Frizure 20 stoljea Muke frizure 30 TE DANDY

  • Slides: 14
Download presentation
Frizure 20. stoljeća Muške frizure: 30 TE: DANDY FRIZURE Kratka, atraktivna i zaglađena, muška

Frizure 20. stoljeća Muške frizure: 30 TE: DANDY FRIZURE Kratka, atraktivna i zaglađena, muška kosa u 30 tim godinama je imala izraženi razdjeljak koji je ovu frizuru činio otmjenom. Kosa na zatiljku i sa strane je bila kratko ošišana, dok je na vrhu glave bila nešto dulja.

40 TE: KICOŠ Muškarci su počeli puštati dulju kosu i zalizivali je prema nazad

40 TE: KICOŠ Muškarci su počeli puštati dulju kosu i zalizivali je prema nazad - ponekad je taj dio bio oblikovan u blagi val. Razdjeljak na stranu, poput onog u 30 tim, ostao je prisutan i u modernim frizurama ovog doba.

50 TE: KOKOTICA Utjecaj filmskih zvijezda, poput Elvisa Presleya ili Jamesa Deana, označio je

50 TE: KOKOTICA Utjecaj filmskih zvijezda, poput Elvisa Presleya ili Jamesa Deana, označio je prekretnicu u oblikovanju frizura. Ovaj buntovni look uključivao je veliku kokoticu – veća kokotica, veći frajer - s velikim zaliscima.

60 TE: BRITPOP FRIZURA Beatlesi su bili zvuk 60 tih i začetnici mode u

60 TE: BRITPOP FRIZURA Beatlesi su bili zvuk 60 tih i začetnici mode u oblikovanju kose. Kosa muškaraca je bila dulja i spustila se niz čelo kao pokrov. Prekrivala je uši i ovratnik, a krasile su je i guste šiške.

70 TE: HIPIJEVSKA FRIZURA Muškarci su sve više eksperimentirali i puštali kosu da raste

70 TE: HIPIJEVSKA FRIZURA Muškarci su sve više eksperimentirali i puštali kosu da raste sve dulje, te je šišali slojevito. U hipijevskoj eri je sve bilo prihvaljivo, pa tako i sve frizure.

80 TE: NOVI VAL Tijekom 80 tih se pojavio čitav niz frizura, a svima

80 TE: NOVI VAL Tijekom 80 tih se pojavio čitav niz frizura, a svima je zajednički bilo zahtjevno održavanje. Oblikovanje kose raznim sredstvimakako bi se postigli ekstremni oblici.

90 TE: GRUNGE FRIZURA Nakon frizura 80 tih, tijekom 90 tih godina muškarci su

90 TE: GRUNGE FRIZURA Nakon frizura 80 tih, tijekom 90 tih godina muškarci su se počeli vraćati tradicionalnim frizurama. Kosa je bila kratka na stranama i malo dulja na vrhu glave kako bi se mogla oblikovati u grunge "razbarušeni" stil.

Ženske frizure: PRVA POLOVINA 20. STOLJEĆA: Prvo desetljeće 20. stoljeća obilježila je bob -

Ženske frizure: PRVA POLOVINA 20. STOLJEĆA: Prvo desetljeće 20. stoljeća obilježila je bob - frizura. Nastupa razdoblje kada se zagovara kraća kosa, odnosno ništa što bi previše istaknulo ženstvenost i ljepotu.

Ulaskom u tridesete godine 20. st. , žene se više emancipiraju te kosa nešto

Ulaskom u tridesete godine 20. st. , žene se više emancipiraju te kosa nešto duža i ženstvenija. U četrdesetim godinama 20. st. njeguje se duga kosa, no ona više nije samo ravna već sadrži lokne, kovrče i uvojke.

50 TE: U tom su razdoblju žene nosile kraće frizure, njihova je kosa bila

50 TE: U tom su razdoblju žene nosile kraće frizure, njihova je kosa bila mekana i gotovo uvijek nakovrčana. U nešto su kasnijim pedesetima frizure postale velike i raskošne, a izgledale su poput košnice (poznatije kao beehive ili B-52 avio-bombarder).

60 TE: Bujne su frizure bile hit šezdesetih, a s vremenom su se oblikovale

60 TE: Bujne su frizure bile hit šezdesetih, a s vremenom su se oblikovale u bob-frizure. Iako je bob-frizura svoje začetke imala još davnih 1920 -ih, u šezdesetima je postala osobito popularna

70 TE: U duhu hipi pokreta nosile su se duge, ispeglane i slobodne frizure,

70 TE: U duhu hipi pokreta nosile su se duge, ispeglane i slobodne frizure, blago valovite ili potpuno ravne, a važno je bilo da izgledaju prirodno, gotovo zapušteno.

80 TE: Osamdesete je ponovno obilježila bujna kosa. Eksperimentiranje sa frizurama. Nosile su se

80 TE: Osamdesete je ponovno obilježila bujna kosa. Eksperimentiranje sa frizurama. Nosile su se frizure svih boja, osobito neonskih, a izgledale su svakako osim prirodno.

90 TE: Opet je postalo moderno da kosa izgleda što prirodnije. Kosa bi se

90 TE: Opet je postalo moderno da kosa izgleda što prirodnije. Kosa bi se oprala i samo ostavila takvom bez dodataka (wash-andwear hair). Pokušavalo se postići što prirodniju nijansu boje kose, stoga su se dodavali blagi i svjetliji pramenovi.