La poesia de postguerra Salvador Espriu i Pere

  • Slides: 12
Download presentation
La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 1. Entre la clandestinitat i

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 1. Entre la clandestinitat i l’exili La Guerra Civil Espanyola (1936 -1939) va representar un tall dràstic en la trajectòria ascendent de la creació literària catalana. A partir de 1939 l’activitat literària va estar col·lapsada durant anys. Un gran nombre d’escriptors vivien exiliats a l’estranger, i els que es van quedar al país vivien una mena d’ «exili interior» : la prohibició més absoluta de publicar. A pesar d’aquesta situació realment crítica, les publicacions fetes a l’estranger i les fetes aquí clandestinament van permetre l’aparició d’obres poètiques d’una gran importància literària i simbòlica, com Nabí (1941) de Josep Carner, Elegies de Bierville (1942) de Carles Riba i Sol, i de dol (1947) de J. V. Foix. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 1. Entre la clandestinitat i

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 1. Entre la clandestinitat i l’exili La persecució política del règim franquista va posar la llengua catalana en perill de desaparèixer. Per això, els poetes de la postguerra van convertir la llengua en símbol de la resistència d’un país i d’una cultura que calia salvar. La poesia de postguerra de 1939 a 1960 està marcada per les conseqüències de la guerra. És per això que sol tenir un to greu i angoixós, i molt sovint fa referència al dolor, l’exili i la mort. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 2. Carles Riba, el mestre

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 2. Carles Riba, el mestre de joves poetes Carles Riba (1893 -1959), durant els anys més durs de la dictadura, es va convertir en el mestre dels joves poetes de la postguerra. Les tertúlies a casa seva el diumenge a la tarda eren obertes a tots els estudiants interessats en la creació literària. Aquestes tertúlies, autèntiques classes de literatura, i la seva pròpia obra marquen el camí d’un nombre important de poetes, com és ara el cas de Rosa Leveroni, Joan Vinyoli i Clementina Arderiu, entre d’altres. Carles Riba va creure que un dels seus deures era educar una gent i un públic que llavors es desvetllaven políticament i culturalment. Va ser un dels crítics literaris més importants del segle XX. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 3. Salvador Espriu va néixer

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 3. Salvador Espriu va néixer l’any 1913 a Santa Coloma de Farners, on el seu pare exercia de notari, però la seva infantesa i la seva joventut van transcórrer entre Barcelona i Arenys de Mar. L’any 1930 va ingressar a la universitat i va estudiar-hi dues carreres alhora: Dret i Història antiga. Dels anys d’universitari, en va guardar sempre molt bons records, tant del mestratge del professorat com de les amistats que hi va fer; de manera especial, recordarà sempre un creuer per la Mediterrània del qual va tornar entusiasmat per haver pogut conèixer sobre el terreny els territoris on s’havien creat tants i tants mites clàssics, mites que ell recrearà més endavant en algunes de les seves obres literàries. La Guerra Civil Espanyola (1936 -1939) va tallar en sec tots els seus projectes: en aquell moment volia llicenciar-se en Filologia clàssica i continuar a l’estranger els estudis d’egiptologia. Espriu va ser mobilitzat i va haver de servir en el departament d’Auditoria de Guerra. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 3. Salvador Espriu La mort

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 3. Salvador Espriu La mort d’un gran amic seu, el poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel, l’any 1938 i la derrota de l’estat republicà el 1939 van marcar profundament la futura trajectòria vital de Salvador Espriu, fins a tal punt que va abandonar els seus projectes personals (volia continuar l’estudi de les cultures clàssiques i, després, convertir-se en professor universitari) i es va apartar de les activitats socials en senyal de rebuig de la dictadura militar i de protesta per la persecució de la cultura catalana. La seva actitud farà que, més endavant, la societat catalana el consideri símbol de la resistència interior contra el règim franquista. Després de la Guerra Civil, la seva activitat literària serà principalment de caràcter poètic: entre 1945 i 1975 Salvador Espriu va publicar dotze llibres de poesia, d’entre els quals destacarem Cementiri de Sinera (1946) i La pell de brau (1960). Salvador Espriu va morir a Barcelona l’any 1985. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 3. Salvador Espriu 3. 1.

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 3. Salvador Espriu 3. 1. El mite de Sinera Salvador Espriu és el creador del mite de Sinera (Arenys llegit al revés). El mite de Sinera representa, per al poeta, principalment tres coses: § En primer lloc, és el paradís perdut de la infantesa, l’espai on, de petit, havia jugat i s’havia sentit feliç. § En segon lloc, és la petita pàtria desolada i silenciosa de la postguerra, per on el poeta passeja, sol, intentant recuperar el record d’un temps passat. § En tercer lloc, és el cementiri dels seus familiars i amics morts i el seu propi cementiri. En alguns poemes del llibre Cementiri de Sinera (1946), Espriu ens parla, amb una gran estimació, d’aquell paisatge tan familiar per a ell: el mar, la sorra, els pins, els xiprers, les vinyes, els rials…, i, en d’altres, ens manifesta la seva enyorança d’un temps passat, que s’ha perdut definitivament. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 3. Salvador Espriu 3. 2.

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 3. Salvador Espriu 3. 2. Sepharad, la pell de brau Salvador Espriu va viure la Guerra Civil Espanyola com una gran tragèdia: d’una banda, va ser una guerra «entre germans» , del tot injustificable, que només va produir sang, mort i desolació; de l’altra, la victòria dels sublevats va comportar una dictadura militar i l’opressió de la cultura i la llengua catalanes. En la seva obra La pell de brau (1960) Espriu manifesta «la infinita tristesa del pecat / de la guerra sense victòria entre germans» i exigeix una «merescuda llibertat» . En aquesta obra, el poeta es refereix a Espanya amb el nom Sepharad (que és el nom que utilitzaven els jueus hispànics –sefardites–, que al final del segle XV van ser expulsats pels Reis Catòlics) i també amb l’expressió pell de brau, imatge metafòrica creada a partir de la forma que presenta la Península Ibèrica en un mapa. Aquesta pell de brau apareixerà, en els poemes, tacada de sang, resultat de la guerra fratricida; és per això que el poeta alçarà la veu per exigir diàleg, pau i llibertat. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 4. Pere Quart Joan Oliver,

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 4. Pere Quart Joan Oliver, que va publicar la seva obra poètica amb el pseudònim de Pere Quart, va néixer a Sabadell el 1899. Abans de la Guerra Civil Espanyola, Joan Oliver ja havia conreat els tres grans gèneres literaris: la narració, el teatre i la poesia. A més a més, col·laborava en diverses publicacions periòdiques. Des de bon començament, Oliver va fer ús de la ironia, la sàtira i la paròdia per criticar els defectes que observava en la societat i, sobretot, en la classe burgesa. L’any 1939, com tants altres escriptors i artistes políticament compromesos, es va veure obligat a sortir del país. Va viure a l’exili nou anys, primer a França i després a Xile. De retorn a Catalunya, l’any 1948, va participar de manera molt activa tant en la resistència política a la dictadura militar com en les activitats culturals i literàries que es duien a terme de manera clandestina. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 4. Pere Quart Joan Oliver

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 4. Pere Quart Joan Oliver va mantenir sempre la seva independència i el seu esperit crític i inconformista. Fidel als seus plantejaments ètics i als seus ideals polítics, es va manifestar públicament en contra del règim monàrquic que consagra la Constitució espanyola i mai no va confiar en el sistema democràtic sorgit d’una transició política dirigida pels mateixos franquistes. D’entre les obres poètiques de Pere Quart, destaquem Bestiari (1937), Terra de naufragis (1955) i Vacances pagades (1960). Joan Oliver va morir a Barcelona l’any 1986. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 4. 1. Un bestiari diferent

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 4. 1. Un bestiari diferent L’any 1937, Pere Quart va publicar el seu Bestiari, un recull de poemes que tenen com a referents diverses bèsties. La seva subtilesa i el seu to irònic li donen un encant especial. En el poema següent, per exemple, la figura de l’ase representa aquella gent senzilla i humil que, tot i ser «l’ase dels cops» , no es resigna a perdre la dignitat i encara manté una tossuderia rebel. Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 4. 2. La poesia del

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart 4. 2. La poesia del dolor i l’exili Els poemes que Pere Quart va escriure a l’exili reflecteixen el dolor, la tristesa i l’enyorança del poeta. Fixa’t, en aquests versos, amb quina senzillesa el poeta ens fa arribar el sentiment que sent en passar la frontera: Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart Unitat 3. La literatura contemporània

La poesia de postguerra. Salvador Espriu i Pere Quart Unitat 3. La literatura contemporània (del segle XIX al segle XXI)