Moartea Domnului Iisus ia mprit pe oameni ntlnim

  • Slides: 9
Download presentation
Moartea Domnului Iisus i-a împărţit pe oameni. Întâlnim printre cei care au fost martori

Moartea Domnului Iisus i-a împărţit pe oameni. Întâlnim printre cei care au fost martori ai acestui eveniment bărbaţi şi femei pentru care moartea Domnului Iisus a fost o mare pierdere. Aceştia erau sfâşiaţi de durere, boceu şi se băteau cu pumnul în piept, arătând cât de mult regretau că îl pierd pe cel care le-a dat pâine, i-a vindecat sau I-a înviat pe cei dragi.

n n Execuţia prin răstignire a fost preluată de Romani de la Cartaginezi. Modul

n n Execuţia prin răstignire a fost preluată de Romani de la Cartaginezi. Modul în care Romanii răstigneau condamnatii diferă însă faţă de felul în care este prezentat de obicei în picturile şi sculpturile sacrale. Crucea se termina la nivelul traversei orizontale. Au existat două variante de răstignire. În prima variantă condamnatul la moarte era răstignit cu şezutul pe o traversă intermediară (sedecula).

n. Cuiele se băteau nu prin palme (aceastea fiind prea slabe spre a susţine

n. Cuiele se băteau nu prin palme (aceastea fiind prea slabe spre a susţine greutatea corpului), ci prin încheieturile mâinilor. nÎn a doua variantă, mâinile erau legate pe traversa orizontală, iar picioarele erau fixate pe cruce prin cuie, ce străpungeau lateral gleznele.

n. Moartea survenea de obicei după mai multe zile. n. Spre scurtarea chinului, fie

n. Moartea survenea de obicei după mai multe zile. n. Spre scurtarea chinului, fie se străpungea inima cu lancea, fie se fracturau fluierele picioarelor (crurifagium), ceea ce ducea rapid la sufocare. In Ierusalim, execuţiile aveau loc pe ridicatura de pământ de cca 5 m înălţime numită Golgota, nu departe de poarta vestica a cetăţii.

n n n În Evanghelia lui Ioan (19, 1640) se descriu câteva aspecte ale

n n n În Evanghelia lui Ioan (19, 1640) se descriu câteva aspecte ale răstignirii lui Iisus. Evanghelistul Ioan afirma că numai celorlalţi doi condamnaţi li s-au fracturat fluierele picioarelor, nu şi lui Iisus. Un soldat ar fi străpuns pieptul lui Iisus cu o lance, fara a-i atinge inima. Din rana făcută de lance a ţâşnit un lichid înroşit, ce indica o scurgere apoasa din exteriorul plămânului tumefiat, nu o hemoragie de sânge. La coborîrea de pe cruce şi predarea lui Iosif de Arimathia, Iisus nu ar fi fost mort.

n. Teza aceasta este susţinută atât de Evanghelia lui Toma (apocrifă), cât şi de

n. Teza aceasta este susţinută atât de Evanghelia lui Toma (apocrifă), cât şi de alte documente necanonice, inaccesibile publicului. n. Iisus ar fi fost răstignit într-o zi de vineri, în jurul orei 12, înaintea începerii Sabbat-ului şi înaintea importantei sărbători religioase anuale evreieşti Passah (dupa Evanghelii, în ceasul al 6 -lea al zilei, care corespunde orei 12; evreii aveau 12 ore pe zi, între 6 dimineaţa şi 18 seara).

 n După 3 zile Iisus a Înviat şi toată lumea era uimită şi

n După 3 zile Iisus a Înviat şi toată lumea era uimită şi fericită căci Mântuitorul era din nou în mijlocul lor printr-o minune a Tatălui Său.

SURSE BIBLIOGRAFICE www. google. ro http: //www. allaboutjesuschrist. org/romanian/rastignire a. htm

SURSE BIBLIOGRAFICE www. google. ro http: //www. allaboutjesuschrist. org/romanian/rastignire a. htm

PREZENTARE concepută de elevii Bărcan Sergiu şi Rad Raul Clasa a VIII – a

PREZENTARE concepută de elevii Bărcan Sergiu şi Rad Raul Clasa a VIII – a A ÎNDRUMĂTOR Prof. Diana Nichita S 08 “Dimitrie Cantemir”, Oradea