Motivatia si dezvoltarea personala Motivatia este un concept

  • Slides: 12
Download presentation
Motivatia si dezvoltarea personala

Motivatia si dezvoltarea personala

 Motivatia este un concept fundamental in psihologie si in genere in stiintele despre

Motivatia este un concept fundamental in psihologie si in genere in stiintele despre om, exprimand faptul ca la baza conduitei umane se afla intotdeauna un ansamblu de mobiluri – trebuinte, tendinte, afecte, interese, intentii, idealuri – care sustin realizarea anumitor actiuni, fapte, atitudini.

 Fiecare om actioneaza pentru motivele lui, nu pentru ale noastre. MOTIVÁȚIE, motivații, s.

Fiecare om actioneaza pentru motivele lui, nu pentru ale noastre. MOTIVÁȚIE, motivații, s. f. Totalitatea motivelor sau mobilurilor (conștiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri. – Din fr. motivation. (DEX)

Motivatia este de doua feluri: motivatia intrinseca motivatia extrinseca

Motivatia este de doua feluri: motivatia intrinseca motivatia extrinseca

 Motivatia intrinseca (directa) este generata, fie de surse interne subiectului motivatiei – de

Motivatia intrinseca (directa) este generata, fie de surse interne subiectului motivatiei – de nevoile si trebuintele sale – fie din surse provenite din activitatea desfasurata. Caracteristica acestei motivatii consta in obtinerea satisfactiei prin indeplinirea unei actiuni adecvate ei. Spre exemplu, atunci cand o persoana lucreaza la un proiect deoarece este interesata de tema, ori frecventeaza spectacolele de teatru si cinema deoarece ii face placere, practica un anumit sport pentru ca se simte atras de el, citeste sau invata din nevoia de a sti este motivatie intrinseca.

 Motivatia extrinseca (indirecta) este generata de surse exterioare subiectului sau naturii activitatii lui.

Motivatia extrinseca (indirecta) este generata de surse exterioare subiectului sau naturii activitatii lui. Ea poate fi sugerata sau impusa de alte persoane sau de concursuri de imprejurari favorabile sau nu. Spre exemplu un student care elaboreaza un proiect pentru a obtine o nota de trecere, un individ care frecventeaza salile de spectacol pentru a-si intalni cunoscutii sau a creea imaginea unei persoane cultivate, practicarea unui sport pentru a slabi, constituie forme ale motivatiei extrinseci.

Motivatia si randamentul profesional sunt in stransa legatura cu satisfactia pe care o are

Motivatia si randamentul profesional sunt in stransa legatura cu satisfactia pe care o are individul in legatura cu profesia aleasa si-l ajuta la accesarea resurselor interne si externe in indeplinirea scopului propus.

 “Oamenii care nu sunt capabili să se motiveze, trebuie să fie mulțumiți cu

“Oamenii care nu sunt capabili să se motiveze, trebuie să fie mulțumiți cu mediocritatea, indiferent cât de impresionante sunt talentele lor” – Andrew Carnegie