MADDEDEK DEME MADDENN ZELLKLER Fiziksel zellikler Kimyasal zellikleri

  • Slides: 11
Download presentation
MADDEDEKİ DEĞİŞME

MADDEDEKİ DEĞİŞME

MADDENİN ÖZELLİKLERİ Fiziksel özellikler Kimyasal özellikleri § Maddenin bir başka maddeye dönüşmeksizin gözlenebilen ve

MADDENİN ÖZELLİKLERİ Fiziksel özellikler Kimyasal özellikleri § Maddenin bir başka maddeye dönüşmeksizin gözlenebilen ve ölçülebilen dış görünüşü ile ilgili özellikleridir. § Maddenin maddeler ile birleşerek yeni § Maddenin rengi, kokusu, tadı, çözünürlüğü, sertliği, hacmi, ısı ve elektrik iletkenliği v. b. özelliklerdir madde oluşturabilme kapasitesidir. Bir maddenin başka madde ile etkileşmesi veya etkileşmemesi, onun kimyasal yapısı ile ilgili özelliklerdendir. Yanıcı olup olmaması, asidik ya da bazik olması, suyla reaksiyona girip girmemesi kimyasal özelliklere örnek verilebilir.

Maddede daima değişiklikler olduğunu bilmekteyiz. Maddede meydana gelen değişikliklere olay denir. Bu ise genel

Maddede daima değişiklikler olduğunu bilmekteyiz. Maddede meydana gelen değişikliklere olay denir. Bu ise genel olarak fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır.

FİZİKSEL DEĞİŞME KİMYASAL DEĞİŞME

FİZİKSEL DEĞİŞME KİMYASAL DEĞİŞME

SEL DEĞİŞME ØMaddenin dış görünüşü ile ilgili olan özelliklere fiziksel özellikler denir. Yoğunluk, sertlik,

SEL DEĞİŞME ØMaddenin dış görünüşü ile ilgili olan özelliklere fiziksel özellikler denir. Yoğunluk, sertlik, renk, koku, tad …. gibi. ØMaddenin sadece dış yapısında meydana gelen değişmelere ise fiziksel değişmeler denir. Fiziksel değişimler sonucu maddelerin fiziksel özellikleri değişir. Buzun erimesi, alkolün buharlaşması, tuzun suda çözünmesi, yoğurttan ayran yapılması, naftalinin süblimleşmesi, camın kırılması…. gibi olaylarda maddenin sadece fiziksel özellikleri değişir. ØSaf maddelerin yapısına ısı verildiğinde, maddenin ya sıcaklığı artar ya da fiziksel hâli değişir.

FİZİKSEL DEĞİŞME Örnek: Odunun parçalara ayrılması, camın kırılması, tellerin bükülmesi , kağıdın yırtılması, kalemin

FİZİKSEL DEĞİŞME Örnek: Odunun parçalara ayrılması, camın kırılması, tellerin bükülmesi , kağıdın yırtılması, kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi

imyasal Değişim § Maddenin iç yapısı ile ilgili olan özelliklere kimyasal özellikler denir. Yanıcı

imyasal Değişim § Maddenin iç yapısı ile ilgili olan özelliklere kimyasal özellikler denir. Yanıcı olup olmaması, asidik ya da bazik özellik göstermesi …. gibi. § Maddelerin atom ve moleküllerinde meydana gelen değişikliklere kimyasal değişme denir. Kimyasal değişimler sonucunda maddelerin hem fiziksel hem de kimyasal özellikleri değişir. Odunun yanması, metallerin paslanması, asitin bazla nötrleşmesi, suyun elektrolizi, yaprakların sararması, domatesin çürümesi, peynirin küflenmesi…. gibi olaylarda madde kimyasal değişime uğrar. Bu durumda kimyasal özellikler ile birlikte fiziksel özellikler de değişir.

KAR YAĞMASI FİZİKSEL BİR OLAYDIR

KAR YAĞMASI FİZİKSEL BİR OLAYDIR

YAĞMUR DA FİZİKSEL BİR OLAYDIR.

YAĞMUR DA FİZİKSEL BİR OLAYDIR.

YANMA OLAYI KİMYASAL BİR OLAYDIR.

YANMA OLAYI KİMYASAL BİR OLAYDIR.

BALINI YAPAN ARI DA KİMYASAL BİR OLAY GERÇEKLEŞTİRİYORDUR.

BALINI YAPAN ARI DA KİMYASAL BİR OLAY GERÇEKLEŞTİRİYORDUR.