Primria Primria oraului Carei sau Casa Oraului se

  • Slides: 12
Download presentation

Primăria • Primăria oraşului Carei sau "Casa Oraşului" se află în anul 1775 în

Primăria • Primăria oraşului Carei sau "Casa Oraşului" se află în anul 1775 în strada Boldog (azi strada Somes). În anul 1808 sa construit o nouã primãrie în curtea "Mede", acolo unde azi este cazarma. În anul 1890 primãria de mutã în fosta clãdire a hanului "Arany Szarvas" (azi cazarmã) si în 1968, în clãdirea actualã, care a fost construitã în anii 19101911, ca si clãdire a asociatiei "Albina".

Castelul Karoly • Istoria castelului din Carei începe în anul 1482, când Karoly Laszlo

Castelul Karoly • Istoria castelului din Carei începe în anul 1482, când Karoly Laszlo construia o casã întãritã. Constructia a stârnit împotrivirea nobililor din comitatul Sãtmar, fiind nevoie de interventia regelui Matei Corvin pentru aplanarea conflictului. În 1592, datoritã deselor incursiuni ale turcilor, Karoly Mihaly ia decizia de a întãri constructia existentã. Clãdirea veche a fost înconjuratã cu ziduri puternice, întrerupte cu bastioane, având un sant exterior întãrit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat. De asemenea este prezentã o garnizoanã numeroasã si bine înarmatã.

Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei • • Clădirea şcolii este un vechi edificiu arhitectonic

Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei • • Clădirea şcolii este un vechi edificiu arhitectonic al municipiului Carei şi a avut de-a lungul istoriei diferite destinaţii. Construită în anul 1760, ca sediu administrativ al Comitetului Sătmar, clădirea a fost distrusă de cutremurele din perioada 1829 -1835 şi a fost reconstruită la forma actuală între anii 1842 -1848. Clădirea a fost renovată între anii 1905 -1907. La 27 aprilie 1919, Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent, instalează în această clădire Administraţia Românească, unde funcţionează până în 1926, când prefectura se mută la Satu-Mare. Din anul 1930 până în prezent, clădirea a adăpostit diferite forme şi instituţii de învăţământ. În anul 1989 liceul se transformă în Grup Şcolar Industrial purtând denumirea de Grup Şcolar de. Construcţii de maşini Carei. Din 1997 poartă denumirea de Grup Şcolar Iuliu Maniu Carei. În anul şcolar 2007 -2008 s-a transformat în Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei. 3

Teatrul Municipal Carei • Teatrul Municipal din Carei a fost construit în 1907, dupã

Teatrul Municipal Carei • Teatrul Municipal din Carei a fost construit în 1907, dupã proiectul lui Kopeczek Gyorgy. El purta numele scriitorului careian Gall Joszef (nãscut în anul 1811) pânã în anul 1920, când este numit Teatrul Carmen Sylva, iar dupã 1945, Teatrul Popular. În 1953 clãdirea, construita în stil secesionist, a fost "modernizatã", transformatã atât în exterior, cât si în interior (lojele au fost desfiintate).

Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir • Construcţia acestei biserici a început în 1991

Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir • Construcţia acestei biserici a început în 1991 având o arhitectură tradiţional Ortodoxă, de cruce greacă cu elemente româneşti plămădite din Transilvania secolelor XIXXX, ridicată în centrul oraşului foarte aproape de Monumentul Ostaşului Român, şi poarta denumirea de “Catedreala Eroii Neamului” având hramul “Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Biserica Romano-Catolică • Parohia romano-catolicã din oras, care avea si bisericã, este atestatã din

Biserica Romano-Catolică • Parohia romano-catolicã din oras, care avea si bisericã, este atestatã din anul 1333. În anii 1550 biserica intrã în posesia reformatilor, de la care a fost reluatã în 1723 de cãtre contele Karolyi Sandor. Între anii 1769 -1779 contele Karolyi Antal construieste o nouã bisericã în cinstea sfântului Kalazanci Szent Jozsef. Seismul din 1834 a avariat grav biserica. Ea primeste forma actualã între anii 18571860, dupã planurile arhitectului Ybl Miklos. În 1891 a fost acoperitã cu tablã. Unul dintre altarele bisericii este creatia sculptorului careian Gui Demeter, în anul 1988. Comunitatea romano-catolicã mai are douã biserici în oras: biserica "Szentlelek" de pe bulevardul "25 Octombrie" si biserica "Fatimai Szuzanya", din cartierul Mihai Viteazul, construitã în anul 1996.

Biserica Greco-Catolică • Biserica Rutenã Greco. Catolicã a fost construitã sub tutela Racz Demeter,

Biserica Greco-Catolică • Biserica Rutenã Greco. Catolicã a fost construitã sub tutela Racz Demeter, directorul dominiului Karolyi. Este monument de arhitecturã. Lângã aceastã bisericã se înaltã biserica ortodoxã românã "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", fostã bisericã greco-catolicã, construitã în anul 1760. În 1876, dupã cutremur, a fost restauratã.

Sinagoga • Sinagoga a fost construitã în anul 1866 si restauratã în 1890. Parohia

Sinagoga • Sinagoga a fost construitã în anul 1866 si restauratã în 1890. Parohia evreiascã avea bisericã în anii 1700. Primul rabin soseste în oras în anul 1724. În fata sinagogii a fost ridicat un obelisc de marmurã în amintirea victimelor holocaustului. Pânã în anii 1970, în apropiere, a mai existat o micã sinagogã ortodoxã, care a fost desfiintatã.

Turnul de apă • În partea de vest a grãdinii castelului, la sfârsitul secolului

Turnul de apă • În partea de vest a grãdinii castelului, la sfârsitul secolului XIX-lea se afla "Casa berii". În anul 1888 contele Karolyi Istvan a cumpãrat terenul, lãrgind astfel grãdina castelului, iar în Str. Jozsef Atilla au fost construite casele de administratie ale mosiei. Aici s-a construit turunul înalt de 33 m, care a aprovizionat castelul cu apã si curent electric. Pe zidul turnului se aflã un suport de lampã din fier forjat, iar în vârful turnului se aflã simbolul familiei Karolyi, pasãrea "Karul", executate de mesterii careieni.

Parcul Castelului • În jurul castelului în anul 1700 a existat o grãdinã frumoasã,

Parcul Castelului • În jurul castelului în anul 1700 a existat o grãdinã frumoasã, amenajatã în stil baroc. În anii 1790 grãdinarul Bode Gyorgy amenajeazã în jurul castelului nou o "grãdinã englezã". Grãdina avea si o serã cu plante exotice. Forma actualã o primeste pe o suprafatã de 12 ha, în anul 1890. Luând în considerare plantele rare din grãdinã (208 specii si subspecii de plante arborescente), în anul 1982 a fost declarat parc dendrologic ocrotit (platanul urias din fata castelului cu un diametru de 205 cm, a fost plantat în anul 1810).

 • Miclea Andreea

• Miclea Andreea