QESTIONS JURDIQUES AL VOLTANT DELS ARXIUS DE TELEVISI

  • Slides: 11
Download presentation
QÜESTIONS JURÍDIQUES AL VOLTANT DELS ARXIUS DE TELEVISIÓ Ester Peralba Garcia, Advocada Andorra la

QÜESTIONS JURÍDIQUES AL VOLTANT DELS ARXIUS DE TELEVISIÓ Ester Peralba Garcia, Advocada Andorra la Vella, 22 d’octubre de 2012

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? 1. D’acord amb

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? 1. D’acord amb les lleis de patrimoni històric i/o cultural espanyola, catalana i andorrana, el patrimoni documental és patrimoni històric i/o cultural. 2. D’acord amb les lleis de patrimoni històric i/o cultural espanyola, catalana i andorrana, el concepte de document inclou expressions sonores o en imatge recollides en qualsevol tipus de suport material.

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? 3. D’acord amb

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? 3. D’acord amb les lleis de patrimoni històric i/o cultural espanyola, catalana i andorrana, el patrimoni documental inclou, entre d’altres, el següent: - Llei espanyola: Els documents de qualsevol època generats, conservats o reunits per qualsevol organisme o entitat públics o per les persones jurídiques en quin capital participi majoritàriament l’Estat o altres entitats públiques, i per les persones privades, físiques o jurídiques, gestores de serveis públics en el relacionat amb la gestió de dits serveis.

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? - Llei catalana:

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? - Llei catalana: Els documents produïts o rebuts, en l'exercici de llurs funcions i com a conseqüència de llur activitat política i administrativa, per la Generalitat, pels ens locals i per les entitats autònomes, les empreses públiques i les altres entitats que en depenen. Els documents de més de quaranta anys d'antiguitat produïts o rebuts, en l'exercici de llurs funcions, persones jurídiques de caràcter privat que desenvolupen llur activitat a Catalunya. Els documents de menys de cent anys que hagin estat produïts en suports de caducitat inferior als cent anys, com és el cas dels àudio-visuals en suport fotoquímic o magnètic, d'acord amb el que sigui establert per reglament.

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? -Llei andorrana: Els

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? -Llei andorrana: Els produïts o rebuts en l’exercici de les seves funcions pels poders públics d’Andorra, incloses les institucions històriques, les entitats parapúbliques, les persones físiques o jurídiques gestores de serveis públics o les entitats de capital social majoritàriament públic. Els de menys de cent anys d’antiguitat que hagin estat produïts en suports de caducitat inferior als cent anys.

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? 4. D’acord amb

Els arxius de televisió, ¿són part del patrimoni històric i/o cultural? 4. D’acord amb les lleis de patrimoni històric i/o cultural espanyola, catalana i andorrana, entenem que el patrimoni documental no requereix una declaració prèvia.

¿Quines són les conseqüències de la determinació dels arxius de televisió com patrimoni històric

¿Quines són les conseqüències de la determinació dels arxius de televisió com patrimoni històric i/o cultural? Les legislacions espanyola, catalana i andorrana coincidiexen en que hi ha d’haver certes obligacions de conservació a dur a terme principalment pels propietaris i/o posseïdors del patrimoni documental, així com certes obligacions per facilitar l’accés al patrimoni documental especialment a investigadors. Algunes especialitats: - La llei espanyola de comunicació audiovisual estableix que els operadors de comunicació audiovisual estaran obligats a preservar i a conservar l’arxiu d’ imatges en movimient i audio.

¿Quines són les conseqüències de la determinació dels arxius de televisió com patrimoni històric

¿Quines són les conseqüències de la determinació dels arxius de televisió com patrimoni històric i/o cultural? - La llei de comunicació audiovisual de Catalunya estableix un règim especial per la protecció del patrimoni audiovisual (especialment cinematogràfic) català, amb obligacions pel Govern de la Generalitat (per exemple, la creació d’un arxiu) i pels prestadors de serveis de comunicació audiovisual (per exemple, la digitalització del seu patrimoni audiovisual per la seva conservació). - La llei de patrimoni cultural andorrana estableix que si el compliment del deure de conservació els resulta massa onerós, les persones titulars o posseïdores de béns integrants del patrimoni documental poden posar-los a disposició del ministeri titular de la cultura, que els ha de dipositar a l’arxiu, a la biblioteca o a la institució adequada.

Els arxius de televisió i els drets de propietat intel. lectual 1. A manca

Els arxius de televisió i els drets de propietat intel. lectual 1. A manca de cessions o llicències de drets, ¿a l’empara de quina figura jurídica es podrien utilitzar els arxius de televisió? A l’empara de les limitacions i excepcions als drets de propietat intel. lectual establertes per les legislacions en la matèria: Segons la llei de propietat intel. lectual espanyola, entre d’altres: -Reproducció, préstec i consulta d’obres mitjançant terminals especialitzats en determinats establiments (biblioteques, museus, arxius…).

Els arxius de televisió i els drets de propietat intel. lectual - Cita. -

Els arxius de televisió i els drets de propietat intel. lectual - Cita. - Reproducció per l’ensenyament. - Treballs sobre temes d’actualitat duts a terme per mitjans de comunicació. Segons la llei de drets d’autor i drets veïns andorrana, entre d’altres: - Reproducció reprogràfica per part de biblioteques i arxius. - Cita - Reproducció per l’ensenyament. - Fins informatius.

MOLTES GRÀCIES, I FINS AVIAT! Ester Peralba Garcia, Advocada eperalba@peralbalegal. com Andorra la Vella,

MOLTES GRÀCIES, I FINS AVIAT! Ester Peralba Garcia, Advocada eperalba@peralbalegal. com Andorra la Vella, 22 d’octubre de 2012