Modalitati de protectie a consumatorilor si asigurarea calitatii

  • Slides: 14
Download presentation
Modalitati de protectie a consumatorilor si asigurarea calitatii produselor in cadrul firmei Mendoza. Elev:

Modalitati de protectie a consumatorilor si asigurarea calitatii produselor in cadrul firmei Mendoza. Elev: Cornea Anca cls. 12 H Firma

Conceptul de protectie a consumatorului l Consumatorul, in calitatea sa de purtator al cererii

Conceptul de protectie a consumatorului l Consumatorul, in calitatea sa de purtator al cererii de marfuri, joaca un rol important in mecanismul de piata, constituind, in acelasi timp, elementul de referinta al tuturor actiunilor intreprinse atat de producator , cat si de catre comerciant.

l Mai mult, pe masura ce o tara sau alta se dezvolta cunoscand o

l Mai mult, pe masura ce o tara sau alta se dezvolta cunoscand o anumita stare de prosperitate, rolul consumatorului devine mai complex si un numar din ce mai mare de organizatii, publice sau particulare, sunt afectate de comportamentul acestuia.

l In acelasi context, trebuie recunoscut insa faptul ca, luand in considerare interesele si

l In acelasi context, trebuie recunoscut insa faptul ca, luand in considerare interesele si nevoile respectivilor consumatori, acestia sunt confruntati cu o serie de dezechilibre in raporturile de piata. l Dezechilibre ce-i afecteaza sub multiple aspecte: economic si educational.

Programul preliminar al CEE pentru protectia consumatorilor si politica de informare. S-a focalizat pe

Programul preliminar al CEE pentru protectia consumatorilor si politica de informare. S-a focalizat pe protectia a 5 drepturi de baza ale consumatorilor: l 1. Dreptul la protectia sanatatii. l 2. Dreptul la protectia intereselor economice ale Consumatorilor. l 3. Dreptul la informare si la educatie. l 4. Dreptul la despãgubiri. l 5. Dreptul la reprezentarea consumatorilor la nivel comunitar si national.

Caracteristicile politicii comune de protectie a consumatorilor : l

Caracteristicile politicii comune de protectie a consumatorilor : l

Consumatorii trebuie sa fie protejati pentru ca ei sunt defavorizati in raporturile lor cu

Consumatorii trebuie sa fie protejati pentru ca ei sunt defavorizati in raporturile lor cu agentii economici, private din mai multe puncte de vedere, si anume: l -economic: resursele lor sunt mult mai reduse - informational: cunostintele despre calitatea produselor sau serviciilor sunt inferioare; - juridic : cunoaste mai putin legislatia care ii apara drepturile; - organizatoric: asociatiile consumatorilor sunt, in mai multe tari printre care si Romania, in faza incipienta de organiazare pentru a se impune in fata ofertantilor de produse si servicii.

Calitatea produselor l Definitie- Calitatea reprezinta ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs

Calitatea produselor l Definitie- Calitatea reprezinta ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii confera acestuia proprietatea de a satisface nevoile exprimate sau implicite. l Caracteristici-Notiunea de calitate a produselor si problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp in urma. Dupa unii autori, cuvantul “calitate” sau “qualitas” isi are originea in latinescul “qualis” care intelesul de fel de a fi.

Pentru succesul deplin al firmei aceasta trebuie sa ofere produse sau servicii care: l

Pentru succesul deplin al firmei aceasta trebuie sa ofere produse sau servicii care: l 1). Sa satisfaca o necesitate, o utilitate sau un scop bine definit. l 2). Sa satisfaca asteptarile clientului. l 3). Sa se conformeze standardelor si specificatiilor. l 4). Sa se conformeze masurilor legale si altor cerinte ale societatii. l 5). Sa fie disponibile la un pret competitiv. l 6). Sa fie furnizate la un cost care aduce profit.

Intregul profit al factorilor care afecteaza calitatea serviciilor si produselor ( factori tehnici, administrativi

Intregul profit al factorilor care afecteaza calitatea serviciilor si produselor ( factori tehnici, administrativi si umani ) trebuie orientat spre reducerea, eliminarea si cel mai important, prevenirea deficientelor de calitate. l Pentru a obtine maximul de eficacitate si pentru a satisface asteptarile cumparatorului, este esential ca sistemul de conducere a calitatii sa fie adecvat tipului activitatii si produsului sau serviciului oferit.

Un sistem de conducere a calitatii are doua aspecte interdependente si anume: l Nevoile

Un sistem de conducere a calitatii are doua aspecte interdependente si anume: l Nevoile si interesele companiei , respectiv atingerea si mentinerea calitatii dorite la un cost optim. l Nevoile si asteptarile cumparatorului, pentru cumparator exista o nevoie de incredere in posibilitatea firmei de a furniza calitatea dorita.

Calitatea produsului se realizeaza in procesul de productie insa se constata in procesul de

Calitatea produsului se realizeaza in procesul de productie insa se constata in procesul de consumare a acestora. De aceea se impune evidentierea deosebirilor dintre calitatea productiei si calitatea produselor.

l Obtinerea unei calitati satisfacatoare implica parcurgerea ansamblului de activitati din “spirala calitatii”, pornind

l Obtinerea unei calitati satisfacatoare implica parcurgerea ansamblului de activitati din “spirala calitatii”, pornind de la prospectarea pietei si sfarsind cu activitatea de analiza, incercari, desfacere si service. l Spirala calitatii reprezinta un model conceptual al activitatilor interdependente care isi exercita influenta lor asupra calitatii unui produs sau servicii in intreaga desfasurare a fazelor incepand cu identificarea nevoilor pana la evaluarea satisfacerii lor.

Modalitati de protectie a consumatorilor si asigurarea calitatii produselor in cadrul firmei Mendoza. l

Modalitati de protectie a consumatorilor si asigurarea calitatii produselor in cadrul firmei Mendoza. l Prof. coordonator : Carmen Voinea l Elev: Cornea Anca-Florentina l Clasa: XI-H