CURRICULUM LA DECIZIA COLIICD CDSDEFINIIE Curriculumul la decizia

  • Slides: 20
Download presentation
CURRICULUM LA DECIZIA ŞCOLII-CDŞ

CURRICULUM LA DECIZIA ŞCOLII-CDŞ

CDS-DEFINIŢIE Curriculumul la decizia şcolii (CDŞ) reprezintă oferta educaţională propusă de şcoală, în concordanţă

CDS-DEFINIŢIE Curriculumul la decizia şcolii (CDŞ) reprezintă oferta educaţională propusă de şcoală, în concordanţă cu: nevoile şi interesele de învăţare ale elevilor, specificul şcolii, nevoile şi tradiţiile comunităţii locale. La nivelul planurilor-cadru de

CDŞ CICLUL PRIMAR & GIMNAZIAL Conform prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 , cu

CDŞ CICLUL PRIMAR & GIMNAZIAL Conform prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 , cu modificările şi completările ulterioare, şi ale OMEN nr. 3. 593/2014 pentru aprobarea Metodologiei privind elaborarea şi aprobarea curriculumului şcolar - planuri-cadru de învăţământ şi programe şcolare. Tipuri de CDŞ: • Curriculum aprofundat ; • Curriculum extins; • Opţional (la nivelul disciplinei & opţional la nivelul ariei sau opţional crosscurricular).

CDŞ APROFUNDARE CICLUL PRIMAR & GIMNAZIAL • Se aplică numai la disciplinele care, în

CDŞ APROFUNDARE CICLUL PRIMAR & GIMNAZIAL • Se aplică numai la disciplinele care, în planul-cadru de învăţământ în vigoare, au prevăzută plajă orară (număr minim şi număr maxim de ore pe săptămână); • Se realizează în limita numărului maxim de ore prevăzut în plaja orară a disciplinei vizate, numai în cazuri de recuperare, pentru clasele/ grupele de elevi care nu reuşesc să atingă nivelul minimal al obiectivelor prevăzute de programă în anii anteriori; • Urmăreşte aprofundarea obiectivelor de referinţă ale disciplinelor din trunchiul comun, prin diversificarea activităţilor de învăţare, în limita numărului maxim de ore prevăzut în plaja orară a unei discipline. Aceeaşi rubrică din catalog cu disciplina sursă. Se alocă din plaja orară a disciplinei.

CDŞ EXTINDERE CICLUL PRIMAR &GIMNAZIAL Se aplică numai la disciplinele care, in planul-cadru de

CDŞ EXTINDERE CICLUL PRIMAR &GIMNAZIAL Se aplică numai la disciplinele care, in planul-cadru de invăţământ în vigoare, au prevăzută plajă orară (număr minim şi număr maxim de ore pe săptămână); Se realizează în limita numărului maxim de ore prevăzut in plaja orară a disciplinei vizate; Urmăreşte extinderea obiectivelor cadru şi a conţinuturilor din programa de trunchi comun, prin obiectivele de referinţă şi unităţile de conţinut marcate cu asterisc (*) în programa şcolară în vigoare; Presupune parcurgerea programei în întregime (inclusiv a elementelor marcate cu asterisc(*). Aceeaşi rubrică din catalog cu disciplina sursă. Se alocă din plaja orară a disciplinei.

OPŢIONAL- CICLUL PRIMAR &GIMNAZIAL Optional la nivelul disciplinei constă din activităţi/ module/proiecte care nu

OPŢIONAL- CICLUL PRIMAR &GIMNAZIAL Optional la nivelul disciplinei constă din activităţi/ module/proiecte care nu sunt incluse în programa şcolară naţională, sau dintr-o disciplină care nu este prevăzută în planul-cadru sau care nu apare la o anumită clasă/ciclu curricular. Include conţinuturi si competente noi, altele decât cele din programa de trunchi comun a disciplinei. Opţional la nivelul ariei curriculare presupune alegerea unei teme care implică cel puţin două discipline din aceeaşi arie curriculară; pornind de la competentele generale disciplinelor, vor fi formulate competente specifice, din perspectiva temei alese. Opţional la nivelul mai multor arii curriculare presupune alegerea unei teme care implică cel puţin două discipline aparţinând unor arii curriculare diferite; informaţiile cu care elevii vor opera au un caracter complex şi permit dobândirea de achiziţii cognitive de tipul generalizării, al transferului etc. Ele se alocă de la Discipline opţionale. Opţionalul (rubrică nouă în catalog) pentru învăţământul obligatoriu constă într-o nouă disciplină şcolară, presupune elaborarea unei programe, competenţe şi conţinuturi noi, diferite de acelea existente în programele de trunchi comun.

TIPURI CDŞ LICEU Tipurile de opţional la liceu sunt prevăzute în OMEC nr. 3670

TIPURI CDŞ LICEU Tipurile de opţional la liceu sunt prevăzute în OMEC nr. 3670 din 17. 04. 2001 si OMEC nr. 5723 din 23. 12. 2003. Reglemetările în vigoare menţionează următoarele tipuri de opţionale: • opţional de aprofundare • opţional de extindere • opţional ca disciplină nouă • opţional integrat

APROFUNDARE LICEU Opţionalul de aprofundare este acel tip de CDŞ derivat dintr-o disciplină studiată

APROFUNDARE LICEU Opţionalul de aprofundare este acel tip de CDŞ derivat dintr-o disciplină studiată în TC (trunchi comun), care urmăreşte aprofundarea competenţelor din curriculum nucleu, prin noi conţinuturi propuse la nivelul şcolii (sau a acelora marcate cu asterisc, în cazul specializărilor pe care nu le parcurg în mod obligatoriu la trunchiul comun); • Aceleaşi competenţe specifice. • Noi conţinuturi (cele cu * sau altele). • Aceeaşi rubrică în catalog cu disciplina sursă.

OPŢIONAL EXTINDERE LICEU Opţionalul de extindere este acel tip de CDŞ derivat dintr-o disciplină

OPŢIONAL EXTINDERE LICEU Opţionalul de extindere este acel tip de CDŞ derivat dintr-o disciplină studiată în TC, care urmăreşte extinderea conţinuturilor, competenţelor generale din curriculumul-nucleu prin noi competenţe specifice şi noi conţinuturi definite la nivelul şcolii. • Rubrică nouă în catalog. • Competenţe specifice şi conţinuturi noi corelate cu acelea ale programei de trunchi comun şi/sau, dupa caz, ale celei de curriculum diferenţiat.

OPŢIONAL DISCIPLINĂ NOUĂ LICEU Opţionalul ca disciplină nouă constă într-un nou obiect de studiu,

OPŢIONAL DISCIPLINĂ NOUĂ LICEU Opţionalul ca disciplină nouă constă într-un nou obiect de studiu, în afara acelora prevăzute în trunchiul comun la un anumit profil şi specializare; acesta presupune elaborarea în şcoală a unei programe noi, diferite de programele disciplinelor de trunchi comun. • Rubrică nouă în catalog. • Noi competenţe specifice şi conţinuturi diferite de cele ale programei de trunchi comun şi/sau, după caz, de curriculum diferenţiat.

OPŢIONAL INTEGRAT LICEU Opţionalul integrat constă într-un nou obiect de studiu, structurat în jurul

OPŢIONAL INTEGRAT LICEU Opţionalul integrat constă într-un nou obiect de studiu, structurat în jurul unei teme integratoare pentru o anumită arie curriculară sau pentru mai multe arii curriculare. Acesta presupune elaborarea unei programe prin integrarea a cel puţin două domenii aparţinând uneia sau mai multor arii curriculare; competenţele sunt diferite faţă de acelea existente în programele disciplinelor care se integrează. • Rubrică nouă în catalog. • Noi competenţe specifice complexe. • Noi conţinuturi interdisciplinare.

PROIECTAREA DISCIPLINELOR OPŢIONALE Proiectarea curriculum-ului la decizia şcolii are ca repere: • resursele umane

PROIECTAREA DISCIPLINELOR OPŢIONALE Proiectarea curriculum-ului la decizia şcolii are ca repere: • resursele umane şi materiale şcolii; • interesele elevilor; • situaţiile specifice şcolilor; • necesităţile comunităţii locale a. Opţionalul integrat la nivelul ariei curriculare implică cel puţin două discipline dintr-o arie curriculara & se realizează între disciplinele din aceeaşi arie curriculară. Pentru aceste opţionale se redactează proiecte de programă cu teme şi conţinuturi care vor fi avizate în şcoala şi aprobate de inspectorate. Acest tip de opţional se poate realiza şi în echipă de către mai mulţi profesori, care prezintă tema/cursul comun.

PROIECTARE OPŢIONAL INTEGRAT ( LA NIVELUL MAI MULTOR ARII CURRICULARE) b. Opţionalul la nivelul

PROIECTARE OPŢIONAL INTEGRAT ( LA NIVELUL MAI MULTOR ARII CURRICULARE) b. Opţionalul la nivelul mai multor arii curriculare (opţional integrat) poate fi realizat la nivelul disciplinelor din cel puţin două arii curriculare şi are un caracter transdisciplinar sau interdisciplinar, prin intersectarea unor segmente de discipline aparţinând mai multor arii. Opţionalul ca temă integratoare pentru mai multe arii curriculare este notat (***). Temele conţinuturilor programelor sunt la nivelul mai multor arii curriculare.

DOCUMENTAŢIA DISCIPLINEI OPŢIONALE 1. denumirea opţionalului; 2. aria curriculară şi tipul de opţional 3.

DOCUMENTAŢIA DISCIPLINEI OPŢIONALE 1. denumirea opţionalului; 2. aria curriculară şi tipul de opţional 3. durata (semestrial, anual, pe ciclu curricular); 4. modul de desfăşurare: pe grupe-nr grupe, nr elevi, clasa; 5. propunător/ nume, prenume, specialitatea, gradul şcoala şi localitatea; 8. tabelul elevilor participanţi 9. proiect de programă (teme/conţinuturi). Programa se realizează în funcţie de: • teme/conţinuturi; • arie şi ciclu curricular; • tipul de opţional; • durata.

ELABORAREA PROGRAMEI PENTRU OPŢIONAL( 1) Elaborarea programei de opţional presupune următoarea schema de proiectare,

ELABORAREA PROGRAMEI PENTRU OPŢIONAL( 1) Elaborarea programei de opţional presupune următoarea schema de proiectare, care este în acord cu modelul programelor de trunchi comun: argument, competenţe specifice, conţinuturi, valori şi atitudini, sugestii metodologice. Prin argument este motivat cursul propus, nevoi ale elevilor, ale comunităţii locale, formarea unor competente. Pentru competenţe şi conţinuturi, proiectarea curriculară variază în funcţie de tipul de opţional propus. Ex: aprofundare - pentru anumite competenţe din programa de TC se pot proiecta conţinuturi noi care vor aprofundarea competenţelor respective; extindere - plecând de la competenţele generale disciplinei, definite în programa de TC, se vor deriva noi competenţe specifice ce vor fi realizate prin operarea cu noi conţinuri vizând teme, care nu sunt în TC.

ELABORAREA PROGRAMEI PENTRU OPŢIONAL (2) Opţional ca nouă disciplină - se vor formula teme,

ELABORAREA PROGRAMEI PENTRU OPŢIONAL (2) Opţional ca nouă disciplină - se vor formula teme, capitole, unitaţi de informaţie caracteristice disciplinei respective şi se vor deriva competenţele pe care dorim formate la elevi. Opţionalul integrat - se proiectează asemănător celui de mai sus cu diferenţa că unităţile de conţinut vor cuprinde informaţii din mai multe domenii/discipline, iar competenţele vizate vor fi competenţe de integrare şi transfer. Specialiştii afirmă că o competenţa este corect formulată dacă defineşte un rezultat aşteptat al instruirii care poate fi performat şi verificat.

AVIZARE CDŞ Se avizează de către inspectorul de specialitate doar propunerile de CDŞ care

AVIZARE CDŞ Se avizează de către inspectorul de specialitate doar propunerile de CDŞ care au o programă nouă/proprie. Celelalte tipuri de CDŞ se avizează la nivel de unitate şcolară. PENTRU AVIZAREA CDŞ-urilor vor fi analizate următoarele: 1. Datele de identificare conform fişei de avizare 2. Respectarea criteriilor de avizare

CRITERII DE AVIZARE I. Respectarea structurii standard a programei: 1. Argument: ½ sau o

CRITERII DE AVIZARE I. Respectarea structurii standard a programei: 1. Argument: ½ sau o pagină în care se care motivează cursul propus, se menţionează nevoile elevilor, ale comunităţii locale şi formarea de noi competenţe. 2. Competenţe generale 3. Competenţe specifice (altele decât cele din programa disciplinei) 4. Conţinuturi 5. Valori şi atitudini/Situaţii de învăţare 6. Modalităţi de evaluare II. Existenţa unei bibliografii III. Existenţa unui suport de curs IV. Elemente de calitate

SISTEMUL DE AVIZARE ŞI CONSULTARE PAŞI POCEDURALI: 1. Analiza nevoilor şi intereselor de formare

SISTEMUL DE AVIZARE ŞI CONSULTARE PAŞI POCEDURALI: 1. Analiza nevoilor şi intereselor de formare a elevilor (după aplicarea unui chestionar elaborat de comisia de curriculum); 2. Stabilirea ofertei CDŞ şi elaborarea ofertei CDŞ a unităţii de învăţământ (în urma consultarii la nivelul catedrelor) 3. Oferta CDŞ argumentată la nivelul fiecarei catedre ( lista cursuri propuse) 4. Elaborarea pachetelor de opţionale pentru fiecare clasă de către comisia pentru curriculum 5. Prezentarea ofertei CDŞ părinţilor elevilor şi elevilor 6. Centralizarea opţiunilor pentru fiecare clasă ( lista, semnături) 7. Validarea ofertei CDŞ in CP 8. Abrobarea ofertei CDŞ de către CA 9. Avizarea de către IŞJ