Mens en Maatschappij Cursus 6 4 Stad en

  • Slides: 7
Download presentation
Mens en Maatschappij Cursus 6. 4 : Stad en Land in onze tijd 1

Mens en Maatschappij Cursus 6. 4 : Stad en Land in onze tijd 1 KGT Lesweek 2 Handboek blz. 114

Deze les: Je bent bekend met hoe een stad is ingedeeld en kan dit

Deze les: Je bent bekend met hoe een stad is ingedeeld en kan dit op een kaart herkennen. Je begrijpt wat bevolkingsdichtheid is en je begrijpt wat voor gevolgen die voor Nederland heeft. Je bent bekend met het wegennet van Nederland en weet hoe je wegenkaarten moet gebruiken. Je leert de volgende begrippen: Randstad, Groene Hart, Verstedelijking en bevolkingsdichtheid en kan deze in eigen woorden uitleggen.

Indeling van de stad: 1950 - Nu Centrum of kern: Veel winkels, restaurantjes, er

Indeling van de stad: 1950 - Nu Centrum of kern: Veel winkels, restaurantjes, er wonen niet veel mensen. Dit noem je ook wel de binnenstad. Om het centrum heen: Goedekope huizen, dicht op elkaar. Vaak ook oude huizen. Hoogbouw en laagbouw Aan de rand van de stad, veel woonwijken en flats. Moderne wijken Grote vierkante huizen vaak buiten de stad.

Randstad: 1950 - Nu Randstad Deel van West-Nederland, hier wonen de meeste mensen. En

Randstad: 1950 - Nu Randstad Deel van West-Nederland, hier wonen de meeste mensen. En vind je de grootste steden. Groene Hart Gebied met veel weiland en polders midden in de Randstad. Montfoort hierbij.

Dichtbevolkt en Dunbevolkt: 1950 - Nu Dichtbevolkt Een gebied waar veel mensen wonen is

Dichtbevolkt en Dunbevolkt: 1950 - Nu Dichtbevolkt Een gebied waar veel mensen wonen is dichtbevolkt. Bijvoorbeeld: steden In welke provincies Een gebied waar weinig mensen wonen is dunbevolkt. Bijvoorbeeld: dorpen wonen weinig mensen? Dunbevolkt Als je weet hoeveel mensen er in een gebied wonen en hoe groot dat gebied is, spreek van je bevolkingsdichtheid.

Montfoort: Dicht of Dunbevolkt? 1950 - Nu Is Montfoort dicht of dunbevolkt?

Montfoort: Dicht of Dunbevolkt? 1950 - Nu Is Montfoort dicht of dunbevolkt?

Verkeer - Verbindingen Inwoners die reizen naar een andere plaats om daar te werken

Verkeer - Verbindingen Inwoners die reizen naar een andere plaats om daar te werken noem je forensen. Dit noem je ook wel woon – werkverkeer. Doordat de afstanden vaak klein zijn doen veel mensen dit. Dit zorgt er wel voor dat het enorm druk is op de Nederlandse wegen en treinsporen. De wegen en treinsporen die de grote steden verbinden noem je hoofdverbindingen. 1950 - Nu