T C KYCEZ MFTL T C KYCEZ MFTL

  • Slides: 46
Download presentation
T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAMLARIMIZ : ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ ﺍﻳ ﺍ ﻭ ﻳﺍ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAMLARIMIZ : ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ ﺍﻳ ﺍ ﻭ ﻳﺍ ﺍ ﺍﺍ ﺍﻭﺍ ﺍ ﻳﺍ ﻱ ﺍﺍ ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ ﺍﻟ ﺍ ﺍ ﺍ ﺍﻯ ﺍ Peygamberimiz (sav) Medine’ ye geldiklerinde insanların eğlendikleri 2 günleri vardı. Onlara: “ Bu 2 gün nedir? “ diye sordu. Onlarda : “ Biz İslam öncesi bu günlerde oyunlar oynardık, eğlenirdik “ deyince Peygamberimiz (sav) : “ Allah o iki gün yerine sizlere daha hayırlı günler verdi. Ramazan bayramı ve Kurban bayramı “ (Ebu Davud)

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ DÜNYADA BAYRAM : DİTİB PARİS MERKEZ CAMİİ . ve sevinç

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ DÜNYADA BAYRAM : DİTİB PARİS MERKEZ CAMİİ . ve sevinç günlerimizden olan Kurban bayramına ulaştık En büyük mutluluk, huzur İslam Bu sabah. Şu an Allah’ın huzurunda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz coğrafyasının her beldesinde ve her camisinde bayram tekbirleri arzdan arşa kadar yükselmekte, bütün mü’minlerin birlik ve beraberliğini, gönülden kardeşliğini cihana. ilan etmektedir

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KUTSAL TOPRAKLARDA BAYRAM : Şu bayram sabahında kutsal topraklarda dilleri,

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KUTSAL TOPRAKLARDA BAYRAM : Şu bayram sabahında kutsal topraklarda dilleri, renkleri, ülkeleri farklı ama imanları aynı milyonlarca mü’min kefen misali bembeyaz ihramlarıyla telbiye nidalarıyla bir beden, bir gönül halinde Arafat’tan kıblemiz olan Kâbe’ye akın gelmektedirler. Bu tablo, bayramın değerini ortaya koyan muhteşem bir manzaradır. Bu bayram bütün müslümanlara kutlu olsun. İlçemizden ve ülkemizden hacca gidenlerin evlerine salimen dönmelerini ve sizlere de Allah’ın haccı nasip etmesini dileriz.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ ŞEHRİMİZDE BAYRAM : Bizler de bayram namazdan sonra bu bayramın

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ ŞEHRİMİZDE BAYRAM : Bizler de bayram namazdan sonra bu bayramın bir diğer vecibesi olan kurbanlarımızı keseceğiz. Kurban ; Rabbimiz Allah'a_ yaklaşmaktır. Allah'a kul olmanın şuuruna ermektir. Hak yolunda fedakarlıktır. Kestiğimiz kurbanla, Allah yolunda malımızı ve Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail gibi, canımızı, malımızı, en değerli varlığımızı bile seve feda edebileceğimizi ifade ediyoruz.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ AYET-İ CELİLELER : ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki * ﻭﻟﻜﻞ ﺍﻣﺔ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ AYET-İ CELİLELER : ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki * ﻭﻟﻜﻞ ﺍﻣﺔ ﺟﻌﻠﻨﺎ ﻣﻨﺴﻜﺎ ﻟﻴﺬﻛﺮﻭﺍ ﺍﺳﻢ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻰ ﻣﺎ ﺭﺯﻗﻬﻢ ﻣﻦ ﺑﻬﻴﻤﺔ ( 34 ﺍﻟﺤﺞ ). . . ﺍﻻﻧﻌﺎﻡ (2 ﺍﻟﻜﻮﺛﺮ ). * ﻓﺼﻞ ﻟﺮﺑﻚ ﻭﺍﻧﺤﺮ n “ Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O’nun adını ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hac, 34) n “ O halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes…. ” (Kevser , 2)

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ AYET-İ CELİLELER : ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki *ﻭ ﻳﺬﻛﺮﻭﺍ ﺍﺳﻢ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ AYET-İ CELİLELER : ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki *ﻭ ﻳﺬﻛﺮﻭﺍ ﺍﺳﻢ ﺍﻟﻠﻪ ﻓﻰ ﺍﻳﺎﻡ ﻣﻌﻠﻮﻣﺎﺕ ﻋﻠﻰ ﻣﺎ ﺭﺯﻗﻬﻢ ﻣﻦ ﺑﻬﻴﻤﺔ ( 28 ﺍﻟﺤﺞ ). ﻓﻜﻠﻮﺍ ﻣﻨﻬﺎ ﻭﺍﻃﻌﻤﻮﺍ ﺍﻟﺒﺎﺋﺲ ﺍﻟﻔﻘﻴﺮ. ﺍﻻﻧﻌﺎﻡ ) . . . ﻭﻻ ﺩﻣﺎﺅﻬﺎ ﻭﻟﻜﻦ ﻳﻨﺎﻟﻪ ﺍﻟﺘﻘﻮﻯ ﻣﻨﻜﻢ *ﻟﻦ ﻳﻨﺎﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﻟﺤﻮﻣﻬﺎ ( 37 ﺍﻟﺤﺞ n n “ Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin. ” (Hac, 28) “ Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşacaktır. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin takvanızdır. ( O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir. ). . . ” (Hac, 37)

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HADİS-İ ŞERİFLER : PEYGAMBERİMİZ (SAV) BUYURUYOR Ki ﻣﺼﻼﻧﺎ ﻓﻼ ﻳﻘﺮﺑﻦ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HADİS-İ ŞERİFLER : PEYGAMBERİMİZ (SAV) BUYURUYOR Ki ﻣﺼﻼﻧﺎ ﻓﻼ ﻳﻘﺮﺑﻦ آ ﻯ * ﻣ ﻭﺟﺪ ﺳﻌﺔ ﻭﻟﻢ ﻳﻀﺢ ﺍ ﺍﻟ ﻡ ﺍ ﺍﻟ n “ Kim gücü olduğu halde kurban kesmezse bizim namazgahımıza yaklaşmasın. (Önce kurbanını kessin. ) ” (İbn Mace, Edahi, 2) n “Ademoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz. ” (Tirmizi, Edahi, 1) *

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HADİS-İ ŞERİFLER : PEYGAMBERİMİZ (SAV) BUYURUYOR Ki ﻭ ﺍ :

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HADİS-İ ŞERİFLER : PEYGAMBERİMİZ (SAV) BUYURUYOR Ki ﻭ ﺍ : ﺍﻭﺍ • ﺍ ﺍﻷﺍ ؟ ﻳ n “ Peygamberimiz (sav)’e : ﺍ - “ ﺍ Kurban kesmek nedir ? : “ ﺍﻭﺍ diye soruldu. ، ﺍﻳ -: “ Atanız sünnetidir. “ diye cevap ﻳﺍ verdi. ﺍ İbrahim (as) ؟ peygamberin ﺍﻷ - “ Kurban kesmenin ecri nedir ? “ diye soruldu. . - “ Her kılına bir sevap var. “ diye cevap verdi. ” ” (Taberani, Mucem-i Kebir) ﺍ : ، ﺍﻟ ŞİMDİ PEYGAMBERİMİZ (SAV)’İN SÖZÜYLE İBRAHİM (AS) VE İSMAİL (AS)’IN SÜNNETİ VE HATIRASI OLAN KURBAN KISSASINI HATIRLAYALIM.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KURBANIN TARİHİ : . ﻴﺎ ﺇﺴﻤﺎﻋﻴﻞ : ﻭﺠﺎﺀﻩ ﺇﺑﺮﺍﻫﻴﻢ ﻭﻗﺎﻝ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KURBANIN TARİHİ : . ﻴﺎ ﺇﺴﻤﺎﻋﻴﻞ : ﻭﺠﺎﺀﻩ ﺇﺑﺮﺍﻫﻴﻢ ﻭﻗﺎﻝ ﻟﻪ. . ﻭﺒﻠﻎ ﺃﺸﺪﻩ. . ﻛﺒﺮ ﺇﺴﻤﺎﻋﻴﻞ ﺃﺸﺎﺭ ﺒﻴﺪﻩ ﻟﻤﻜﺎﻥ. ﺇﻥ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﺰ ﻭﺟﻞ ﺃﻮﺣﻰ ﺇﻟﻰ ﺃﻦ ﺍﺒﻨﻲ ﻟﻪ ﻫﻨﺎ ﺒﻴﺘﺎ . . ﻭﺒﺪﺃﺒﻨﺎﺀ ﺍﻟﻜﻌﺒﺔ. . ﻫﻮ ﺃﻮﻝ ﺒﻴﺖ ﻭﺿﻊ ﻟﻠﻨﺎﺱ ﻓﻲ ﺍﻷﺮﺽ. ﻫﻨﺎﻙ “ ﺍﻴ ﺍﺍ ﺍ : ﻭﻴﺪﻋﻮ ﺍﻟﻠﻪ ﻭﻫﻮ ﻴﺒﻨﻴﻬﺎ ﺍﻴ ﺍ ﺍ ﻨ ﺍﻟ ﻴ ﺍﻴ ﺍ ﺍﺍ ﺍ ﻥ ﺍ ﻨ ﺍﻟ ﺍ ﺍﻟ ﻴ ﺍ ﺍ ﻴ ﻭﻻ ﻭ ” آﺍ ﺍﺍ ﺍ ﻴ ﻨ ﺍﻟﻴ ( 127 -128 ) ﺍﻟﺒﻘﺮﺓ Aradan yıllar geçer. İsmail (as) büyümüş gençlik çağına girmişti. İbrahim (as), birgün oğlunun yanına geldi ve eliyle bir yeri göstererek : “ Allah bana şurada kendisi için bir ev yapmamı emrediyor. “ dedi. Bu ev yeryüzünde insanlar için yapılacak ilk mabet olacaktı. Baba ve oğul Ka’be’yi bina etmeye başladılar. İbrahim (as) Ka’be’yi bina ederken şöyle dua ediyordu : “ Hani İbrahim, İsmail ile birlikte evin temellerini yükseltiyor, ”Rabbimiz! Bizden kabul buyur ! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin. “ diyorlardı. ” Rabbımız ! Bizi sana teslim olmuş kimseler kıl. Soyumuzdan da sana teslim olmuş bir ümmet kıl. Bize ibadet yerlerini ve ilkelerini göster. Tevbemizi kabul et. Çünkü sen tevbeleri çok kabul edensin. Çok merhametli olansın. ” “ (Bakara 127 -128)

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban Ne Zaman Vacip Olmuştur ? ﺍﻵ ﺣ ﻩ ،

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban Ne Zaman Vacip Olmuştur ? ﺍﻵ ﺣ ﻩ ، ﺍ ، * ﻯ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamber (s. a. s. ). Kurban ibadeti hicretin 2. yılında edilmeye başlanmış ve Hz. hep kurban kesmiştir hicretten itibaren on yıl süreyle “ Ebu Hüreyre (ra) rivayet ediyor : “ (Peygamberimiz (sav) kurban bayramı günü mü’minlere bayram namazını kıldırdıktan ve hutbesini okuduktan sonra - Bismillahi Allahu Ekber - diyerek kendi eliyle ) biri kendisi için diğeri de ümmetinden kurban kesemeyenler için boynuzlu ve semiz iki tane koç kesti. ” (Taberani, Mucem-i Kebir)

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban Kesmenin Hükmü Nedir? 1. 2. VACİB-İ AYNİ SÜNNET-İ KİFAİ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban Kesmenin Hükmü Nedir? 1. 2. VACİB-İ AYNİ SÜNNET-İ KİFAİ İmam A’zam Cumhur

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban kesmekle kimler yükümlüdür? Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş,

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban kesmekle kimler yükümlüdür? Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin ve misafir olmayan Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Misafirler dilerse kurban kesebilirler. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka (80. 18 gr. ) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Hangi hayvanlar kurban olarak kesilebilir? 1 - KOYUN – KEÇİ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Hangi hayvanlar kurban olarak kesilebilir? 1 - KOYUN – KEÇİ 1 YAŞINI BİTİRMİŞ OLMALI. 1 KİŞİ İÇİN KURBAN EDİLİR. 2 - SIĞIR – MANDA 2 YAŞINI BİTİRMİŞ OLMALI. 1 -7 ARASI KİŞİ İÇİN KURBAN EDİLEBİLİR. 3 - DEVE 5 YAŞINI BİTİRMİŞ OLMALI. 1 -7 ARASI KİŞİ İÇİN KURBAN EDİLEBİLİR. Kurbanlıklarda kurban olmaya mani kusurlar olmaması gerekir. Bir veya iki gözü kör olan, kulak ve kuyruğunun 1/3 den fazlası kopmuş olan, dişlerinin çoğu dökülmüş olan, dilinin çoğu kesilmiş olan, boynuzları kökünden kırık olan, burnu kesik, çok zayıf ve kötürüm olan hayvanlar kurban olmazlar. Kurbanların erkek veya dişi olması, ortakların sayısının tek veya çift olması da fark etmez. Yalnız bütün ortakların niyeti Allah’a kurbet olmalı ve hisselerin 1/7 den düşük olmaması gerekir.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban ne zaman kesilir? Kurban zilhicce ayının 10. - 11.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban ne zaman kesilir? Kurban zilhicce ayının 10. - 11. - 12. günleri kesilir. Kurban kesim vakti, 1. gün Bayram namazı kılındıktan sonra başlar; 3. güneş batıncaya kadar devam eder. Bu geçen süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi ve 1. gün kesilmesi daha faziletlidir.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurbanın rüknü ve şartları? » ﻳﺎ ﻓﺎﻃﻤﺔ ﻗﻮﻣﻲ ﺇﻟﻰ ﺃﻀﺤﻴﺘﻚ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurbanın rüknü ve şartları? » ﻳﺎ ﻓﺎﻃﻤﺔ ﻗﻮﻣﻲ ﺇﻟﻰ ﺃﻀﺤﻴﺘﻚ : ﻗﺎﻝ ، * ﺃﻦ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ … ﻓﺎﺷﻬﺪﻳﻬﺎ ﻓﺈﻧﻪ ﻳﻐﻔﺮ ﻟﻚ ﻋﻨﺪ ﺃﻮﻝ ﻗﻄﺮﺓ ﺗﻘﻄﺮ ﻣﻦ ﺩﻣﻬﺎ ﻛﻞ ﺫﻧﺐ ﻋﻤﻠﺘﻴﻪ Kurbanın rüknü ; kurbanlık hayvanın kesilmesidir. Hayvanı kesmeden, canlı olarak veya bedelini yoksula vermekle kurban vecibesi yerine gelmez. “ İmran (ra) rivayet ediyor : “ (Peygamberimiz (sav) kızı Fatıma’ya (ra) : “ Kızım Fatıma ! Kurbanın kesilirken orada bulun. Zira işlemiş olduğun her günah, kurban kanının ilk damlası yere düştüğünde, bağışlanır. “ dedi…” (Hakim, Mustedrek)

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban nasıl kesilir? Sahih bir kesim için gerekli şartlar :

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban nasıl kesilir? Sahih bir kesim için gerekli şartlar : 1 - Besmele Söylemek KURBAN KESERKEN “ BİSMİLLAHİ ALLAHU EKBER “ DENİR. 2 - Müslüman Olmak KURBAN KESENİN MÜ’MİN OLMASI GEREKİR. Besmele kasden terk edilirse kurban olmaz. Eti yenmez. Besmele unutulursa kurban olmaya zararı yoktur. Kurban olur ve eti de yenir. Kurbanları mü’min erkek ve kadınlar keser. Kendisi kesemeyen ehil birine vekalet vererek kestirebilir. Orada ise kesenle birlikte kendisi de besmele çeker. Kesecek müslüman yoksa kitabi olanların kestiği de kurban olur. İbadet olduğundan müslümanın kesmesi daha uygundur.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Adabına uygun kurban nasıl kesilir? 1 - Önce abdest alınır.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Adabına uygun kurban nasıl kesilir? 1 - Önce abdest alınır. 2 - Kurban kesim yerine incitilmeden götürülür. 3 - Kıbleye karşı ve sol yanı üzerine yatırılır. 4 - Keskin bıçak kullanılır ve bıçak hayvana gösterilmez. 5 - Biliniyorsa kurban duası okunur. Teşrik tekbiri getirilir. 6 - Kurban kesen ve sahibi “ Bismillahi Allahu ekber “ diye besmele çeker. 7 - Besmeleden sonra ara vermeden ve söz söylemeden kurbanı keser. 8 - Hayvanın şah damarları ile yemek ve nefes borusu kesilir. 9 - Kanının tamamen akması için beklenir. 10 - Allah rızası için şükür olarak 2 rekat namaz kılar.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban Duası. : ﻯ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban Duası. : ﻯ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭﺳﻠﻢ ﻓﻲ ﻳﻮﻡ ﻋﻴ ﻭﻗﺎﻝ ﺣﻴﻦ ﺫﺑﺤﻬﻤﺎ ﺍ ﺍﻳ ﻻ ﻱ ﻱ ﻱ ﺍﻟ ﺍﺍ ﺍﻷ ﻳ " ﻯ ". ﺍ ﺍﻳ ﻻ ﻳ. ﺍﺍﻳ ﺍﺍ ﻱ Kurban ibadeti hicretin 2. yılında edilmeye başlanmış Peygamber (s. a. s. ) hicretten itibaren on yıl süreyle. ve Hz. hep kurban kesmiştir “ Cabir (ra) rivayet ediyor : “ (Peygamberimiz (sav) kurban bayramı günü 2 tane koç kesti. Onları keserken “Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim. Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir. ” diyerek dua etti. (Taberani, Mucem-i Kebir)

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban etini nasıl taksim edelim ? Allah buyuruyor ki :

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban etini nasıl taksim edelim ? Allah buyuruyor ki : “ İşte bunlardan (kurbanlardan) yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun. ” (Hac, 28) Deve ve sığır gibi hayvanlar ortaklar arasında tahmini olarak değil, tartılarak taksim edilir. Ortaklar aile fertleri ise taksim gerekmez.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAMDA NELER YAPMALIYIZ ?

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAMDA NELER YAPMALIYIZ ?

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BİRBİRİMİZLE BAYRAMLAŞALIM. DARGINLIKLARI BİTİRELİM. ﻟﻢ ﺗﺘﻔﺮﻕ ﺃﻴﺪﻳﻬﻤﺎ ، ﻣﺎ ﻣﻦ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BİRBİRİMİZLE BAYRAMLAŞALIM. DARGINLIKLARI BİTİRELİM. ﻟﻢ ﺗﺘﻔﺮﻕ ﺃﻴﺪﻳﻬﻤﺎ ، ﻣﺎ ﻣﻦ ﻣﺴﻠﻢ ﻳﺼﺎﻓﺢ ﺃﺨﺎﻩ ﻟﻴﺲ ﻓﻲ ﺻﺪﺭ ﻭﺍﺣﺪ ﻣﻨﻬﻤﺎ ﻋﻠﻰ ﺃﺨﻴﻪ ﺣﻨﺔ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ ﺣﺘﻰ ﻳﻐﻔﺮ ﺍﻟﻠﻪ ﻟﻬﻤﺎ ﻣﺎ ﻣﻀﻰ ﻣﻦ ﺫﻧﻮﺑﻬﻤ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Bir mü’min bir mü’min kardeşiyle kalplerinde bir kin bulunmaksızın musafaha ederlerse elleri birbirinden ayrılmadan önce her ikisinin de geçmiş küçük günahları bağışlanır. “ (Beyhaki , Şuabul-İman) Birbirimize selam verelim. Birbirimizle tokalaşalım, bayramlaşalım. Dargınlıkları giderelim. Birlik ve beraberliğimizi bozan kin, hased ve düşmanlık duygularını kalbimizden atarak, insan sevgisini ve kardeşlik duygularını yerleştirelim.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KABİRLERİ ZİYARET EDELİM. ﻭﻭﺍ ﺍﻭ ﺍ ﺍآ : ﺍ ﻭ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KABİRLERİ ZİYARET EDELİM. ﻭﻭﺍ ﺍﻭ ﺍ ﺍآ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret size ahireti hatırlatır. “ (İbn Mace) Kabirlerimizi ziyaret ettiğimizde mevtalarımızın ruhlarına ithafen Kur’an-ı Kerim’den Yasin, Mülk, İhlas ve Fatiha sureleri okuyalım. Kabirlerine canlı ağaç ve çiçek dikelim. Cansız çiçek veya mersin çalısı koymayalım.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ ANNE-BABA, BÜYÜKLERİMİZİ VE KÜÇÜKLERİMİZİ ZİYARET EDELİM. ﻳﺍ ﻳﺍ ﺍ :

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ ANNE-BABA, BÜYÜKLERİMİZİ VE KÜÇÜKLERİMİZİ ZİYARET EDELİM. ﻳﺍ ﻳﺍ ﺍ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi göstermeyen bizden değildir. “ (Tirmizi) Anne-Baba ve büyüklerimizin ellerini öpelim. Hayır dualarını alalım. Hediyelerle ve güzel sözlerle gönüllerini hoş edelim. Küçüklerimizi ve çocuklarımızı sevindirelim.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HASTALARIMIZI ZİYARET EDELİM. ﺍ ﺍﻳ ﻱ ﺍ ﻯ : ﺍ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HASTALARIMIZI ZİYARET EDELİM. ﺍ ﺍﻳ ﻱ ﺍ ﻯ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Hasta ziyaret eden kimse, ziyaretten dönünceye kadar cennet bahçesindedir. “ (Müslim) Yakınlarımızdan, komşularımızdan, dostlarımızdan hasta olanları ziyaret edelim. Moral verelim. Şifa için dua edelim. Maddi destek verelim.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ ŞEHİT KABİRLERİNİ VE AİLELERİNİ ZİYARET EDELİM. ﺍﻱ ﻱ ﻱ ﺍ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ ŞEHİT KABİRLERİNİ VE AİLELERİNİ ZİYARET EDELİM. ﺍﻱ ﻱ ﻱ ﺍ ﻱ ﻳ ﺍﻟ ﺍ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ ﺍ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp ŞÜHEDA FIŞKIRACAK TOPRAĞI SIKSAN ŞÜHEDA şehit olmayı, yine diriltilip şehit olmayı, tekrar diriltilip şehit olmayı çok isterim. “ (Buhari) KİM BU CENNET VATANIN UĞRUNA OLMAZ Kİ FEDA ? Şehitlerimizin kabirlerini ziyaret edelim. Rahmet ve minnetle ruhlarına Kur’an okuyalım. Şehit ailelerini de ziyaret ederek moral verelim. BASTIĞIN YERLERİ “ TOPRAK!” DİYEREK GEÇME, TAN I DÜŞÜN ALTINDAKİ BİNLERCE KEFENSİZ YATANI SEN ŞEHİT OĞLUSUN, İNCİTME, YAZIKTIR ATANI VERME, DÜNYALARI ALSAN DA, BU CENNET VATANI

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Çanakkale Harbinde Cephede Bayram ÇANAKKALE - 12. TEMMUZ. 1915 MEHMETCİK

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Çanakkale Harbinde Cephede Bayram ÇANAKKALE - 12. TEMMUZ. 1915 MEHMETCİK CEPHEDE BAYRAM NAMAZINDA. DİNLERİ VE VATANLARI İÇİN ŞEHİT OLDULAR. RUHLARI ŞAD OLSUN.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ YOKSULLARA , FAKİRLERE, YETİMLERE YARDIM EDELİM. ﺍﻟ ﺍ ﺍﻹﻻ :

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ YOKSULLARA , FAKİRLERE, YETİMLERE YARDIM EDELİM. ﺍﻟ ﺍ ﺍﻹﻻ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Zekat, İslam’ın köprüsüdür. “ (Taberani) Akrabalarımız arasında ve çevremizde bulunan yoksullara, yetimlere , yardım edelim. Fakir öğrencilere burs verelim. Bayramda kestiğimiz kurban etlerinden verelim. Bayramda onları sevindirelim.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KUR’AN VE MEALİNİ OKUYALIM. ﺍآ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KUR’AN VE MEALİNİ OKUYALIM. ﺍآ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir. “ (Buhari) Kur’an okuyalım. Mealini ve tefsirini okuyalım. Bir müslümanın evinde mutlaka bir Kur’an tefsiri, bir hadis kitabı ve bir ilmihal bulunmalı. Unutmayalım ki dinimizin ilk emri “ OKU “

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ DİYANET ÇOCUK DERGİSİ İLE AYLIK DERGİYİ OKUYALIM ﺍ ﻳ ﻯ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ DİYANET ÇOCUK DERGİSİ İLE AYLIK DERGİYİ OKUYALIM ﺍ ﻳ ﻯ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ İlim öğrenmek her müslümana farzdır. “ (İbn Mace) Yıllık Abone Bedeli Çocuk Dergisi : 19, 20 YTL Aylık D. : 24, 00 YTL Çocuklarımız için çok yararlı dini bilgiler bulunmaktadır. Abone olalım.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ ÇEVREYİ TEMİZ TUTALIM ﺍﻟ ﻳ ﺍﻟ ﺍ eygamberimiz (sav) buyuruyor

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ ÇEVREYİ TEMİZ TUTALIM ﺍﻟ ﻳ ﺍﻟ ﺍ eygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Allah temizdir, temizliği sever. “ (Tirmizi) ﺍﻟ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Çevremizi, denizlerimizi, ormanlarımızı temiz tutalım. Kurbanlarımızın atıklarını gömelim. Çöplerimizi yerlere atmayalım. İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu kararlarına uyalım.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ CAMİLERİMİZİ İMAR EDELİM. ﻯ ﺍﻟ ﻱ ﺍ : ﺍ ﻭ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ CAMİLERİMİZİ İMAR EDELİM. ﻯ ﺍﻟ ﻱ ﺍ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Kim bir mescid yaparsa Allah’ da ona cennette benzeri saray yapar. “ (Tirmizi) Camilerimizin maddi imarına da manevi imarına da destek verelim. Camiler, Allah’ın evidir. Camilerin imarı, imanımızın göstergesidir.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ DUA EDELİM. ﺍﻟ ﺍ ﺍﺍ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ DUA EDELİM. ﺍﻟ ﺍ ﺍﺍ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “ Dua ibadetin özüdür. “ (Tirmizi) Günahlarımızın affı ile kendimizin, ailemizin dünyevi-uhrevi haceti için dua edelim. Dünyada harp, zulüm ve afet altındaki mü’minler için dua edelim.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAM GECELERİ VE GÜNLERİNİ İHYA EDELİM. ﻣﻦ ﺃﺤﻴﺎﻟﻴﻠﺔ ﺍﻟﻔﻄﺮ ﻭﻟﻴﻠﺔ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAM GECELERİ VE GÜNLERİNİ İHYA EDELİM. ﻣﻦ ﺃﺤﻴﺎﻟﻴﻠﺔ ﺍﻟﻔﻄﺮ ﻭﻟﻴﻠﺔ ﺍﻷﻀﺤﻲ ﻟﻢ ﻳﻤﺖ ﻗﻠﺒﻪ ﻳﻮﻡ ﺗﻤﻮﺕ ﺍﻟﻘﻠﻮﺏ : ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﻯ ﺍﻟ Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “ 5 gecede yapılan dualar kabul edilir. Bunlardan birisi de kurban bayramı geceleridir. “ (Sünen-i Beyhaki) Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “ Allah katında günlerin efdali, kurban bayramı günleridir. “ (Taberani)

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ TEŞRİK TEKBİRLERİNİ UNUTMAYALIM. Arefe günü sabah namazından sonra başlayan ve

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ TEŞRİK TEKBİRLERİNİ UNUTMAYALIM. Arefe günü sabah namazından sonra başlayan ve bayramın 4. Günü ikindi namazına kadar süren teşrik tekbirlerini her farz namaz sonrası getirelim. ALLAHU EKBER LA İLAHE İLLALLAHU VALLAHU EKBER VE LİLLAHİL HAMD

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Günah işlenmeyen gün :

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Günah işlenmeyen gün :

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KURBAN BAYRAM NAMAZI VE HUTBESİ BAYRAM NAMAZI BAYRAM HUTBESİ VACİB

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KURBAN BAYRAM NAMAZI VE HUTBESİ BAYRAM NAMAZI BAYRAM HUTBESİ VACİB SÜNNET İKİ REKATTIR. NAMAZDAN SONRA OKUNUR.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAM NAMAZININ 1. REKATI - ÖNCE ( NİYET ETTİM ALLAH

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAM NAMAZININ 1. REKATI - ÖNCE ( NİYET ETTİM ALLAH RIZASI İÇİN KURBAN BAYRAMI NAMAZINI KILMAYA. UYDUM HAZIR OLAN İMAMA ) DENİLEREK NİYET EDİLİR. - SONRA ( ALLAHU EKBER ) DENİLEREK İFTİTAH TEKBİRİ ALINIR - SONRA SÜBHANEKE DUASI OKUNUR. - 3 KERE ZEVAİD TEKBİRLERİ ALINIR. ( HER TEKBİRDE ELLER KULAKLARA KALDIRILIR. 1. VE 2. TEKBİRDEN SONRA YANA SALINIR. 3. TEKBİRDEN SONRA ELLER BAĞLANIR. İMAM CEHREN FATİHA SURESİ İLE ZAMM-I SURE / AYET OKUR. ) - RÜKU’ VE SECDELER YAPILARAK İLK REKAT BÖYLE KILINIR.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAM NAMAZININ 2. REKATI - İMAM CEHREN FATİHA SURESİ İLE

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAM NAMAZININ 2. REKATI - İMAM CEHREN FATİHA SURESİ İLE ZAMM-I SURE / AYET OKUR. - RÜKU’DAN ÖNCE 3 KERE ZEVAİD TEKBİRLERİ ALINIR. ( HER TEKBİRDE ELLER KULAKLARA KALDIRILIR. 1. VE 2. TEKBİRDEN SONRA YANA SALINIR. 3. TEKBİRDEN SONRA RÜKU’ EDİLİR. - SECDELER YAPILDIKTAN SONRA TEŞEHHÜDE OTURULUR. TAHİYYAT, SALLİ-BARİK VE RABBENA DUALARI OKUNUR. SONRA SELAM VERİLEREK NAMAZ BİTİRİLİR. - SELAMDAN SONRA İMAM HUTBEYE GİDERKEN 3 KERE CEHREN TOPLUCA TEŞRİK TEKBİRİ GETİRİLİR.

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ

T. C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ