TEVFK FKRET 1867 1915 TEVFK FKRET v Servet

  • Slides: 19
Download presentation
TEVFİK FİKRET 1867 -1915

TEVFİK FİKRET 1867 -1915

TEVFİK FİKRET v. Servet- i fünun adıyla anılan Edebiyat-ı Cedide edebiyatının önde gelen şairi

TEVFİK FİKRET v. Servet- i fünun adıyla anılan Edebiyat-ı Cedide edebiyatının önde gelen şairi olduğu gibi özellikle istibdat döneminde yazdığı ve ikinci meşrutiyetten sonra basılan şiirleriyle kazandığı şöhretini bugüne kadar devam ettirebilmiş nadir şahıslardan dır.

TEVFİK FİKRET v. Tevfik Fikret Servet-i Fünun dergisine girmeden önce daha ziyade eski tarzda

TEVFİK FİKRET v. Tevfik Fikret Servet-i Fünun dergisine girmeden önce daha ziyade eski tarzda şiirler yazmıştır. Fikret, Abdülhak Hamit'in ve Galatasaray sultanisinden hocası olan Recaizade Mahmut Ekrem'in tesiriyle Batılı anlayıştaki şiire yönelmiştir.

TEVFİK FİKRET v. Fikret'in Servet-i Fünun anlayışına bağlı şiirlerinde işlediği konular özelikle aşk, tabiat

TEVFİK FİKRET v. Fikret'in Servet-i Fünun anlayışına bağlı şiirlerinde işlediği konular özelikle aşk, tabiat ve günlük yaşamda karşılan bazı küçük sorunlardır. Fikret, Servet-i Fünun topluluğunun dağılmasından sonra yazdığı şiirlerde toplumsal konulara yönelir. Bu şiirlerinin ana teması "hürriyet ve medeniyettir. İlk şiirlerinde sanat için sanat düşüncesinde olan şair , daha sonra ki şiirlerinde toplumcu bir anlayışa yönelir.

v. Serveti-i Fünun 'un kapanması, baskılı yönetimden duyduğu karamsarlık, arkadaşları Hüseyin Siret ve İsmail

v. Serveti-i Fünun 'un kapanması, baskılı yönetimden duyduğu karamsarlık, arkadaşları Hüseyin Siret ve İsmail Safa'nın sürgüne gönderilmesi, 1902'de kız kardeşi Sıdıka'yı kaybetmesi, babasının Irak'a sürülmesi ve 1905'te babasını da kaybetmesi, Tevfik Fikret'i çok yıpratmıştı. İstanbul’u ahlaksızlıkla suçlayıp lanetleyen ünlü "Sis" şiirini 1902 yılında İstanbul'un sisler altında olduğu bir günde yazdı.

v 1908 de basılan bu şiir , bütün kötülükleri bağrında barındıran ve şair tarafından

v 1908 de basılan bu şiir , bütün kötülükleri bağrında barındıran ve şair tarafından kirli bir f……. Olarak tasvir edilen İstanbul’a lanettir. Bu söylediklerini ikinci meşrutiyetin ilanıyla yazdığı RÜCU şiiriyle geri alır.

v. Bütün servet-i Fünuncular gibi Fikret de 1901 den sonra üslubu dışında değişir. Tarih-i

v. Bütün servet-i Fünuncular gibi Fikret de 1901 den sonra üslubu dışında değişir. Tarih-i Kadim, Kocaman Saate, Sabah Olursa, Bir Lahza-i Taahhur’u yazan Fikret, 1908 den sonra ikinci meşrutiyeti ‘Doğan Güneşe’ şiiriyle selamlar. v. Haluk’ un Amentüsünde yeni insanın inandığı değerler sistemini ‘inandım’ redifi etrafında toplar. Fikret bir müddet sonra istibdat dönemindeki nefretini ittihat ve terakki mensuplarına yöneltir ve Han-ı Yağma’yı yazar.

v. Fikret’in çocuklara olan güveni onun çocuk şiirleri yazmasına yol açar. (ŞERMİN) v. Servet-i

v. Fikret’in çocuklara olan güveni onun çocuk şiirleri yazmasına yol açar. (ŞERMİN) v. Servet-i Fünun şairlerinde toplumdan kaçma, tabiata hayale sığınma, hayattan nefret ve hüznü bir edebi değer haline getirme, intihar arzusu, kelimelerle tablo yapma merakı ortaktır ve bunların hemen hepsinin örnekleri Tevfik Fikret ‘te bulunmaktadır.

v. Fikret’in şiirlerinde güzel sanatlardan resim, müzik, heykel, dans bol geçer. v. Fikret’in vatan

v. Fikret’in şiirlerinde güzel sanatlardan resim, müzik, heykel, dans bol geçer. v. Fikret’in vatan temasını işlemesi, öteki servet-i fünuncular gibi 1897 Yunan savaşı dolayısıyladır. Asker Geçerken, Hasan’ın Gazası, Kılıç manzum hikaye olarak yazılmıştır.

v. Fikret kız kardeşinin ölümü dolayısıyla kadınların içinde bulundukları durumdan şikayet eden ünlü bir

v. Fikret kız kardeşinin ölümü dolayısıyla kadınların içinde bulundukları durumdan şikayet eden ünlü bir şiiri Hemşirem İçin’dir. v. Tanzimat sonrası metinlerde kadınların yetersiz eğitimleri, kendi başlarına ayakta duracak şekilde yetiştirilememiş olmaları, işini veya ailesini kaybeden kadınların içine düştükleri çıkmazlar , Hamit’in şiirlerinde ve özellikle romanlarında işlenmiş olmakla birlikte , hiçbir yazıda bu şiirde olduğu kadar kadını ezilmişliği yoğunlaştırılmamıştır.

v. Fikret oğlu Haluk doğduktan sonra geleceğin umudu olarak gördüğü oğlu için bir çok

v. Fikret oğlu Haluk doğduktan sonra geleceğin umudu olarak gördüğü oğlu için bir çok şiir yazmış ve bir kısmını da Haluk’un Defteri adlı kitapta toplamıştır. Haluk onu yeniden hayata bağlayan ve gelecek içinde umutlar uyandıran varlıktır. Bu kitap onun gençlik için de hayallerini içine alır.

v. Promete şiirinde ateşi ölümsüz tanrılardan çalarak ölümlülere veren prometeyi Haluk’a ve gençliğe bir

v. Promete şiirinde ateşi ölümsüz tanrılardan çalarak ölümlülere veren prometeyi Haluk’a ve gençliğe bir örnek olarak gösteren Fikret aktif, hak uğruna mücadele eden, fenci yeni bir insan anlayışını savunduğu bu şiiriyle artık Rubab-ı Şikeste’nin pasif, ölümü arzulayan , yalnız insandan uzaklaşır.

ESERLERİ Rübab-ı Şikeste(Kırık Saz) (1900) Tarih-i Kadim (1905) Haluk'un Defteri (1911) Rubabın Cevabı (1911)

ESERLERİ Rübab-ı Şikeste(Kırık Saz) (1900) Tarih-i Kadim (1905) Haluk'un Defteri (1911) Rubabın Cevabı (1911) Şermin (1914) Hasta Çocuk Sis Millet Şarkısı Doksan Beş'e Doğru Hanı yağma Balıkçılar Haluk'un çocukluğu Rübab-ı cevab