10 Konu Etnografik Film Etnografik Film I Filmin

  • Slides: 11
Download presentation
10. Konu Etnografik Film

10. Konu Etnografik Film

Etnografik Film I: Filmin antropolojideki yerinin tam olarak anlaşılabilmesi için en azından iki bağlamın

Etnografik Film I: Filmin antropolojideki yerinin tam olarak anlaşılabilmesi için en azından iki bağlamın göz önünde bulundurulması gerekir. Bunlardan ilki, filmin antropolojinin bir alt disiplini olan görsel antropoloji içinde antropoloğun kullandığı fotoğraf ve diagramlar gibi diğer görsel betimleme biçimleri ile bir arada ele alındığı bağlamdır. Burada, filmin yapım amacı, konusuna yaklaşımı ve betimsel dili büyük ölçüde yazılı etnografinin çalışma ilkelerine bağlı kalmaktadır. Söz konusu diğer bağlam ise filmin drama ve edebiyatın kimi özelliklerini içinde barındırdığı ve bir sanat formu olarak ortaya çıktığı kültürel bağlamdır. Bu bağlam içinde asıl etkili olan estetik kaygılardır. Etnografik film, bilim ve sanat arasındaki bu ince çizgide yol almıştır. Bu alanda çalışan etnograflar, uzlaştırılması ilk bakışta zor gibi görünen iki temel kaygının -estetik ve bilimsel kaygıların ortasını bulmaya çalışmaktadır.

Etnografik Film I: Antropologlar, “etnografik film” dediklerinde tam olarak neyi kastetmektedirler? Çoğunluğunu antropologların ve

Etnografik Film I: Antropologlar, “etnografik film” dediklerinde tam olarak neyi kastetmektedirler? Çoğunluğunu antropologların ve film yapımcılarının oluşturduğu bir grup, bu soruya zaman yanıt aramışsa da üzerinde uzlaşılmış bir “etnografik film” tanımının olduğunu söylemek zordur. Çok genel bir tanım olmakla birlikte, etnografik filmin etnografik konularda, etnografik amaçlarla yapılmış filmler olduğunu söylemek mümkündür.

Etnografik Film I: Clifford Geertz’ın antropolojiyi anlama konusunda sıkça alıntılanan bir cümlesi vardır; antropolojinin

Etnografik Film I: Clifford Geertz’ın antropolojiyi anlama konusunda sıkça alıntılanan bir cümlesi vardır; antropolojinin ne olduğunu anlamak istiyorsak antropologların ne yaptıklarına bakmamız gerekir. Etnografik filmin ne olduğunu anlayabilmek için de Robert Flaherty’den Timothy Asch’e kadar uzanan etnografik film geleneğine kısaca bakmak gerekir.

Etnografik Film I: Antropoloji ve sinema birbirine paralel tarihsel süreçlerden geçmiştir. Avrupa ve Amerika’da

Etnografik Film I: Antropoloji ve sinema birbirine paralel tarihsel süreçlerden geçmiştir. Avrupa ve Amerika’da eşzamanlı olarak ortaya çıkan düşünsel ve teknolojik iklim her ikisini de derinden etkilemiştir. Sinemanın erken dönemleri düşünüldüğünde dört temel işlevi olduğu söylenebilir.

Etnografik Film I: 1 - Film, bir öykü anlatım aracı idi: filmler, Thomas Edison

Etnografik Film I: 1 - Film, bir öykü anlatım aracı idi: filmler, Thomas Edison ve Edwin S. Porter’ın (A Day In The Life of An Amerikan Fireman ‘Amerikalı Bir İtfaiyecinin Yaşamından Bir Gün’) erken dönem filmlerinde olduğu gibi bir konuyu öyküleyici bir dille görsel anlatıma çevirmekteydi.

Etnografik Film I: 2 - Film, bir eğlence aracı idi: sihirbaz Georges Méliés’nin (A

Etnografik Film I: 2 - Film, bir eğlence aracı idi: sihirbaz Georges Méliés’nin (A Trip to the Moon ‘Aya Seyehat’) filmleri, kimi çekim ve kurgu hileleri ile fantastik bir anlatım oluşturmaktaydı.

Etnografik Film I: 3 - Film, insanların gündelik yaşamlarından kesitler yakalayabilme aracı idi: Lumière

Etnografik Film I: 3 - Film, insanların gündelik yaşamlarından kesitler yakalayabilme aracı idi: Lumière Kardeşler’de olduğu gibi sıradan insanların gündelik yaşamlarından kesitler sunmaktaydı.

Etnografik Film I: 4 - Film, hareketin incelenmesini sağlayan bir gözlem aracı idi: Eadweard

Etnografik Film I: 4 - Film, hareketin incelenmesini sağlayan bir gözlem aracı idi: Eadweard Muybridge ve Félix-Luis Regnault’nun filmleri, insanların ve hayvanların yürüme ve koşma gibi kimi durumlarda kasların çalışmalarının incelenmesi temeline dayanmakta idi.

Etnografik Film I: Birbirinden kesin olarak ayırmak her zaman mümkün olmasa da yukarıdaki kategoriler,

Etnografik Film I: Birbirinden kesin olarak ayırmak her zaman mümkün olmasa da yukarıdaki kategoriler, filmin daha sonraki serüveninde bazı yol ayrımlarının da başlangıcı sayılabilir. Filmin öykü anlatan ve eğlendiren yönü, dramatik ve fantastik filmlerin yapımına olanak tanımıştır; buradan sinema doğmuştur. Etnografik film ise 3. ve 4. işlevler sayesinde kendi yolunu açabilmiştir.

Etnografik Film I: Antropolojinin filmle olan ilişkisinde bugün geldiğimiz nokta etnografik filmin diğer film

Etnografik Film I: Antropolojinin filmle olan ilişkisinde bugün geldiğimiz nokta etnografik filmin diğer film türleri içinde- ayırt edici özelliklerini sayıp döken bir tanımı üzerinde düşünmekten daha çok filmin etnografik bir çalışmada antropoloğa sunacağı imkanlarla ilgilidir: -Film, yazılı etnografilerin yüksek standartlarına ve amacına nasıl yaklaştırılabilir? -Yazılı etnografilerin veremediği bilgiyi film nasıl sağlayabilir? Burada asıl sorun, filmin görsel gücünün etnografinin yazılı gücünü nasıl tamamlayacağıdır. Bugüne kadar etnografik filmi kendine uğraş edinmiş olanlar bunu nasıl gerçekleştirmişlerdir?