Circulatia la animale In organismul mamiferelor circula un

  • Slides: 11
Download presentation
Circulatia la animale In organismul mamiferelor circula un complex de lichide extracelulare numit mediul

Circulatia la animale In organismul mamiferelor circula un complex de lichide extracelulare numit mediul intern

Mediul intern al mamiferelor § La mamifere, mediul intern este format din trei lichide

Mediul intern al mamiferelor § La mamifere, mediul intern este format din trei lichide principale: a)lichidul interstitial care circula foarte lent si care contact direct cu celulele; b)limfa care circula lent; c)sangele, cu circulatie rapida. § Intre cele trei componente se produc schimburi permanente de substante, la nivelul tesuturilor.

Mediul intern al mamiferelor § Sangele are numeroase functii. El transporta gaze respiratorii, substante

Mediul intern al mamiferelor § Sangele are numeroase functii. El transporta gaze respiratorii, substante nutritive, substante rezultate din activitatea celulelor, mesageri chimici, caldura etc. El participa la apararea imunitara si asigura conditii fizico-chimice ralativ constante(homeostazie)pentru celulele organismului.

Mediul intern al mamiferelor § Componentele sangelui sunt plasma(55 -60%)si elementele figurate(40 -45%). §

Mediul intern al mamiferelor § Componentele sangelui sunt plasma(55 -60%)si elementele figurate(40 -45%). § Plasma contine 90%apa, 9%substante organice (proteine, lipide, glucide. combinatii si derivati ai acestora etc. )si 1%saruri minerale. Compozitia plasmei, foarte complexa, este mentinuta constanta prin numeroase mecanisme de reglaj. § Elementele figurate sunt: hematiile, leucocitele si trombocitele.

Mediul intern al mamiferelor § Hematiile sunt celule fara nucleu. au forma de lentila

Mediul intern al mamiferelor § Hematiile sunt celule fara nucleu. au forma de lentila biconcava. au rolul de a transporta gazele respiratorii(oxigenul si dioxidul de carbon)cu ajutorul unei proteine specifice numita hemoglobina care contine fier. § Leucocitele sunt celule cu nucleu. Au forme diferite. participa in diferite feluri la functia numita imunitate. Imunitatea este proprietatea organismelor de a recunoaste si distruge structuri organice straine numite antigene. § Trombocitele sunt cele mai mici elemente figurate. Sunt fragmente celulare cu citoplasma si membrana, dar fara nucleu. Ele contin substante care asigura coagularea sangelui

Sistemul circulator la mamifere § La memifere, ca la toate vertebratele, sangele circula prin

Sistemul circulator la mamifere § La memifere, ca la toate vertebratele, sangele circula prin inima si prin vase. § Inima: situata in cavitatea toracica, intre cei doi plamani, inima este un organ musculos, avand patru camere: doua atrii si doua ventricule. Ea este alcatuita din trei straturi concentrice: 1. Endocardul este format dintr-un epiteliu foarte subtire sprijinit pe un strat foarte fin de tesut conjunctiv. 2. Miocardul, muschiul inimii, are grosimii diferite la cele patru camere, in functie de marimea efortului cerut. 3. Epicardul este o membrana subtire care acopera miocardul. El este foita interna a pericardului. Pericardul favorizeaza alunecarea in timpul activitatii cardiace, reducand frecarea.

Sistemul circulator la mamifere § In interiorul inimii exista valvule, dispozitive care asigura sensul

Sistemul circulator la mamifere § In interiorul inimii exista valvule, dispozitive care asigura sensul unic al circulatiei sangelui in inima: -valvulele atrio-ventriculare sunt incadrate fiecare de cate un inel fibros. Ele permit sangelui sa treaca numai din atrii in ventricule. -valvulele semilunare(sigmoide)sunt situate la baza arterelor mari(aorta si pulmonara). Ele nu permit sangelui sa se intoarca din artere in inima.

Circulatia sangelui prin vase § Sangele se departeaza de inima prin artere, trece in

Circulatia sangelui prin vase § Sangele se departeaza de inima prin artere, trece in capilare si se inapoiaza la inima prin vene. El parcurge doua circuite: 1. Marea circulatie incepe din ventriculul stang. aorta si numeroasele ei ramuri conduc sangele incarcat cu oxigen spre tesuturi. Aici, arterele cele mai mici(arteriole)se continua cu vasele capilarele sunt cele mai subtiri vase. au peretele foarte permeabil, cu un singur strat de celule epiteliale turtite. Aici sangele cedeaza lichidului interstitial oxigen si substantele nutritive necesare celulelor si preia substantele produse de celulele printre care si dioxidul de carbon. § Capilarele se continua cu venulele si acestea cu venele care se unesc pe masura apropierii de inima. § Cele mai mari vene, cava superioara si cava inferioara, varsa in atriul drept sange incarcat cu dioxid de carbon

Circulatia sangelui prin vase § 2. Marea circulatie incepe din ventriculul drept. Artera pulmonara

Circulatia sangelui prin vase § 2. Marea circulatie incepe din ventriculul drept. Artera pulmonara trimite doua ramuri care se ramifica in cei doi plamani. Capilarele formeaza o retea deasa in jurul alveolelor pulmonare. Aici are loc schimbul de gaze. sangele incarcat cu oxigen se intoarce in atriul stang prin patru vene pulmonare. § Circulatia la mamifere este dubla(are doua circuite)si completa(sangel incarcat cu oxigen nu se amesteca cu sangele incarcat cu dioxid de carbon).