RELAII CONFLICTUALE PRINI ADOLESCENI Pentru orice printe este

  • Slides: 11
Download presentation

RELAȚII CONFLICTUALE PĂRINȚI – ADOLESCENȚI Pentru orice părinte este o bucurie să-și vadă copilul

RELAȚII CONFLICTUALE PĂRINȚI – ADOLESCENȚI Pentru orice părinte este o bucurie să-și vadă copilul crescând, dar e greu de înțeles de ce sunt rare momentele în care să se înțeleagă bine cu ei. Copilul a crescut, se simte Nedreptățit de faptul că cei din jurul său nu văd că el este "aproape" un adult. E greu de acceptat această nouă poziție a copilului aspirant la vârsta de adult, atâta timp cât acesta e dependent de familie din punct de vedere financiar. Acest aspect a fost și încă mai este îndelung discutat, dar pare destul de general și nu acoperă toate cauzele conflictelor ce apar iître părinți și copiii lor "adolescenți".

Părinţii vorbesc şi transmit enorm copilului în perioada micii copilării, ei învaţă efectiv să

Părinţii vorbesc şi transmit enorm copilului în perioada micii copilării, ei învaţă efectiv să vorbească, să participe la dialog. Copiii pun întrebări la care părinţii încearcă să răspundă, ei ar trebui să ofere răspunsuri cât mai adecvate dezvoltării psihice a copilului. În adolescenţă, centrul de greutate al comunicării se deplasează de la nivelul exclusiv al familiei la nivelul grupului de colegi şi prieteni. În perioada furtunoasă, frumoasă şi tumultuoasă, plină de mari inegalitãţi psihosociale, tânărul devine un veritabil participant la dialog, de multe ori fără să comunice nimic adultului şi cel mai adesea părinţilor.

Dacă în timpul copilăriei părinţii sunt cei care iniţiază efectiv copilul în stabilirea relaţiilor

Dacă în timpul copilăriei părinţii sunt cei care iniţiază efectiv copilul în stabilirea relaţiilor în familie, extinse apoi la grupul de joacă, în timpul adolescenţei părinţii nu mai reuşesc să supravegheze minorii decât cu mare dificultate. În copilărie procurarea de jucării, alimentaţia, curãţenia, conversaţia reprezintă apanajul exclusiv al adultului. În adolescenţă, tinerii aspirând la un alt statut decât cel de „copil" se împotrivesc dorinţei părinţilor de a nu întârzia, de a avea grijă deosebită pentru studiu, de a nu intra în relaţii cu persoane rău intenţionate, periculoase, de a nu-şi crea şi adopta modele „facile".

Fetele consideră că în relația cu tatăl lor apar neînțelegeri când se discută despre

Fetele consideră că în relația cu tatăl lor apar neînțelegeri când se discută despre alcool, despre experiența sexuală și despre ieșirile nocturne.

Baieti: 17% De acord Împotrivă Fete: 83% 33% De acord 67% Împotrivă

Baieti: 17% De acord Împotrivă Fete: 83% 33% De acord 67% Împotrivă

De cele mai multe ori, anturajul îi oferă adolescentului identitate proprie, o serie de

De cele mai multe ori, anturajul îi oferă adolescentului identitate proprie, o serie de Informații interzise de familie, dar și cum să evite constrangerile parinților. Potrivit medicilor, anturajul în viața unui adolescent reprezintă o a doua lui familie de care nu se poate desprinde indiferent de efectele pe care aceasta le-ar avea fața de conduita proprie.

Orice adolescent își doreste să aparțină unei „turme”, așa cum spuneau mai demult strămoșii

Orice adolescent își doreste să aparțină unei „turme”, așa cum spuneau mai demult strămoșii noștri. Secretul este că anturajul să fie unul cu efecte pozitive, cu gânduri bune, o colectivitate în care acesta să își expună identitatea într-un mod cât se poate de pozitiv. Presiunea din partea grupului de prieteni poate apărea în clipa în care unul dintre amicii copilului încearcă să îl convingă pe acesta să facă un anumit lucru pe care el nu vrea să îl facă, fie că își dă seama că este un lucru greșit, fie că, potrivit personalității și temperamentului său, acesta nu i se potrivește.

O dată ce va învața să decidă singur pentru el Și să facă diferența

O dată ce va învața să decidă singur pentru el Și să facă diferența între bine si rău, asumându-și responsabilitatea pentru deciziile luate, adolescentul va căpăta și mai multă încredere în propria persoană. Însă este un proces dificil si îndelungat. De cele mai multe ori, problema nu apare în clipa în care copilul refuză "oferta" prietenilor săi, ci atunci când amicii vor repeta propunerea, aceasta deoarece un simplu "Nu" din partea adolescentului nu va fi suficient pentru a "tăia" elanul amicilor săi.