T C ONDOKUZ MAYIS NVERSTES ZRAAT FAKLTES ZOOTEKN

  • Slides: 5
Download presentation
T. C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ KULUÇKALIK BILDIRCIN YUMURTALARINDA POZİSYON VE

T. C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ KULUÇKALIK BILDIRCIN YUMURTALARINDA POZİSYON VE ÇEVİRMENİN KULUÇKA ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ LİSANS TEZİ Kadir ÇALCALI 16050084 Tez Danışmanı Doç. Dr. Umut Sami YAMAK

MATERYAL VE YÖNTEM Ø Araştırmanın materyalini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvancılık

MATERYAL VE YÖNTEM Ø Araştırmanın materyalini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvancılık İşletmesinde yetiştirilen Japon bıldırcınlarından (Coturnix coturnix japonica) elde edilen kuluçkalık yumurtalar oluşturmuştur. Ø 50 haftalık yaşta olan 102 adet kuluçkalık bıldırcın yumurtaları seçilmiş olup daha sonra ise bu yumurtalar rastgele dört gruba ayrılmıştır. Kuluçka makinesine konmadan önce her gruptaki yumurtalar bireysel olarak numaralanmış ve ağırlıkları belirlenmiştir.

Dört muamele uygulandığı bu işlemde Ø Birinci grupta bulunan 27 adet yumurta konum olarak

Dört muamele uygulandığı bu işlemde Ø Birinci grupta bulunan 27 adet yumurta konum olarak yan şekilde konuldu ve çevrilme işlemi yapılmamıştır. Ø İkinci grup olarak 27 adet yumurta konum olarak dik şekilde konulmuş olup çevrilme işlemi yapılmamıştır. Ø Üçüncü grup olarak 21 adet yumurta konum olarak yan konulmuş olup 45º açıyla saatte bir kere olmak üzere otomatik olarak çevrilmiştir. Ø Dördüncü grup olarak 27 adet yumurta konum olarak dik konulmuş olup 45º açıyla saatte bir kere olmak üzere otomatik olarak çevrilmiştir.

BULGULAR VE TARTIŞMA Araştırmada üzerinde durulan kuluçka özelliklerden döllülük, 15. gün ağırlık kaybı oranı,

BULGULAR VE TARTIŞMA Araştırmada üzerinde durulan kuluçka özelliklerden döllülük, 15. gün ağırlık kaybı oranı, çıkış gücü ve kuluçka randımanına ait bugular Çizelge 1’de verilmiştir Yumurta Çevirme n pozisyonu Ağırlık Döllülük Çıkış kayıpları oranı(%) gücü(%) randımanı (%) Dik Yan Kuluçka (%) Var 27 11, 83 70, 40 68, 4 48, 15 Yok 27 12, 90 63, 00 47, 06 29, 63 Var 21 10, 87 80, 95 41, 18 33, 33 Yok 26 12, 82 70, 40 26, 32 18, 50

SONUÇ Ø Sonuç olarak, bu çalışmada kuluçkaya konulan yumurtalar arasında önemli bir farklılık olmadığı

SONUÇ Ø Sonuç olarak, bu çalışmada kuluçkaya konulan yumurtalar arasında önemli bir farklılık olmadığı göz önüne alındığında, gruplar arasında çıkış gücü ve kuluçka randımanı bakımından ortaya çıkan farklılığın çevirme işleminin uygulandığı ve yumurtaların farklı pozisyonlarda olmasından kaynaklandığı belirlenmiştir. Ø Çünkü yumurtaların çevrilmesinin, yumurtada bulunan besin maddelerinin düzgün bir şekilde dağılmasını sağladığı ve bu nedenle embriyonun daha iyi geliştiği düşünülmektedir.