EVOLUSI KOMPUTER Generasi Pertama 1940 1956 q ia

  • Slides: 14
Download presentation
EVOLUSI KOMPUTER

EVOLUSI KOMPUTER

Generasi Pertama (1940 -1956) q ia dilengkapi dengan tiub vakum (vacuum tubes) - sejenis

Generasi Pertama (1940 -1956) q ia dilengkapi dengan tiub vakum (vacuum tubes) - sejenis peratalan yang diperbuat daripada kaca dan beroperasi sebagai komponen penyimpanan dan pemprosesan data. q Masalah yang dihadapi komputer generasi ini ialah, ia menghasilkan haba dengan kuantiti banyak yang boleh merosakkan komputer itu sendiri. Malah tiub vakum ini sendiri mudah terbakar. q Contoh komputer pada generasi ini ialah, ENIAC. Komputer ini mempunyai timbangan sehingga 30 ton, mempunyai ~18 000 tiub vakum, memenuhi ruang 30

Generasi Kedua (1956 -1963) � Transistor mula digunakan menggantikan tiub vakum dalam sistem komputer.

Generasi Kedua (1956 -1963) � Transistor mula digunakan menggantikan tiub vakum dalam sistem komputer. � Transistor ialah peralatan bersaiz kecil yang memindahkan signal elektronik melalui perintang (resistor). � Satu transistor berfungsi menyamai 40 tiub vakum. Ia tidak menghasilkan haba dengan kuantiti yang banyak dan kurang menggunakan tenaga elektrik berbanding tiub vakum. � Ia lebih pantas, murah dan kecil berbanding tiub vakum

Generasi Ketiga (1964 -1971) � Pada generasi ini, pembuat komputer mula mengantikan transistor dengan

Generasi Ketiga (1964 -1971) � Pada generasi ini, pembuat komputer mula mengantikan transistor dengan litar bersepadu atau lebih dikenali sebagai IC (intergrated circuit). � Ia adalah sejenis litar elektronik lengkap yang terbina di atas cip silikon yang dipanggil sebagai semikonduktor. � Sudah semestinya komputer pada zaman ini lebih kompak dan lebih dipercayai berbanding komputer dari generasi kedua. � Pada zaman ini, sistem operasi (operating system) mula menampung pelaksanaan tugas serentak (multi-task). � Dikatakan juga komputer mula digunakan secara meluas pada zaman ini kerana saiz yang semakin kecil dan semakin murah berbanding generasi sebelumnya.

Generasi Keempat (1971 Sekarang) �Mikropemproses (microprocessor) mula diperkenalkan di mana, terdapat ribuan IC dibina

Generasi Keempat (1971 Sekarang) �Mikropemproses (microprocessor) mula diperkenalkan di mana, terdapat ribuan IC dibina di atas satu cip silikon. � Apa yang ada pada generasi pertama yang memenuhi ruang seluas 30 -50 kaki, kini dipadatkan ratusan kali ganda. �Antara mikropemproses yang diperkenalkan pada permulaan generasi ini ialah cip Intel 4004. Segala-galanya diletakkan dalam satu cip.

Generasi Kelima (Sekarang – Akan datang) �Ia berdasarkan kecerdasan buatan (artificial intelligence –AI). �Masih

Generasi Kelima (Sekarang – Akan datang) �Ia berdasarkan kecerdasan buatan (artificial intelligence –AI). �Masih dalam pembangunan, namun telah diterapkan ke dalam beberapa peralatan elektronik pada hari ini. �Contohnya, pengaplikasian Siri pada telefon pintar i. Phone 4 S milik Syarikat Apple.