Politieke partijen 3 1 Kiesrecht 3 2 Soorten

  • Slides: 7
Download presentation
Politieke partijen 3. 1 Kiesrecht 3. 2 Soorten partijen

Politieke partijen 3. 1 Kiesrecht 3. 2 Soorten partijen

Actief en passief kiesrecht • Alle Nederlanders van achttien jaar en ouder hebben actief

Actief en passief kiesrecht • Alle Nederlanders van achttien jaar en ouder hebben actief en passief kiesrecht. 1. Actief kiesrecht is het recht om te mogen stemmen. 2. Passief kiesrecht is het recht om je verkiesbaar te stellen. Om de vier jaar kiezen de burgers van Nederland de nieuwe leden van: • De Tweede Kamer; • De Provinciale Staten; • De Gemeenteraden. Daarnaast zijn er elke vijf jaar verkiezingen voor het Europees Parlement. Een politieke partij bestaat uit een groep mensen met ongeveer dezelfde ideeën over hoe de samenleving eruit zou moeten zien.

De rol van politieke partijen Politieke partijen proberen op allerlei manieren invloed uit te

De rol van politieke partijen Politieke partijen proberen op allerlei manieren invloed uit te oefenen op het beleid van de overheid: • Zij brengen hun standpunten voortdurend naar voren. • Zij vertegenwoordigen vaak de belangen van maatschappelijke organisaties en bepaalde groepen in de maatschappij. (VVD komt op voor de werkgevers en de SP voor de werknemers. ) • Zij leveren mensen voor politieke functies. (Ministers, burgemeesters, Kamerleden • Ze beïnvloeden mensen in politieke functies. Partijen hebben veel contact met hun eigen Kamerleden, gemeenteraadsleden, ministers, leden van het Europees parlement en Burgemeesters.

Linkse en rechtse partijen Progressief of conservatief Progressief (vooruitstrevend) Streven naar verandering. Je wilt

Linkse en rechtse partijen Progressief of conservatief Progressief (vooruitstrevend) Streven naar verandering. Je wilt de samenleving beter maken Conservatief (behoudend) Er moet zo weinig mogelijk veranderen. Wat is moet blijven. Rechts, links of midden Rechts (Vrijheid) Wil zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis en zoveel mogelijk vrijheid. Mensen moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. De overheid moet passief zijn, zich zo min mogelijk bemoeien met het dagelijkse leven en de economie Links (Gelijkheid) Wil dat de staat zich met veel dingen actief bemoeit want de zwakkeren in de samenleving moeten worden beschermd. Zoveel mogelijkwaardigheid is belangrijk. De overheid moet actief zijn, zich inzet voor de mensen in de samenleving.

Midden (Samen) De mensen moeten het samen met de overheid doen. Sommige partijen hebben

Midden (Samen) De mensen moeten het samen met de overheid doen. Sommige partijen hebben dus zowel linkse als rechtse standpunten. De overheid heeft een aanvullende rol. Hiernaast zie je een schema hoe je de belangrijkste politieke partijen van Nederland kunt indelen in progressief, rechts, conservatief en links. Niet iedereen houdt eenzelfde verdeling aan. Sommigen zien de PVV als meer rechts-conservatief als op de afbeelding hiernaast en de VVD minder conservatief. Het is dus maar net hoe je tegen de zaken aankijkt. Zie afbeelding op de volgende dia.