Incalzire ventilatie si aer conditionat ncalzire ventilatie si

  • Slides: 58
Download presentation
Incalzire, ventilatie si aer conditionat

Incalzire, ventilatie si aer conditionat

Încalzire, ventilatie si aer conditionat 2 Sistemele traditionale de încălzire non-industriale , ventilație și

Încalzire, ventilatie si aer conditionat 2 Sistemele traditionale de încălzire non-industriale , ventilație și aer condiționat sunt construite pentru a controla: • temperatura • umiditatea • mirosurile

3 Informații generale Există diferite sisteme și metode de ventilație, în funcție de cerințele.

3 Informații generale Există diferite sisteme și metode de ventilație, în funcție de cerințele. Cum sunt reglementate temperatura și fluxul de aer, depind de sistemul de ventilație.

4 Realitati • Aproximativ 30% din energia livrată clădirilor este disipată în curentii de

4 Realitati • Aproximativ 30% din energia livrată clădirilor este disipată în curentii de ventilatie. • În clădirile construite la standarde foarte înalte de izolare termică proporția pierderilor de energie din aer poate fi mult mai mare. Cantitatea de energie consumată depinde de: • fluxul de ventilatie • cantitatea de aer condiționat pentru a se realiza confortul termic (încălzire și răcire) • funcționarea sistemelor de ventilatie mecanice • umiditatea necesara.

5 Componentele unui sistem de ventilație Un sistem de ventilație este alcătuit din următoarele

5 Componentele unui sistem de ventilație Un sistem de ventilație este alcătuit din următoarele componente: • Ventilatoare • Sisteme de filtrare și de curățare a aerului • Sisteme de încălzire, umidificare și răcire • Sisteme de recuperare a caldurii • Recircularea aerului din interior • Sistem de control Un sistem de ventilatie este compus din mai multe elemente. Toate componentele sunt importante atunci când se discută eficiența energetică. Multe dintre componentele sunt selectate în faza de proiectare, dar în timpul de operare, procese de mentenanta si relocare pot aparea.

6 Realitati ventilatoare sunt utilizate de unitățile de ventilare pentru a transporta aerul preluat

6 Realitati ventilatoare sunt utilizate de unitățile de ventilare pentru a transporta aerul preluat din aerisiri prin sistemul de conducte pentru camera care urmează să fie ventilata. Fiecare ventilator trebuie sa depaseasca ezistența creată prin fortarea aerului prin conducte și alte echipamente de ventilare. Rezistența determină o scădere a tensiunii, iar dimensuiunea aceastei scaderi este un factor decisiv în alegerea dimensiunilor fiecărui ventilator in parte. Ventilatoare pot fi împărțite într-un număr de grupuri principale determinate de forma rotorului și principiul de funcționare: • Ventilatoare radiale • Ventilatoare Axiale

Ventilatoare Radiale 7 Ventilatoare radiale sunt utilizate atunci când este necesară o presiune totală

Ventilatoare Radiale 7 Ventilatoare radiale sunt utilizate atunci când este necesară o presiune totală foarte mare. Caracteristicile specifice ale unui ventilator radial sunt determinate în principal de forma lamelor rotorului. Exista 4 tipuri: • Curbate in spate • Unghi inapoi • Radial drept • Curbat inainte Curbat inapoi: Volumul de aer care poate fi livrate prin lame înapoi-curbate variază considerabil în funcție de condițiile de presiune. Forma lamei este mai putin importanta cand vorbim de aerul contaminat. Eficuienta de pana la 80% este atinsa atunci cand nivelul zgomotului este scazut. Lame-unghi drept inapoi(P-rotor) - Ventilatoare cu această formă a lamei sunt potrivite pentru aerul contaminat. Eficienta de pana la 70%. Lame radiale drepte (R-rotor)- Forma lamei previne contaminarea cu impuritati ce se lipesc de rotor. Eficienta maxima de 55% Lame înainte-curbate(F-rotor)- Volumul de aer livrat de ventilatoare radiale cu lamele curbate inainte este afectat foarte puțin de modificările de presiune ale aerului. Rotorul este mai mic decât B-rotorul, iar unitatea ventilatorului în consecință necesită mai puțin spațiu. O eficiență de aproximativ 60% poate fi atinsă.

8 Ventilatoare axiale Cel mai simplu tip de un ventilator axial este un ventilator

8 Ventilatoare axiale Cel mai simplu tip de un ventilator axial este un ventilator elice. Un ventilator axial rotativ liber are un raiting de eficienta foarte slab, pentru cresterea acesteia sunt construite într-o carcasă cilindrică. ficiența poate fi, de asemenea crescuta prin montarea unor vane direcționale imediat în spatele rotorului pentru a direcționa aerul cu mai multă precizie. Eficienta poate fi de 75%, fără palete direcționale și până la 85% cu palete direcționale. Un alt tip de ventilator axial este un ventilator de curgere transversal unde aeerul curge drept pe rotoru. In ciuda diametrului redus, rotorul poate furniza volume mari de aer și este, prin urmare, potrivit pentru construirea în unități mici de ventilație, cum ar fi perdele de aer. Eficiența de până la 65% poate fi atinsă

9 Eficienta ventilatoarelor Conectarea ventilatoarelor, atat la intrare cat si la iesire trebuiesc facute

9 Eficienta ventilatoarelor Conectarea ventilatoarelor, atat la intrare cat si la iesire trebuiesc facute corespunzator pentru a se evita pierderile. Ca o regulă se poate spune că diametrul conductei pe partea de admisie trebuie să aibă aceeași dimensiune ca și admisia diametrul conductei pe partea de presiune (de ieșire) trebuie să fie de 3 ori mare decât pe admisie

10 Eficienta ventilatoarelor Ventilatoarele radiale trebuie să fie de cel puțin 5 ori mari

10 Eficienta ventilatoarelor Ventilatoarele radiale trebuie să fie de cel puțin 5 ori mari pe partea de aspirație (intrare), și aceeași dimensiune ca diametrul conductei de refulare (de ieșire). Dacă conexiunile sunt diferite, acest lucru ar putea genera reducerea presiunii. Această cădere de presiune suplimentara reprezintă efectul sistemului, și poate face ca ventilatorul sa produce un volum mai mic de aer.

11 Energia ventilatoarelor Acum exista cerinte stricte pentru a asigura consumul de energie intr-o

11 Energia ventilatoarelor Acum exista cerinte stricte pentru a asigura consumul de energie intr-o cladire, este lafel deasemenea este o modalitate de a reduce si costurile. Puterea specifică a ventilatoarelor (SFP) a fost introdus ca măsură a eficienței energetice a sistemelor de ventilație. Energia electrica necesara unei cladiri intregi poate fi definita ca energia totala folosita pentru venilare, impartita la numarul de ventilatoare din cladire. Cu cat transferul aerului se face mai eficient, cantitatea de energie electrica consumata va fi mai mica.

12 Energia ventilatoarelor Pentru a calcula SFP sunt necesare urmatoarele informatii: • Puterea tuturor

12 Energia ventilatoarelor Pentru a calcula SFP sunt necesare urmatoarele informatii: • Puterea tuturor ventilatoarelor din sistem(k. W) • Debit de aer în sistem (m 3/s) SFP = P/V (k. W/(m 3/s)) Pentru a obține puterea tuturor ventilatoarelor, este necesar sa a se citeasca k. W-ratingurile care pot fi găsite pe plăcuța de informații cu privire la motoare electrice Pentru a obține debitul de volum puteti gasi debitul nominal inscriptionat pe fiecare ventilator în documentația sistemului de ventilație. Un expert poate măsura debitul cu instrumente adecvat.

13 Sisteme de filtrare și de curățare a aerului Există două motive pentru utilizarea

13 Sisteme de filtrare și de curățare a aerului Există două motive pentru utilizarea filtrelor intr-o unitate de tratare a aerului: Pentru a preveni impuritățile din exterior sa intre în clădire. • Pentru a proteja componentele unitatii de a fi contaminate. Capacitatea filtrului de particule capcana se numește de Capacitate praf Holding și filtrele sunt adesea împărțite în trei clase, în funcție de această capacitate: Filtru grosier Filtru fin Filtru absolut EU 1 to EU 4 EU 5 to EU 9 EU 10 to EU 14.

14 Sisteme de filtrare și de curățare a aerului Atât fibra de sticla cat

14 Sisteme de filtrare și de curățare a aerului Atât fibra de sticla cat si materiale sintetice sunt folosite pentru filtre. Se pare că filtrele din fibră de sticlă mentin o mai mare cantitate de praf de-a lungul vieții lor. Este important să se protejeze filtru de umiditate deoarece acest lucru poate modifica caracteristicile fibrelor de filtrare și afecta acesteia Capacitate praf Holding, . Filtre din fibre de sticlă sunt mai sensibile la efectele umidității decât filtrele sintetice.

15 Baterii de încălzire Atunci cand aerul exterior este mai rece decât temperatura necesară

15 Baterii de încălzire Atunci cand aerul exterior este mai rece decât temperatura necesară pentru aerul de alimentare, este necesar să se încălzească aerul înainte de intrarea in clădire. Aerul poate fi încălzit într-o baterie de încălzire, fie prin utilizarea unei baterii de încălzire electrică sau a unui acumulator de apă caldă.

16 Baterii electrice de încălzire O baterie electrică de încălzire constă dintr-un număr de

16 Baterii electrice de încălzire O baterie electrică de încălzire constă dintr-un număr de filamente metalice închise sau spirale de sârmă. Acestea creează o rezistență electrică care transformă energia in căldură. Avantajele bateriei electrice sunt: • Are o dimensiune mica. • Se poate calcula cu usurinta cantitatea de energie necesara. • Instalarea nu costa mult. Principalele dezavantaje: • Filamentele metalice au inerție termică considerabilă atât bateria electrică trebuie să fie echipate cu protectie la supraincalzire.

17 Baterii pe baza de incalzire a apei Baterii de incalzire a apei in

17 Baterii pe baza de incalzire a apei Baterii de incalzire a apei in flux transversal sunt cel mai frecvent tip de baterii de incalzire a apei în unități de ventilație. Apa curge în unghiuri drepte și în direcția opusă fluxului de aer. Apa curge în sus prin bateria. Acest lucru permite oricarei bule de aer sa colecteze cel mai înalt punct în care acestea pot fi ușor trase pe printr-o conductă de ventilație.

18 Sisteme de recuperare a caldurii Într-o unitate de ventilație de multe ori este

18 Sisteme de recuperare a caldurii Într-o unitate de ventilație de multe ori este economic sa se incerce să se recupereze căldura care este conținută în aerul de evacuare și să-l utilizați pentru a încălzi aerul de alimentare. Există mai multe metode pentru realizarea acestui tip de recuperare a căldurii: • Placă de recuperare a căldurii. • Recuperare de căldură prin rotatie. • Recuperare de căldurii din baterie. • Schimbător de căldură. • Conducta de caldura.

19 Recuperare de căldură în plăci Trece aerului și furnizarea de evacuare pe fiecare

19 Recuperare de căldură în plăci Trece aerului și furnizarea de evacuare pe fiecare parte a unui număr de plăci. Aerul evacuat și furnizare nu trebuie să vină în mod normal în contact unul cu celălalt. Pot exista unele condens într-o unitate de recuperare a căldurii plăci, astfel încât acestea trebuie să fie prevăzute cu canale de scurgere condens. Din cauza acestei condensare există, de asemenea, un risc serios de formare a gheții, astfel încât este nevoie un anumit tip de sistem de dezghețare. Recuperare de căldură poate fi efectuata printr-o supapă de tip by-pass care controlează aportul de aer evacuat. Eficienta: 50 -85%

20 Recuperare de căldură prin rotatie Căldura este transferată printr-o roată de rotație între

20 Recuperare de căldură prin rotatie Căldura este transferată printr-o roată de rotație între evacuare și aer. Acest sistem este deschis și există un risc serios ca impuritățile și mirosurile vor fi transferate de la sistemul de evacuare a aerului. Într-o anumită măsură, acest lucru poate fi evitat prin poziționarea elicelor în mod corect. Gradul de recuperare a căldurii poate fi reglat prin creșterea sau scăderea vitezei de rotație. Există un risc mic de îngheț în unitatea cu recuperare a căldurii. Eficienta: 75 -90%

21 Recuperarea căldurii din baterie Apă, sau apă amestecată cu glicol, circulă între o

21 Recuperarea căldurii din baterie Apă, sau apă amestecată cu glicol, circulă între o baterie de apă în conducta de evacuare a aerului și o baterie de apă în conducta de alimentare cu aer. Lichidul din conducta de aer evacuat este încălzit astfel încât să poată transfera căldura la aerul din conducta de alimentare cu aer. Lichidul circulă într-un sistem închis și nu există nici un risc de transfer al impurităților din aerul evacuat pentru a furniza aer. Recuperarea de căldură poate fi reglementata prin creșterea sau scăderea debitului de apă. Eficienta: 45 -60%

22 Camera cu recuperare de căldură O cameră este împărțita în două părți printr-o

22 Camera cu recuperare de căldură O cameră este împărțita în două părți printr-o conexiune. Aerul evacuat încălzește prima o parte a camerei, apoi supapa schimba fluxul de aer, aerul cald va invalzi si cea de a doua camera. Impuritățile și mirosurile pot fi transferate de la aerul evacuat pentru a furniza aer. Eficienta: 80 -90%

23 Conducta de caldura Această unitate de recuperare a căldurii constă într-un sistem închis

23 Conducta de caldura Această unitate de recuperare a căldurii constă într-un sistem închis de țevi umplute cu un lichid care se vaporizează la încălzirea prin aerul evacuat. În cazul în care alimentarea cu aer trece prin conducte, vaporii se condensează înapoi în lichid. Nu poate fi nici un transfer de impurități. Eficienta: 50 -70%

24 Recircularea aerului din interior Recircularea este utilizata în mod normal atunci când funcțiile

24 Recircularea aerului din interior Recircularea este utilizata în mod normal atunci când funcțiile sistemului de ventilație ca încălzire într-o clădire sau o parte a unei clădiri este functional. Este dificil să se obțină o buna calitate a aerului din interior, folosind recirculare. Recirculare ar trebui să includă purificatoare de aer un sistem by-pass sau sistem de evacuare auxiliar întreținerea și inspecția periodică dispozitive pentru a monitoriza performanța sistemul. T Sistemul ar trebui să elimine cât mai mult din aerul contaminant, poate fi economic separat de aerul evacuat.

25 Sisteme de control In mod ideal cladirile ar trebui sa aiba sisteme minimale

25 Sisteme de control In mod ideal cladirile ar trebui sa aiba sisteme minimale HVAC (încălzire ventilație și climatizare). Cu toate acestea, majoritatea clădirilor urbane moderne, cu localizare și construcție constrângerile lor, necesită sisteme electrice și mecanice mai ample cu control automat.

26 Sisteme de control Cea mai bună strategie de control permite ocupanților să manipuleze

26 Sisteme de control Cea mai bună strategie de control permite ocupanților să manipuleze direct caracteristici simple și ușor de înțeles ale construcției, cum ar fi ferestrele. Sistemele de control ar trebui să ofere un feedback imediat efectelor acestora. Controalele nu ar trebui să surescite atenție ocupantului, atat pentru condițiile de sigure, sănătoase, integritatea sanatatii in interiorul cladirii consumul redus de energie și costurile de operare. Controalele automate ale cladirii trebuie să asigure clădirii funcționalitatea si eficienta, indiferent de comportamentul ocupanților.

27 Sisteme de ventilare - Privire de ansamblu Există cinci tipuri principale de sisteme

27 Sisteme de ventilare - Privire de ansamblu Există cinci tipuri principale de sisteme de ventilare: • Diluarea și îndepărtarea prin evacuare generală. • Evacuare locala. • Inlocuirea sau cosmetizarea aerului. • HVAC, pentru comfort de baza. • Sisteme de recirculare a aerului. Sisteme de ventilare implică în general o combinație a acestor tipuri de sisteme de baza.

28 De ce ventilare Este nevoie de ventilatie pentru a mentine buna calitate aerului

28 De ce ventilare Este nevoie de ventilatie pentru a mentine buna calitate aerului din interior prin diluarea și eliminarea poluarii emișe într-un spațiu. Aceasta nu ar trebui să fie folosit ca un substitut pentru controlul adecvat alpoluarii. Ventilație utilizată suplimentar pentru răcire și (în special în locuințe) pentru a furniza oxigen pentru aparate de ardere. O bună ventilație este contribuie semnificativ la sanatatea si confortul ocupanților de constructii

29 Cum funcționează sistemele ventilație Ventilație se realizează prin introducerea de aer "curat" într-un

29 Cum funcționează sistemele ventilație Ventilație se realizează prin introducerea de aer "curat" într-un spațiu. Acest aer este fie amestecat cu aerul deja prezent în incintă pentru a crea un "amestec" sau ventilație "diluare", sau este folosit pentru inlocuirea aerului în spațiul sau ventilație "flux piston.

30 Tipuri de ventilație In general exista doua tipuri de ventilatie: • Ventilatie naturala.

30 Tipuri de ventilație In general exista doua tipuri de ventilatie: • Ventilatie naturala. • Ventilatie mecanica

31 Ventilația naturală In trecut era cea mai uzitata. Dintre avantaje enumeram • componente

31 Ventilația naturală In trecut era cea mai uzitata. Dintre avantaje enumeram • componente simple • costuri reduse pentru investitii. Dintre dezavantaje mentionam • controlul limitat • nu se economiseste caldura.

32 Ventilația naturală In trecut era cea mai uzitata. Avantajele includ: • componente simple

32 Ventilația naturală In trecut era cea mai uzitata. Avantajele includ: • componente simple • costuri reduse pentru investitie • costuri de exploatare nesemnificative Dezavantajele includ: • controlul limitat al ventilatiei • variatii ale temperaturii • nu este eficienta in lunile calduroase si umede ale verii • dificil de implementat in cladiri • nu se economiseste caldura.

33 Ventilația naturală Există mai multe cladiri de birouri în întreaga Europă care se

33 Ventilația naturală Există mai multe cladiri de birouri în întreaga Europă care se bazează pe ventilație naturală pentru a satisface toate nevoile de răcire. În America de Nord, există o tendință spre ventilație naturală și multe cladiri noi au ferestre operabile. Eliminarea sau evitarea aerului condiționat este dificil in climatele calde umede, dar este posibil in cele mai multe climate.

34 Ventilatia mecanica Sisteme de ventilație mecanice sunt capabil să furnizeze o viteză controlată

34 Ventilatia mecanica Sisteme de ventilație mecanice sunt capabil să furnizeze o viteză controlată de schimbare a aerului și pentru a răspunde nevoilor variate ale ocupanților și poluarii. Mai multe configuratii de ventilatie mecanica sunt posibile: • Ventilatie de alimentare • Ventilatie de estragere (evacuare) • Sisteme mixte

35 Sisteme de alimentare Un ventilator introduce aer în camera / clădire din exterior.

35 Sisteme de alimentare Un ventilator introduce aer în camera / clădire din exterior. Va exista o presiune pozitivă în camera / clădire. Ventilatie de extragere Un ventilator extrage aerul din camera / clădire. Nu va fi o presiune negativă în interiorul camerei / clădirii. Ventilatie mixta O combinație de ventilație de extract. Acest lucru este de multe ori combinat cu recuperare de căldură pentru a utiliza căldura sau răcirea / aer furnizat extras

36 Tipuri de de ventilație mecanică Două tipuri de de ventilație mecanică sunt utilizate:

36 Tipuri de de ventilație mecanică Două tipuri de de ventilație mecanică sunt utilizate: • Ventilatie amestecata- In ventilatia amestecata a aerului alimentarea se produce cu o viteză mare și se amestecă cu aerul ambiantal. Aerul care ajunge în zona ocupată este un amestec de aprovizionare și aerului existent. • Ventilație inlocuire - În ventilarea de inlocuire, alimentarea cu aer rece se produce la viteză mică la nivelul podelei în spațiul ventilat. Un aer de alimentare proaspăt și curat ajunge în zona ocupată fără nici o amestecare semnificativă a aerului cald sau cel contaminat.

37 Ventilatia de inlocuire Avantajele sistemelor de ventilatie de inlocuire fata de aerul condiționat

37 Ventilatia de inlocuire Avantajele sistemelor de ventilatie de inlocuire fata de aerul condiționat convențional și sistemele de debit mixte: • Rentabilitate financiara. • Eficienta operationala. • Se poate aplica intr-un numar mare de cazuri. • Sunt silentioase. • Buna compatibilitate cu cerințele arhitecturale. .

38 Ventilatia de inlocuire Ventilație deplasare oferă un cost semnificativ și avantaje operaționale pentru

38 Ventilatia de inlocuire Ventilație deplasare oferă un cost semnificativ și avantaje operaționale pentru controlul climatului interior, prin furnizarea de volume de aer de alimentare controlabile la viteze mici de-a lungul o mare varietate și mărimea zonelor ocupate - fără a crea proiecte de aer rece. O caracteristică esențială a ventilației de inlocuire este că metodele și locațiile de intrare a aerului, și extracția lui pot fi discret - compatibile cu designul arhitectural și cerințele de baza ale nivelului de zgomot.

39 Rata de Ventilatie Cantitatea de ventilație necesară depinde de cantitatea și natura de

39 Rata de Ventilatie Cantitatea de ventilație necesară depinde de cantitatea și natura de contaminare prezenta într-un spațiu. Pentru a determina ventilație necesară, este util să se identifice natura poluantului . Aceasta este poluantul care necesită cea mai mare cantitate de ventilație pentru eliminarea sa. Pentru a evalua emisiile din procese se poate cere personalului care lucreaza în apropierea proceselor, în cazul în care miros, simt sau în orice alt mod observa o problemă cu emisiile sa anunte. Metodele de măsurare a emisiilor variază de la acomponente la alta si de cele mai multe ori fac obiectul muncii specialiștilor pentru a le investiga

40 Example de rate de ventilatie Exemple de rate minime sunt prezentate în tabelul

40 Example de rate de ventilatie Exemple de rate minime sunt prezentate în tabelul de mai jos: Ratele de ventilatie sunt specificate in standardul EN 15251.

41 Evaluarea consumului de energie Incalzirea aerului • Transportarea eaerului You will often see

41 Evaluarea consumului de energie Incalzirea aerului • Transportarea eaerului You will often see that the amount of energy for heating and transportation are at the same level Energia pentru încălzire depinde de: • • Volumul de aer Temperatura exterioara si cea interioara Recuperarea caldurii Orele de lucru Energgia pentru transport depinde de: • Volumul de aer • Energia si puterea ventilatoarelor • Orele de lucru

42 Evaluarea consumului de energie How to find data for the energy consumption

42 Evaluarea consumului de energie How to find data for the energy consumption

43 Evaluarea consumului energetic A. Incalzire: Enegia consumata o aflam folosind formula: E [k.

43 Evaluarea consumului energetic A. Incalzire: Enegia consumata o aflam folosind formula: E [k. Wh] = (c x ) x [m 3/s] x [ C] x (1 – ŋ) x [h] (c x ) = 1, 21 k. J/m 3 x. C B. Transportul aerului: Enegia consumata o aflam folosind formula: : E [k. Wh] = [k. W] x [h]

Exemple „consum de energie” 44 A. Date de baza- Incalzire: Volumul de aer: Media

Exemple „consum de energie” 44 A. Date de baza- Incalzire: Volumul de aer: Media anuala a temperaturii exterioare: Temperatura la intrarea in sistem: + 20 C Eficienta recuperarii caldurii: 2. 4 m 3/s 0. 7 + 8 C

45 Exemple „consum de energie” B. Date de baza- transportul aerului: Puterea ventilatoarelor 8

45 Exemple „consum de energie” B. Date de baza- transportul aerului: Puterea ventilatoarelor 8 k. W Ore lucratoare: 60 hours/week x 52 weeks = 3120 h Energia consumata pentru a transporta aerului: E = 8 [k. W] x 3120 [h] E = 24960 k. Wh

46 Exemple „consum de energie” Energia consumata pentru incalzire: 32618 k. Wh Energia consumata

46 Exemple „consum de energie” Energia consumata pentru incalzire: 32618 k. Wh Energia consumata pentru transportul aerului: 24960 k. Wh Total energie consumata: 57578 k. Wh

Cum sa economisim energie 47 Energia utilizată pentru ventilare este un produs de putere

Cum sa economisim energie 47 Energia utilizată pentru ventilare este un produs de putere (k. W) și timpul se masoara in ore (h). Principalele probleme sunt de a reduce fie valoarea puterii sau orele de funcționare cat sistemul este pornit. Pentru reducerea atat a puterii cat si și a orelor de funcționare, de ingrijire este necesar să nu se schimbe calitatea aerului din interior, lucru inacceptabil pentru personal. Reducerea energiei este posibila prin: � Oprire � Incetinire � Selectarea componentelor cu cea mai bună eficiență � Folosirea unui sistem de control

48 Economisirea energiei - 1. Oprirea Cea mai simplă metodă de reducere a energiei

48 Economisirea energiei - 1. Oprirea Cea mai simplă metodă de reducere a energiei este de a opri sistemul atunci când nu este necesară folosirea lui. Există mai multe modalități de a controla "oprirea" • Oprirea manuala • Temporizarea opririi • Ventilare la cerere • Sisteme de control

49 Economisirea energiei - 1. Oprirea Cea mai simplă metodă de reducere a energiei

49 Economisirea energiei - 1. Oprirea Cea mai simplă metodă de reducere a energiei este de a opri atunci când nu este necesară. Există mai multe modalități de a controla "oprirea". Oprirea manuala a ventilatoarelor sau a sistemului de ventilatie: Aceasta metoda este cea mai eftina pentru ca nu sunt necesare investitii. Deoarece se bazează pe oameni poate fi metoda cel mai puțin de încredere. Exemple: Oprirea la prânz, alte pauze, etc.

50 Economisirea energiei - 1. Oprirea Cea mai simpla metoda pentru economisirea de energie

50 Economisirea energiei - 1. Oprirea Cea mai simpla metoda pentru economisirea de energie este oprirea atunci cand nu este necesara functionarea sistemului. Exista cateva modalitati pentru controlul opririi. • Oprirea manuala • Comutator de timp. . . pe ventilator sau sisteme de ventilatie Pentru utilizarea in zone speciale sau camere cu diferite perioade de utilizare sau de ocupare, de exemplu Sali de sedinta. • Cerere de ventilatie controlata • Sistemul de control

51 Economisirea energiei - 1. Oprirea • Ventilarea controlata la cerere : Debitul de

51 Economisirea energiei - 1. Oprirea • Ventilarea controlata la cerere : Debitul de aer este controlat de un senzor de prezență. Dacă oamenii nu sunt prezenti, sistemul se va opri după o perioadă definită.

52 Economisirea energiei - 1. Oprirea • Sisteme de control: Face setările din sistemul

52 Economisirea energiei - 1. Oprirea • Sisteme de control: Face setările din sistemul de control al clădirii pentru perioadele când sistemul ar trebui să fie oprit. Adesea, acest lucru ar putea fi făcut în sistemul general de management al clădirii.

Rate de ventilatie 53 Constructia de birouri 2000 m 2 Capacitatea de încălzire pentru

Rate de ventilatie 53 Constructia de birouri 2000 m 2 Capacitatea de încălzire pentru ventilare 45 k. W Ventilatie On 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana (168 ore pe saptamana) Recuperare de caldura 0 % Consumul de energie 420000 k. Wh (100%) Opritre 12 ore 5 zile (Mon-Fri) 18 ore 1 zi(Sat) 24 ore 1 zi pe saptamana(Sun) De la 168 la 66 ore pe saptamana Oprit 102 ore Consum de energie 165000 k. Wh (40%) Economisirea energiei 255000 k. Wh (60%) Ar trebui să luăm în considerare, de asemenea, energia la motoarele electrice care conduc fani. Acesta va arăta economii de energie procent similare

54 Economisirea de energie 2. Incetinirea În loc sa oprim sistemul, sistemul de ventilație

54 Economisirea de energie 2. Incetinirea În loc sa oprim sistemul, sistemul de ventilație poate reduce rata de ventilare, fără o schimbare notabilă a climatului interior. Economiile pot fi realizate cu ușurință prin reducerea debitului de aer.

Exemple rate de ventilatie 55 Cladire de birouri 2000 m 2 Ventilatie On 24

Exemple rate de ventilatie 55 Cladire de birouri 2000 m 2 Ventilatie On 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana(168 ore pe saptamana) Caldura recuperata 0 % Consumul de energie 420000 k. Wh (100%) Incetinire On 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana(168 ore pe saptamana)

Economisirea energiei– 3. Selectarea componentelor cu cea mai bună eficiență energetica 56 Urmatoarele componente

Economisirea energiei– 3. Selectarea componentelor cu cea mai bună eficiență energetica 56 Urmatoarele componente sunt importante atunci când se discută despre eficiența energetică: • Ventilatoarele: Eficiența ventilatoarelor poate fi 80 -85%, dar alegerea necorespunzătoare și / sau dimensiunea unui ventilator poate duce la o eficiență de sub 50%! • Filtrele de aer În afara asigurării că filtrele sunt în stare bună componentele individuale întregului sistem trebuie să fie curățate în mod regulat. De exemplu, eficiența unei unități de recuperare a căldurii, care este acoperita cu praf va scădea de la 80% la 20%. • Echipamente de recuperare a caldurii Asigurati-va că sistemul de recuperare a căldurii funcționează conform planului.

57 Economisirea energiei– 4. Folosirea unui sistem de control Potențialul de economisire a energiei

57 Economisirea energiei– 4. Folosirea unui sistem de control Potențialul de economisire a energiei obținute din controlere poate fi de până la 60% din totalul costurilor generate de ventilatie, în funcție de Tip de construcție și utilizare clima zonala Sisteme de control sunt:

58 Racirea In special, în clădirile mari de birouri comerciale, sarcini mari de căldură

58 Racirea In special, în clădirile mari de birouri comerciale, sarcini mari de căldură sunt generate prin iluminat, de la sistemele de calcul și alte surse electrice. Câștigurile suplimentare de căldură sunt generate de turisti, radiațiile solare și temperaturile ridicate din exterior. Acești factori fac necesara si esentiala răcirea aerului din interior. Alegerea este fie de a introduce racirea mecanică, fie de a introduce răcire prin ventilație. În orice caz câștigurile de căldură trebuie să fie reduse la minimum prin design-ul bun al construcției și consumul redus de energie. Racirea mecanica este consumatoare de electricitate si contribuie la incarcarile retelei electrice. Când este necesară răcirea mecanică, ventilație trebuie să fie redusa la minimum pentru a preveni pierderea inutilă de aer condiționat.