 5 yaş: %90

Beyin en iyi nasıl öğrenir?

Beyin en iyi nasıl öğrenir?

n n n Öğrenme için dikkat gerekir. Beyin 3 -5 dk. Süren faaliyetlerde yorulur.

n n n Öğrenme için dikkat gerekir. Beyin 3 -5 dk. Süren faaliyetlerde yorulur. Kısa dinlenmeler gerekir(etkili uyarım için) Bildik ve güvenli ortamlar çocuklar için rahatlatıcıdır ve öğrenmeyi kolaylaştırırlar. Öğrenme materyali tamamıyla olgusal bilgiler değil, hayal kurma ve dışsal öğeler de barındıran, değişkenlikler içermelidir.