TALLINNA MUSTAME REAALGMNAASIUM Eesti keel Ma ja da

  • Slides: 13
Download presentation
TALLINNA MUSTAMÄE REAALGÜMNAASIUM Eesti keel Ma- ja da- infinitiivi kasutamine öeldises põhikool Olga Ivanova

TALLINNA MUSTAMÄE REAALGÜMNAASIUM Eesti keel Ma- ja da- infinitiivi kasutamine öeldises põhikool Olga Ivanova

Ma-infinitiivi vormi kasutame öeldises juhul , kui : • esimene tegusõna väljendab kohustatust Ma

Ma-infinitiivi vormi kasutame öeldises juhul , kui : • esimene tegusõna väljendab kohustatust Ma pean kleiti õmblema Tarmo peab autot remontima • Esimene tegusõna näitab tegevuse või seisundi algust Ma hakkan kleiti õmblema Me asume elama Õismäele

 • Kui esimene tegusõna väljendab aktiivset tegevust Me õpime pildistama Vend õpetab mind

• Kui esimene tegusõna väljendab aktiivset tegevust Me õpime pildistama Vend õpetab mind joonistama • Kui esimene tegusõna on jääma Meelis jäi Annet ootama Kui esimene tegusõna väljendab valmidust ja nõusolekut Olen nõus abistama Keit on valmis minema

 • Kui esimene tegusõna väljendab liikumist Lapsed läksid sööma Kiirustan võidust teatama KUID!

• Kui esimene tegusõna väljendab liikumist Lapsed läksid sööma Kiirustan võidust teatama KUID! Tegusõna tulema tähenduses on vaja nõuab enda järel tegusõna dainfinitiivis Tal tuleb midagi välja mõelda

 Usu või ära usu! Ma pean hästi õmblema Olen nõus sellega tegelema Õpin

Usu või ära usu! Ma pean hästi õmblema Olen nõus sellega tegelema Õpin meistri juures õmblema Olen valmis iseseisvalt seda tegema Hakkan korralikult õmblema Lähen ateljeesse töötama Jään sinna terveks eluks õmblema Kas see jutt ei aja teid naerma?

Teised tegusõnad ning on+määrsõna väljendid nõuavad enda järel da-infinitiivis tegusõna • Mulle meeldib tantsida

Teised tegusõnad ning on+määrsõna väljendid nõuavad enda järel da-infinitiivis tegusõna • Mulle meeldib tantsida • Väike laps tahab magada • Priit oskab pilli mängida • Ema armastab kududa • On hea laupäeviti pargis jalutada • Igav on niisama istuda

 Da- infinitiiv. 1. Et hästi (oskama/osata), tuleb hästi (õppima/õppida). 2. Vabal ajal armastavad

Da- infinitiiv. 1. Et hästi (oskama/osata), tuleb hästi (õppima/õppida). 2. Vabal ajal armastavad õpilased (lugema/lugeda), (sportima/sportida) ja internetis (surfama/surfata). 3. Tuli (hakkama/hakata) minema, sest homseksoli palju õppida. 4. Õpilasel tuleb (riietuma/riietuda) korralikult ning (pöörama/pöörata) tähelepanu oma käitumisele. 5. Enne on vaja ( mõtlema/mõelda) ja siis kirjutama (hakkama/ hakata). 6. Antsule meeldis kõrgust (hüppama/hüpata). 7. Maie ja Eda oskavad hästi (laulma/laulda). 8. Koolivaheajal otsustasid poisid tööd ( leidma/leida). 9. Hea oli tööst rõõmu (tundma/tunda). 10. Ma soovin teid (aitama/aidata).

Ma-infinitiiv 1. Õpilased hakkasid harjutust (kirjutama/ kirjutada) 2. Tüdrukud õppisid kokanduse tunnis lõunasööki (valmistama/valmistada)

Ma-infinitiiv 1. Õpilased hakkasid harjutust (kirjutama/ kirjutada) 2. Tüdrukud õppisid kokanduse tunnis lõunasööki (valmistama/valmistada) 3. Lapsed läksid pärast tunde liiuväljale uisutama 4. Liina ja Jaak läksid tädi ( külastama /külastada) 5. Korrapidaja ruttas klassi (tuulutama/tuulutada) 6. Poisid hakkasid võrkpalli võistlust( korraldama/korraldada) 7. Virve pidi madala oksa alt läi minnes (kummardama/kummardada) 8. Pärast lõunat hakkas peent vihma ( piserdama/piserdada) 9. Lapsed läksid parki (jalutama/jalutada) 10. Ema õpetas tütart riideid (parandama/parandada)

 • • • KAS MA- VÕI DA-INFINITIIV Kas sulle meeldib arvutiga /töötama, töötada/?

• • • KAS MA- VÕI DA-INFINITIIV Kas sulle meeldib arvutiga /töötama, töötada/? Kas te juba hakkasite /kirjutama, kirjutada/? Mul on raske vara /tõusma, tõusta/ Kas te kavatsete omavahel /kokku leppima, kokku leppida/? Piret unustas emalt raha /küsima, küsida/ Sa pead end /kokku võtma, kokku võtta/ Minu tütar armastab loomade eest /hoolitsema, hoolitseda/ Kas su vanem õde oskab piljardit / mängima, mängida/+ Sellest on hea / unistama, unistada/ Käsitöö ringis tüdrukud õpivad /tikkima, tikkida/ ja / õmblema , õmmelda

TÄIDA LÜNGAD. 1. Ma ………… rääkima 2. Kas sa …………………. . rulaga sõita? 3.

TÄIDA LÜNGAD. 1. Ma ………… rääkima 2. Kas sa …………………. . rulaga sõita? 3. Isa ……………. pojaga kalale minna. 4. laps oli haige ja …………… nutma 5. Õpetaja alati ……………… rääkima õpilastega rahulikult ja viisakalt 6. Täna mul …………. . veel palju tööd tegema 7. Me ei …………. . teda aidata 8. Ma ……………… olukorda päästma 9. Minu tädi ………………. Küpsetada 10. Ma …………… vahel lihtsalt vaikuses istuda. Tahtma, häbenema, kavatsema püüdma, armastama, suutma, jääma , pidama, oskama, hakkama

Koosta laused näidise järgi Lapsed peavad hommikuti putru sööma, aga nad ei taha seda

Koosta laused näidise järgi Lapsed peavad hommikuti putru sööma, aga nad ei taha seda süüa • Korterit koristama • Kirjandit kirjutama • Arsti juurde minema • Trenni tegema • Naabritega suhtlema • Klaverit harjutama • Tunnis vastama • Psühholoogiga kohtuma • Konspekti tagasi viima

Kuidas oma unistuse täide viia. Ma tahan /oskama/…………. . eesti keelt. Selleks tuleb /

Kuidas oma unistuse täide viia. Ma tahan /oskama/…………. . eesti keelt. Selleks tuleb / õppima/……… sõnu. On vaja /kuulama/…………. , kuidas inimesed räägivad. On kasulik /vaatama/…………. . eestikeelseid telesaateid. Peab ka /lugema /…………… eesti ajalehti. Ma oskan /lugema/…………. ja / tõlkima/…………. . sõnastiku abil. Hakkan /käima/…………. . keelekursusel. Seal ma õpin ka / kirjutama/……………. Ma jään / elama/…………. . Eestisse. Loodan /leidma/…………. . head tööd.

KAS MA – VÕI DA- INFINITIIV? Laps peab piima jooma/juua. Keegi ei tohi teist

KAS MA – VÕI DA- INFINITIIV? Laps peab piima jooma/juua. Keegi ei tohi teist lööma/lüüa. Kas saaksid mulle poest leiba tooma/tuua? Tuleb sööma/süüa tervislikult. Tahan nägema /näha uut filmi. On tarvis korralikult tööd tegema/ teha. Need kirjad tuleb posti panema / panna. Haige arvas, et hakkab surema/ surra. Ma ei tohi nii kauaks välja jääma/ jääda. Olen nõus nendega töötama/ töötada. Kas sa lähed homme võistlema/võistelda? Väike lapsega ei tohi riidlema/ riielda. Kas te oskate endale ise õmblema/ õmmelda? Me jääme koju puhkama/ puhata.