Nesne, öznenin yaptığı işten etkilenen öğedir. Yükleme sorulan “neyi? – kimi? ” sorularıyla belirtili nesne, “ne? ” sorusuyla belirtisiz nesne bulunur. Nesne, yüklemi eylem olan cümlelerde aranmalıdır. Özneyle nesneyi karıştırmamak için önce özne, sonra nesne bulunur.
1) Belirtili Nesne (Neyi? – Kimi? ) Kardeşim için bu saati beğendim. Babam kardeşimi bu okula yazdırmış. Bu cümlelerin birincisinde yükleme (beğendim) “neyi” sorusu sorularak, İkincisinde yükleme (yazdırmış) “kimi” sorusu sorularak “yapılan işten etkilenen öğe” yani nesne bulunuyor. Bu cümlelerde nesneler belirli bir varlığı karşılamaktadır.
Evden geç çıkınca yine otobüsü kaçırdım. Bu filmi yıllar önce seyretmiştim. Alışveriş listesini yazarken neyi unuttun? Ünlü şairin son kitabını merakla bekliyoruz. Bir görevli bu salondan çıkmamız gerektiğini söyledi.
2) Belirtisiz Nesne (Ne? ) Kardeşim için bir saat beğendim. Bu cümlede yükleme (beğendim) “ne” sorusu sorularak “yapılan işten etkilenen öğe” yani nesne bulunuyor. Bu cümlede nesne herhangi bir varlığı karşılamaktadır.
Belediye her sokak başına çöp kutusu koydu. Dedem bize yine ilgi çekici bir anısını anlattı. O sana yurtdışından ne gönderecek? Tatilde birbirinden heyecanlı polisiye romanlar okudum.