PANDEMI SONRASI OKULA UYUM RETMEN SUNUSU Psikososyal destee

  • Slides: 11
Download presentation
PANDEMI SONRASI OKULA UYUM (ÖĞRETMEN SUNUSU)

PANDEMI SONRASI OKULA UYUM (ÖĞRETMEN SUNUSU)

Psikososyal desteğe ihtiyaç duyan öğrencileri ve okul çalışanlarını belirleyin. ● Bu süreçte olumsuz şekilde

Psikososyal desteğe ihtiyaç duyan öğrencileri ve okul çalışanlarını belirleyin. ● Bu süreçte olumsuz şekilde etkilenen öğrenciler ile okul çalışanlarına yönelik düzenlenecek psikososyal destek faaliyetlerini planlayın. ● Kırılgan grup (özel eğitim ihtiyacı olan, bakım ve koruma altında olan, yabancı uyruklu, mevsimlik tarım işçisi çocukları, göç nedeniyle yer değiştirmiş öğrenciler) içerisinde yer alan öğrenciler için yürütülecek psikososyal müdahale çalışmalarını planlayın.

● Bu sürecin neden olduğu stres/travma ile başa çıkmak için neler yapılabileceğine ilişkin aileler,

● Bu sürecin neden olduğu stres/travma ile başa çıkmak için neler yapılabileceğine ilişkin aileler, öğrenciler ve okul çalışanları için bilgi notları, broşürler, dijital materyaller hazırlayın. Konuyla ilgili öğretmenler, öğrenciler ve ailelere yönelik düzenlenecek eğitim ve seminer çalışmaları planlayın. ● Risk grubunda yer alan öğrencilere ilişkin bilgilerinizi güncelleyin. Çeşitli konularda sorun yaşayan öğrencileri tespit edin. Bu öğrencilerin tespit edilmesi ve onlara verilecek desteğin planlanması önemlidir.

ÖĞRENCILERINIZ TEKRAR OKULA GELDIĞINDE AŞAĞIDAKI SORULARIN CEVABINI BILIYOR OLMANIZ MÜDAHALELERI PLANLAMANIZDA YARDIMCI OLABILIR: Ailesinde

ÖĞRENCILERINIZ TEKRAR OKULA GELDIĞINDE AŞAĞIDAKI SORULARIN CEVABINI BILIYOR OLMANIZ MÜDAHALELERI PLANLAMANIZDA YARDIMCI OLABILIR: Ailesinde enfekte olmuş kişi var mı? Daha önce zorlu yaşam olaylarından etkilenmiş kişi(ler) var mı? Anne baba ve kardeşlerinden birini ya da bir kaçını daha önce hastalık nedeniyle kaybetmiş kişi(ler) var mı? Kronik hastalığı olan kişi(ler) var mı? Salgın hastalık nedeniyle ailesi ekonomik zorluk yaşayan kişi(ler) var mı? Bakım ve koruma altında (çocuk yuvasında/sevgi evlerinde) öğrenciniz var mı? Hâlihazırda solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişi(ler) var mı? Bu sorulara “evet” cevabı veren öğrenciler bu süreçte neler yaşadılar ve hissettiler?

OKULA UYUM SORUNU YAŞAYAN ÖĞRENCILERLE KONUŞURKEN; Normalleştirin Zorlu yaşam olayının verdiği kaygıdan kaynaklı olumsuz

OKULA UYUM SORUNU YAŞAYAN ÖĞRENCILERLE KONUŞURKEN; Normalleştirin Zorlu yaşam olayının verdiği kaygıdan kaynaklı olumsuz tepkilerin normal olduğunu vurgulayın. Yaşadıklarının, tepkilerinin anlaşılabilir ve kabul edilebilir olduğunu anlamalarına yardımcı olun. “Kendini korkmuş hissetmen çok normal, yaşadığın duyguları, bu tür olaylar yaşayan pek çok kişi hissedebilir. ” gibi.

Onaylayın “Neden bu şekilde hissettiğini ve davrandığını anlayabiliyorum, böyle davranman doğal ve normal. ”

Onaylayın “Neden bu şekilde hissettiğini ve davrandığını anlayabiliyorum, böyle davranman doğal ve normal. ” şeklinde ifadelerle onların duygu ve tepkilerini onaylayın. Ancak bunların kendisine ya da başkalarına zarar verici ifadeler olup olmadığına dikkat edin.

Olumluya çevirin Olumsuz geri bildirimler, düşünce ve duygular varsa bunları olumluya dönüştürerek etkinliği bitirin.

Olumluya çevirin Olumsuz geri bildirimler, düşünce ve duygular varsa bunları olumluya dönüştürerek etkinliği bitirin. “Bunları hissetmen normal ancak bu söylediklerinin başka bir alternatifi olabilir mi? Bunları da denemeyi düşünebilirsin” gibi.

Sınırlılıklarınızın farkında olun Uzmanlık alanınızı aşacağını düşündüğünüz durumları paylaşıma açmayın. Not edin ve bunlar

Sınırlılıklarınızın farkında olun Uzmanlık alanınızı aşacağını düşündüğünüz durumları paylaşıma açmayın. Not edin ve bunlar hakkında okul rehberlik servisinden destek alın.

Yönlendirin Öğrenciler konuşmak istediğinde yanlarında olduğunuzu belirtin. İsterlerse okul rehberlik servisine başvurmasını önerin.

Yönlendirin Öğrenciler konuşmak istediğinde yanlarında olduğunuzu belirtin. İsterlerse okul rehberlik servisine başvurmasını önerin.

Vurgulayın Önemli fikirleri, olumlu başa çıkma becerilerini destekleyin ve tahtaya yazın. Tartışmanın önemli noktalarından

Vurgulayın Önemli fikirleri, olumlu başa çıkma becerilerini destekleyin ve tahtaya yazın. Tartışmanın önemli noktalarından bazılarının, özellikle de olumlu baş etme yöntemlerinin üzerinde durun. “Bu yaptığın çok güzel, bunu yapınca kendini nasıl hissettin? ” gibi sorularla başa çıkma davranışlarının güçlenmesini destekleyin.

Özetleyin Paylaşımlarını özetleyin. Her çalışmayı bitirmeden önce, sormak ya da eklemek istedikleri bir nokta

Özetleyin Paylaşımlarını özetleyin. Her çalışmayı bitirmeden önce, sormak ya da eklemek istedikleri bir nokta olup olmadığını sorun.