ARKEOLOJK KAZI VE ARATIRMA TEKNKLER I Do Dr

  • Slides: 6
Download presentation
ARKEOLOJİK KAZI VE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ I Doç. Dr. Davut YİĞİTPAŞA Sunumda yer alan tüm

ARKEOLOJİK KAZI VE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ I Doç. Dr. Davut YİĞİTPAŞA Sunumda yer alan tüm fotoğraflar telif hakkına sahiptir. Yalnızca eğitim amaçlı olarak kullanılmıştır. Başka bir amaç için kullanılamaz.

6. İNSAN NERELERDE YERLEŞİR, YAŞAR Neolitik (Yenitaş) çağında toprağa yerleşti; ev yaptı, toprağı işledi,

6. İNSAN NERELERDE YERLEŞİR, YAŞAR Neolitik (Yenitaş) çağında toprağa yerleşti; ev yaptı, toprağı işledi, tohum ekti, bazı hayvanları kendine bağladı. Soğuk dönemler boyunca, insanlar kaya altı sığınaklarında, doğal mağaralarda yaşıyorlardı. Bu barınaklardan avlanmak, yiyip içmek için çıkıyorlardı. Sonra avları, diğer gıdalarıyla buraya dönüyorlardı. Buralarda birçok izler ve kalıntılar bulundu.

7. EFSANELERİN, İNANÇLARIN İZİNDE. . . Araştırmadaki arkeolog, efsaneler, mitler ve inançlarla ilgili çok

7. EFSANELERİN, İNANÇLARIN İZİNDE. . . Araştırmadaki arkeolog, efsaneler, mitler ve inançlarla ilgili çok dikkatli bir kulağa sahip olmalı. Bir yerde bir kent arıyorsa, oranın halkbilimini çok iyi incelemelidir. Burada, “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. " atasözü hep akılda tutulmalı. Yani, akılcı bir dayanağı olmayan folklor, gelenek, efsane, inanç ve boş inanç yoktur.

8. YAZILI, YAZISIZ KAYNAKLAR Orta Doğu uygarlıkları üzerinde çalışan arkeologlar için Tevrat, İncil; Antik

8. YAZILI, YAZISIZ KAYNAKLAR Orta Doğu uygarlıkları üzerinde çalışan arkeologlar için Tevrat, İncil; Antik Yunan ile ilgilenenler için Homeros’un Destanları gibi eserler, insan evriminin tarihi için yazılı en değerli belgelerdir. Eski kitaplar, eski kitapların çevirileri, eski yazıtlar, mezar taşları, adak taşları, eski paralar, eski yasa metinleri, bir uzman arkeoloğa çok bilgi verirler.

9. RASLANTISAL VE SİSTEMLİ ARAMA Raslantılar arkeolojinin sık yardımına koşarlar. Yani çok ünlü olan

9. RASLANTISAL VE SİSTEMLİ ARAMA Raslantılar arkeolojinin sık yardımına koşarlar. Yani çok ünlü olan bazı arkeolojik bölgelerin, yerlerin, eserlerin bulunuşu bir raslantı sonucu olmuştur.

10. SİSTEMLİ ARAMA Arkeolojiye rastlantıların yardım etmediği zaman, araştırmaları bir bölgede, bir yerde sınırlayıp

10. SİSTEMLİ ARAMA Arkeolojiye rastlantıların yardım etmediği zaman, araştırmaları bir bölgede, bir yerde sınırlayıp yoğunlaştırmak gerekir. Araştırılan ve incelenen bir bölge, önce adım gezilerek taranmalı, sonra akşam saatlerine doğru, yani güneşin ufka indiği, gölgelerin uzadığı bir sırada, uzaktan gözlenmeli, daha sonra 200 -300 m. yükseklikten, uçakla taranmalı ve ölçekli fotoğrafları çekilerek incelenmelidir. Bütün bu bilgiler, bulgular, anomaliler not edilmeli, bir fişe yazılmalı, bir haritaya işlenmelidir.