ARKEOLOJK KAZI VE ARATIRMA TEKNKLER I Do Dr

  • Slides: 5
Download presentation
ARKEOLOJİK KAZI VE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ I Doç. Dr. Davut YİĞİTPAŞA Sunumda yer alan tüm

ARKEOLOJİK KAZI VE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ I Doç. Dr. Davut YİĞİTPAŞA Sunumda yer alan tüm fotoğraflar telif hakkına sahiptir. Yalnızca eğitim amaçlı olarak kullanılmıştır. Başka bir amaç için kullanılamaz.

KAZI TEKNİĞİ, İLKELERİ- YÖNTEMLERİ 1. KAZININ TEKNİĞİ Toprak da öteki arkeolojik belgeler, yazılı kaynaklar

KAZI TEKNİĞİ, İLKELERİ- YÖNTEMLERİ 1. KAZININ TEKNİĞİ Toprak da öteki arkeolojik belgeler, yazılı kaynaklar gibi, öncelikle incelenmesi, çözümlenmesi, çevirisinin yapılması ve kazılmadan önce de iyi değerlendirilmesi gereken, bilimsel bir belge olarak ele alınmalı. . Kazı teknikleri buna göre her geçen gün biraz daha gelişerek değişmektedir.

Arkeolojinin, kazı biliminin temel amaçlarından biri de kazılan bir alanın tabakalarını (Stratigrafi) doğru biçimde

Arkeolojinin, kazı biliminin temel amaçlarından biri de kazılan bir alanın tabakalarını (Stratigrafi) doğru biçimde öğrenmek ve açıklamaktır. Stratigrafi jeolojide kullanılan bir terimdir. Latince "Stratum" adı verilen ve dünyayı oluşturan katmanların sıralanışını anlatan bir sözcüktür.

Arkeolojide stratigrafi (tabakalanma)’nın doğru olarak bilinmesi ve açıklanması özel birikim ve deneyim gerektirir. İnsan

Arkeolojide stratigrafi (tabakalanma)’nın doğru olarak bilinmesi ve açıklanması özel birikim ve deneyim gerektirir. İnsan eliyle yapılmış bir Tümülüs tepesiyle, doğal bir tepeyi ayırt etmek belki basit iştir. Buna karşılık, uzun süre kullanılmış bir yerleşme yerinin stratigrafisinin anlaşılması o kadar kolay değil.

Arkeolojide, insanların kullanımına ilişkin izler taşıyan toprak tabakaları, "Kültür Toprağı" olarak tanımlanır. Kültür toprağının

Arkeolojide, insanların kullanımına ilişkin izler taşıyan toprak tabakaları, "Kültür Toprağı" olarak tanımlanır. Kültür toprağının altındaki ve yanındaki doğa toprağına da "Ana Toprak” adı verilir. Arkeoloji biliminde, insanlığın yaşam kavgası, eylemi sonucunda oluşmuş, belirli bir döneme ilişkin izlere "tabaka", "kültür katı" ve "yapı katı" gibi değişik adlar verilir.