LECTIE DIRIGENTIE STRADA Circulatia pe drumurile publice Elemente
LECTIE DIRIGENTIE STRADA – Circulatia pe drumurile publice
Elemente rutiere • Strada - drum situat in interiorul localitatilor de -a lungul caruia, de o parte si de alta, se afla trotuarele, destinate circulatiei pietonilor. • Carosabil - suprafata drumurilor cuprinsa intre trotuare, pe unde circula vehiculele
Intersectia - locul unde se incruciseaza doua sau mai multe drumuri Semaforul - Dispozitiv de semnalizare cu lumini colorate (rosu si verde pentru pietoni, rosu, galben si verde pentru soferi) folosit pentru a dirija circulatia in orase.
INDICATOARE RUTIERE a) de avertizare Presemnalizare trecere de pietoni Semafor Copii Biciclisti
b) Indicatoare de interzicere sau restrictie § Accesul interzis bicicletelor Se intalneste la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis. § Claxonarea interzisa La intalnirea acestui indicator claxonarea este interzisa in intervalul orar 6. 00 - 22. 00 (in acest interval de timp, se interzice prin lege claxonarea in orice localitate). Poate fi insotit de indicatorul de localitate, caz in care restrictia se aplica pe intreg teritoriul localitatii. § Accesul interzis pietonilor Acest indicator intezice accesul pietonilor pe sectorul de drum public pe care este amplasat. Daca indicatorul se afla numai pe una dintre partile drumului, atunci circulatia pietonilor este interzisa numai pe acea parte. Pentru a se interzice accesul pietonilor pe ambele sensuri, se vor instala doua indicatoare, cate unul pe fiecare parte.
c) Indicatoare de obligare § Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte. § Pista pentru biciclete Are rolul de a preciza inceputul unei piste de biciclete pe care este permisa numai circulatia bicicletelor. Indicatorul se monteaza si la intersectia pistei cu un drum public. § Drum pentru pietoni Acestui indicator permite numai circulatia pietonilor pe drumul inaintea caruia este instalat. § Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule
• • • d) Indicatoare de informare Trecere de pietoni Acest indicator se instaleaza in apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat si de indicatorul Presemnalizare trecere pentru pietoni. Autostrada Pe autostrada sunt interzise: mersul inapoi, stationarea, intoarcerea precum si circulatia pe banda de urgenta. Post prim-ajutor Are rolul de a informa conducatorul auto ca in apropiere se afla un post de prim ajutor. Pe indicator poate fi inscrisa si distanta pana la respectivul punct. Pasarela pentru pietoni Se amplaseaza in apropierea pasarelelor pentru pietoni. Pentru traversarea drumurilor din zona pietonii sunt obligati sa circule folosind pasarela. Pasaj subteran pentru pietoni Se monteaza in apropierea unui pasaj subteran. Pentru traversarea drumurilor din zona pietonii sunt obligati sa circule prin pasaj.
e) Indicatoare de orientare n n Viteza minima obligatorie pentru o banda de circulatie Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza. Limite de viteza pentru diferite benzi de circulatie Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe drumurile cu mai multe benzi pe acelasi sens de circulatie. Are rolul de a-i obliga pe conducatorii auto sa circule cu o viteza mai mica decat cea inscrisa pe indicator pentru banda respectiva. Presemnalizarea directiilor la o intersectie de drumuri din afara localitatii Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule
Semnalele agentului de circulatie Atentie oprire (inseamna oprire pentru toate vehiculele, indiferent de directia de mers a acestora, precum si pentru pietonii care intentioneaza sa se angajeze in depasire). Oprire (inseamna oprire pentru toate vehiculele care circula din fata si din spate). Oprire (semnifica oprire pentru toate vehiculele care circula din directia intersectata de brat).
n n n Circulaţia rutieră este însumarea a trei factori cu acţiune conjugată: omul ( în calitate de conducător de vehicul, pieton sau pasager), vehiculul şi drumul. Dintre aceşti trei factori, omul are cea mai mare importanţă pentru că, de modul în care cunoaşte şi respectă normele de circulaţie depinde siguranţa traficului rutier. Statisticile din ultimul an arată că media accidentelor de circulaţie din care rezultă victime omeneşti produse din vina pietonilor, reprezintă între 30% şi 40% din totalul accidentelor. Care este cauza? Răspunsul este foarte simplu: nerespectarea regulilor de utilizare a drumurilor. Deci, pentru protecţia noastră şi siguranţa rutieră trebuie să acordăm o mare importanţă comportării pe arterele rutiere.
Circulatia pietonilor Reguli si obligaţii ale pietonilor, ca participanţi la trafic: • • Circulaţia pietonilor se desfăşoara numai pe trotuare, iar acolo unde acestea lipsesc, doar pe potecile de pe marginea drumurilor publice. În localităţile unde şi acestea lipsesc se poate folosi limita extremă a părţii carosabile, aceea de pe partea stângă a sensului de mers al pietonului. Traversarea perpendicular pe axul drumului, în pas vioi, fără oprire, pe trecerea de pietoni. Nu se traversează prin faţa sau prin spatele autobuzelor staţionate sau aflate în mers. Se recomandă trecerea în grup prin locurile cu marcaje speciale destinate pietonilor pentru evitarea staţionării o perioadă lungă de timp a autovehiculelor. Studiu de caz Un autovehicul se apropie de pasajul pietonal, pe care nu este nimeni. Soferul a redus viteza. El este atent si totusi, la aproximativ 2 m, în fata masinii, sare un pieton. Pietonul este lovit usor. • • • Cine se face vinovat in aceasta situatie, pietonul fiind pe trecerea de pietoni? In cazul unei coloane de masini ar exista riscul producerii unui accident in lant? Pentru un sofer neexperimentat care ar fi deznodamantul?
Circulatia bicicletelor n Circulaţia cu bicicleta este permisă prin lege, pe drumurile intens circulate, numai copiilor cu vârste peste 14 ani. Pentru conducerea unei biciclete nu este necesar să ai permis de conducere, dar este obligatorie cunoastere regulilor de circulaţie specifice mersului pe bicicletă şi traficului rutier în general. Deseori proaspătul posesor al bicicletei pleacă în prima cursă fără a se uita măcar pe regulamentul de circulaţie. Ori, şi pentru biciclist sunt perfect valabile regulile de prioritate, de depăşire, etc. A învăţa să „mergi” pe bicicletă înseamnă a începe mai întâi cu însuşirea corectă a regulilor de circulaţie. Reguli de circulaţie şi de conducere specifice a bicicletelor: n n n Bicicliştii trebuie să circule cât mai aproape de partea dreaptă a străzii. Este total contraindicat mersul cu bicicleta în spatele unor autovehicule şi în special a celor cu gabarit mare. Bicicliştii trebuie să meargă unul după altul, nu în grupuri. Pe o bicicletă nu poate circula decât o singură persoană. Dacă pe bicicletă se ataşează un suport special (în partea din faţă), pe el pot fi transportaţi copii până la vârsta de 7 ani. Cunoaşterea acestor reguli de circulaţie nu este suficientă pentru deplasarea pe drumurile publice, pietonii şi bicicliştii trebuind să cunoască şi mijloacele de reglementare a circulaţiei, stabilite prin „Codul Rutier”.
Reguli finale: Pentru prevenirea accidentelor rutiere, sunt recomandate urmatoarele masuri: - traversati strada in pas vioi, nu alergand, doar pe trecerile pentru pietoni si la culoarea verde a semaforului electric; - daca in timpul traversarii sunteti surprinsi de culoarea rosie a semaforului, veti grabi trecerea, iar daca drumul este prevazut cu un refugiu sau un spatiu interzis circulatiei vehiculelor, asteptati pe acesta aparitia semnalului verde; - inainte de a traversa, asigurati-va ca in acel moment nu se apropie nici un vehicul; - in lipsa indicatoarelor si a marcajelor, traversati numai pe la coltul intersectiei, dupa ce va asigurati ca o puteti face in siguranta; - asteptati sosirea autobuzului a troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate; - dupa ce coborati din mijloacele de transport public, nu traversati strada prin fata sau prin spatele acestora, ci numai prin locurile rezervate trecerii pietonilor, dupa plecarea lor din statie; - alegeti-va locurile de joaca acolo unde nu circula masini, cum ar fi: parcuri, terenurile de sport, curtea casei sau scolii. - fiti mult mai atenti la traversarea strazii in timpul noptii, atunci cand ploua, ninge sau este ceata, sau in orice alta situatie cand vizibilitatea este redusa. - atunci cand alegeti sa va deplasati cu rolele, cu trotineta sau skateboard-ul, aveti grija sa nu va izbiti de stalpi, garduri, masini oprite si sa nu loviti pietonii, dar mai ales nu le folositi pe drumurile pe care circula si masini.
Lectie realizata de profesor: Elena DRAGOMIR n Scoala Nr. 15 “Adrian Paunescu” n PITESTI
- Slides: 14