Turismestatistik Rapport 2019 Sermersooq st Indledning Nr vi

  • Slides: 9
Download presentation
Turismestatistik Rapport 2019 Sermersooq Øst

Turismestatistik Rapport 2019 Sermersooq Øst

Indledning Når vi ser på 2019 sæsonen er de eneste nogenlunde valide data vi

Indledning Når vi ser på 2019 sæsonen er de eneste nogenlunde valide data vi har antallet af udenlandske flypassagerer (inkl. DK) ud af Kulusuk og Nerlerit Inaat, de er dog desværre ikke komplette, som det ses på næste side. På overnatningsområdet foreligger desværre meget ukomplette data over gæsternes nationalitet. Ud fra de forhåndenværende data ser 2019 sæsonen ikke så positiv ud med et fald på -10, 4% i antal udenlandske passagerer (inkl. DK) ud af Kulusuk og Nerlerit Inaat lufthavne tilsammen. Ud fra de meget ukomplette data vi har på overnatningsområdet er der ligeledes negative tendenser at spore. Det er dog positivt at der i 2019 var 2, 3% vækst ift. antallet af potentielle passagerer ombord på de krydstogtskibe der anløb regionen. I 2019 var der på nationalt plan både positive og negative udviklinger og indikatorer. Antallet af turister er desuden stadig så lavt i en statistisk sammenhæng at selv få flere eller færre af ét bestemt lande-segment giver uforholdsmæssigt store procentmæssige forskelle fra det ene år til det næste, så vækstprocenter kan nemt overfortolkes. Desuden er der en naturlig varians i efterspørgslen fra det internationale adventure marked, hvilket man også skal holde sig for øje. Det er derfor mest hensigtsmæssigt at kigge på udviklingen i turismen i Grønland på et nationalt plan, og over en årrække på 5 eller 10 år, da det er hér vi kan aflæse tendenser mere tydligt. Vi kan på den baggrund konstatere at turismen i Grønland i det 4 -årige perspektiv fra 2015 til og med 2019 (vi har kun bopælslands-data på flypassagerer siden midten af 2014) har været i vækst, både hvad angår landbaseret turisme og krydstogt. I 2015 registrerede vi ca. 51. 803 udenlandske flypassagerer på vej ud af Grønland inkl. DK segmentet. I 2019 registrerede vi ca. 58. 149 udenlandske flypassagerer, hvilket er en vækst på 12, 3%. Det svarer til en gennemsnitlig årlig vækst på ca. 2, 9%. Det er lidt under den gennemsnitlige årlige globale turismevækst i samme periode, men det må stadig betegnes som en forholdsvis sund udvikling.

Flypassager ud af Grønland via regionens 2 lufthavne For første gang kan vi vise

Flypassager ud af Grønland via regionens 2 lufthavne For første gang kan vi vise alle de 29 segmenter der er blevet registreret siden 1. januar 2016 plus Indien, som er blevet registreret siden 1. januar 2019. Dataserien bank. stat. gl/tudfly inkluderer de 18 segmenter der er blevet registreret siden juli 2014. Dataserien indeholder også data fra 2008 -2013, som blot er det totale antal passagerer, dvs. uden data om passagerernes bopælsland. Som nævnt i indledningen er data i grafen til venstre ikke komplette. I 2019 blev 12, 9% af passagererne ikke registreret for bopælsland og i 2018 blev hele 26, 4% af dem ikke registreret. På den baggrund skal tallene tages med passende forbehold. Der er kun angivet vækstprocent for de 4 største turistsegmenter, da tallene hurtigt bliver så små at bare få passagerer fra eller til for et enkelt segment kan give uforholdsmæssigt store vækstprocenter (både positive og negative). Blandt de 5 markeder som Visit Greenland har udpeget som Grønlands kernemarkeder (DK, DE, US, FR og GB) viser GB og FR vækst, mens DK, US og DE viser fald. Af de ‘nye’ segmenter ligger Schweiz overraskende som 7. største turistsegment.

Antal overnatninger i regionen Der er desværre ikke så mange konklusioner at drage ud

Antal overnatninger i regionen Der er desværre ikke så mange konklusioner at drage ud fra antal overnatninger, da over halvdelen af overnatninger ikke er registreret for nationalitet. Det fremgår dog at der i 2019 har været en negativ udvikling.

Antal individuelle gæster i regionen Antal individuelle gæster er det mest ukomplette datasæt, hvor

Antal individuelle gæster i regionen Antal individuelle gæster er det mest ukomplette datasæt, hvor der i 2019 ikke er registreret nationalitet for 71, 5% af gæsterne. Hvis vi alligevel kigger på udviklingen for de 28, 5% af gæsterne der er registreret for nationalitet viser 2019 en negativ tendens for antallet af udenlandske gæster inkl. DK (Turister u. Ukendt nederst i grafen).

Belægningsprocent på overnatningssteder i regionen Når vi generelt kigger på mønsteret for belægningsprocent hen

Belægningsprocent på overnatningssteder i regionen Når vi generelt kigger på mønsteret for belægningsprocent hen over årets 12 måneder i Grønland som helhed, er den typiske form nærmest pyramideformet, således at vintermånederne har en lav belægning, og stiger derefter stejlt i de 4 sommermåneder juni, juli, august og september. Denne tendens ser vi også i Sermersooq Øst (grafen til venstre, belægningsprocent for gæster fra både GL og udland samlet) - dog kan der konstateres et markant ‘drop’ i maj begge år. I grafen til højre ser vi kun på antal overnatninger for udenlandske gæster. Her ses en tendens til at der er to højsæsoner - marts-april og juli-august. Tallene repræsenterer dog kun ca. halvdelen af overnatningerne i regionen. Her er ‘droppet’ i maj (og til en vis grad også juni) temmelig markant. OBS: Data i grafen til højre er eksklusiv tal for kategorien ‘Ukendt’ (dvs. gæster der ikke er blevet registreret for nationalitet).

Krydstogtturisme – nationalt og Sermersooq Øst I både 2017 og 2018 var der en

Krydstogtturisme – nationalt og Sermersooq Øst I både 2017 og 2018 var der en meget kraftig vækst i det totale antal unikke krydstogtpassagerer i Grønland (grafen til venstre), svarende til 57, 5% vækst fra 2016 til 2017 og 19, 8% vækst fra 2017 til 2018. Fra 2018 til 2019 var stigningen ‘kun’ på 2, 0%. Den negative udvikling i samlet antal passagerer (nærmere betegnet skibenes maksimale passagerkapacitet) ombord på skibene der besøgte Tasiilaq opvejes stort set af den positive udvikling for Ittoqqortoormiit, så det samlede resultat er en lille vækst på 2, 3%. NB: Vi har ikke data på hvor mange af passagererne der var i land ved hver landgang. Fra en cruise survey foretaget i 2015 ved vi at 98% af passagererne var i land mindst én gang i løbet af deres togt i Grønland, som oftest har mellem 2 og 5 anløb i grønlandske byer. 7

Krydstogtturisme – antal anløb ift. kapacitet 2018 -2019 I grafen nedenfor ses antallet af

Krydstogtturisme – antal anløb ift. kapacitet 2018 -2019 I grafen nedenfor ses antallet af anløb i Sermersooq Øst i 2018 og 2019, opdelt i 4 såkaldte ‘pax-klasser’, dvs. efter passagerkapaciteten på skibene. Fra 2018 til 2019 har der været 8 færre anløb i den mindste pax klasse 1 -250 pax, mens der var 4 flere anløb i 251 -500 pax og 501 -1200 pax klassen kombineret. Fra forrige side ved vi at der var 2, 3% flere passagerer på skibene i 2019, på trods af 4 færre anløb samlet set. Skibenes størrelse ift. passagerkapacitet er dermed tit den afgørende faktor for hvor mange passagerer der haft mulighed for at gå i land. Især i den lille 1 -250 pax klasse har de seneste mange år været stor variation i antallet af anløb fra år til år, hvilket sandsynligvis mere skyldes ‘naturlig variation’ i rederiernes sejlplaner fra år til år, end det skal henledes til den konkrete efterspørgsel på specifikke destinationer.

Afrunding Eftersom datagrundlaget for Sermersooq Øst er så mangelfuldt, især ift. overnatningsområdet, er det

Afrunding Eftersom datagrundlaget for Sermersooq Øst er så mangelfuldt, især ift. overnatningsområdet, er det svært at fremdrage klare tendenser i turismeudviklingen i Sermersooq Øst. Ud fra de forhåndenværende data virker der til at være negative tendenser ift. antallet af udenlandske flypassager og ift. antallet af udenlandske overnatninger og gæster men det skal tages med store forbehold. På krydstogt området er dog lidt positive nyheder med en vækst i antal passagerer der besøgte regionen på 2, 3% i forhold til 2018, og disse data er forholdsvis valide. I ønskes alle den bedst mulige 2020 sæson på trods af Covid-19 krisen! Mange venlige hilsner Visit Greenland Udarbejdet af Mads Lumholt, Visit Greenland, maj 2020