LES MQUINES 1 Per a qu usem les

  • Slides: 14
Download presentation
LES MÀQUINES

LES MÀQUINES

1. Per a què usem les màquines? n n n Les màquines faciliten les

1. Per a què usem les màquines? n n n Les màquines faciliten les nostres activitats de diverses maneres: - Per a fer les coses més ràpid. Per exemple, una calculadora - Ens estalvien esforç. Per exemple, un descaragolador - Ens permeten dur a cap tasques amb precisió. Per exemple, els robots fabriquen circuits elèctrics menuts. - Ens ajuden a dur a cap tasques perilloses. Per exemple, les sondes espacials són enviades a l’espai per a l’exploració d’altres planetes. - Ens permeten transformar uns tipus d’energia en altres. Una pereta, per exemple, converteix energia elèctrica en energia lluminosa.

2. Les màquines mecàniques es fan servir per a desplaçar o alçar objectes pesants

2. Les màquines mecàniques es fan servir per a desplaçar o alçar objectes pesants o produir moviment. Per exemple, un ventilador, un carretó o un avió són màquines mecàniques. Algunes d’aquestes màquines més senzilles ens permeten aplicar més eficaçment una força o multiplicar-la i realitzar així una tasca amb menys esforç. Per exemple, un martell o un llevataps. Mecàniques i automàtiques Moltes màquines mecàniques són manuals, com una grapadora, ja que rep d’una persona l’energia necessària perquè funcione. Altres, com una batedora, són automàtiques i usen energia elèctrica o un combustible Mecànica i manual Senzilla i manual

3. Les màquines tèrmiques són les que s’utilitzen per a calfar o refredar. Una

3. Les màquines tèrmiques són les que s’utilitzen per a calfar o refredar. Una caldera de gas, una estufa o una placa de vitroceràmica cedeixen calor i s’usen per a calfar, mentre que un frigorífic o un aparell d’aire condicionat serveixen per a refredar.

4. Màquines per a comunicar-nos i manejar informació n n n n L’electricitat, l’electrònica

4. Màquines per a comunicar-nos i manejar informació n n n n L’electricitat, l’electrònica i la informàtica han possibilitat crear màquines per a comunicarnos o per a manipular textos, sons, fotografies, vídeos, mapes o jocs. ● El telèfon, la ràdio i la televisió ens serveixen per a comunicar-nos a distància. ● Un reproductor de CD o un reproductor d’MP 3 serveixen per a escoltar música. ● Les càmeres fotogràfiques i les de vídeo ens permeten prendre imatges, fixes o en moviment. ● Un receptor de GPS ens permet orientarnos. ● Amb una videoconsola podem jugar. ● Un ordinador té múltiples funcions: hi podem escriure i emmagatzemar text, efectuar càlculs matemàtics, jugar, manipular fotografies o vídeos, visitar pàgines web

PARTS D’UNA MÀQUINA Les màquines estan formades per: n una estructura (a partir de

PARTS D’UNA MÀQUINA Les màquines estan formades per: n una estructura (a partir de la qual es fa tota la màquina) i una carcassa o coberta que protegeix la màquina. n un motor (que permet el moviment) que pot ser de combustible o elèctric. n els circuits elèctrics i electrònics (condueixen l’energia als motors) n els sensors (permeten rebre informació) n i la pantalla (on ix la informació).

ELS OPERADORS MECÀNICS n n n n n 1. Tipus d’operadors mecànics Els operadors

ELS OPERADORS MECÀNICS n n n n n 1. Tipus d’operadors mecànics Els operadors mecànics són peces mòbils que es fan servir per a transmetre el moviment o la força en les màquines mecàniques. N’hi ha distints tipus: ● Les rodes, que poden ser llises o dentades. ● Els eixos, que s’acoblen a les rodes o a un motor i giren en el mateix sentit que aquests. ● Les corretges o cadenes, que transmeten el moviment d’una roda a una altra. ● Les palanques, que transmeten una força alhora que l’augmenten o la redueixen. ● Els molls i els ressorts, que acumulen energia. ● Les manetes, que s’usen en algunes màquines manuals per a l’inici del moviment. ● Les cremalleres, que són peces allargades amb dents en què es poden encaixar rodes dentades o altres operadors. La unió de diversos operadors rep el nom de mecanisme.

ELS ENGRANATGES n n n n Diversos engranatges. A. Les dues rodes giren a

ELS ENGRANATGES n n n n Diversos engranatges. A. Les dues rodes giren a la mateixa velocitat, però en sentits oposats. B. La roda més xicoteta gira a major velocitat que la més gran i en sentit contrari. C. La roda més xicoteta gira a major velocitat que la més gran i en el mateix sentit. n n n Els engranatges són uns mecanismes formats per dos o més operadors que encaixen entre si gràcies al fet que tenen uns ixents anomenats dents. Serveixen per a transmetre el moviment. Un engranatge simple pot estar format per dues rodes dentades. Aquest tipus d’engranatge es fa servir per a transmetre un moviment de gir: ● Quan les rodes s’acoblen directament l’una a l’altra, giren en sentits oposats. ● Quan les rodes s’uneixen mitjançant una corretja o una cadena, giren en el mateix sentit. A més a més, les rodes poden fer també que varie la velocitat de gir: ● Quan les rodes tenen el mateix nombre de dents, giren a la mateixa velocitat. ● Quan les rodes tenen un nombre diferent de dents, la roda més xicoteta gira més ràpid que la roda més gran.

El mecanisme cremallera i pinyó n n n n n Per a convertir un

El mecanisme cremallera i pinyó n n n n n Per a convertir un moviment circular en un moviment lineal es fa servir un engranatge especial, el mecanisme cremallera i pinyó. En aquest mecanisme, una roda dentada, anomenada pinyó, s’acobla en una cremallera. Quan el pinyó gira, la cremallera es desplaça en un sentit. I quan el pinyó gira en l’altre sentit, s’inverteix el sentit en què es mou la cremallera.

Els canvis de marxa n B n A Mecanisme de transmissió en una bicicleta.

Els canvis de marxa n B n A Mecanisme de transmissió en una bicicleta. A. Plats. B. Pinyons. B. Si engranem un plat menut i un pinyó gran, fem poca força i la bicicleta avança poc amb cada pedalada. Si engranem un plat gran amb un pinyó menut, fem molta força i la bicicleta avança molt amb cada pedalada. Quin pinyó i plat usarem per a pujar n n n Els canvis de marxa o canvis de transmissió són engranatges que es fan servir per a canviar la velocitat de gir d’un eix. S’utilitzen, per exemple, en els automòbils i en les bicicletes. Les bicicletes amb marxes disposen d’unes quantes rodes dentades. Les posteriors, més xicotetes, s’anomenen pinyons. Les anteriors, més grans, s’anomenen plats. Els pinyons i els plats engranen mitjançant una cadena. El ciclista fa força amb les cames sobre els pedals. Aquests són unes manetes que fan girar els plats. Des dels plats, el moviment es transmet per mitjà de la cadena fins a la roda de darrere, que impulsa la bicicleta. El ciclista disposa de comandaments que li permeten seleccionar el plat i el pinyó segons li convé.

AVANÇOS TÈCNICS I LA SOCIETAT n n n n n n Els avanços tècnics

AVANÇOS TÈCNICS I LA SOCIETAT n n n n n n Els avanços tècnics i científics han canviat la societat. La societat actual seria molt diferent sense els avanços tècnics de què gaudim. 1. Canvis en la manera de treballar Les màquines han transformat el món del treball en molts aspectes. Per exemple: ● Les màquines han alliberat els treballadors de les tasques més dures i més fatigoses. Per exemple, les grues o les excavadores duen a terme faenes que resulten molt dures per a les persones. ● D’altra banda, una màquina pot fer la faena de diverses persones. Així, una recol·lectora porta a cap la faena de molts camperols i un robot industrial reemplaça uns quants treba lladors en una fàbrica. Això provoca que molta gent perda la faena o haja de canviar d’activitat laboral. ● La informàtica i l’electrònica, amb els ordinadors, fotocopiadores, faxos, etc. , també han canviat la manera de treballar en el sector de serveis.

Canvis en el transport n n n Els mitjans de transport moderns ens permeten

Canvis en el transport n n n Els mitjans de transport moderns ens permeten desplaçar-nos d’una forma que resultaria impensablefa cent anys. Això influeix en molts aspectes de les nostres vides: ● Les persones poden viure lluny dels seus llocs de treball i desplaçar-s’hi diàriament amb tren, autobús, automòbil… ● Gràcies a l’avió és fàcil desplaçar-se en vacancesa països remots i conéixer altres llocs i cultures. ● Les mercaderies viatgen arreu del món amb vaixells i avions, de manera que la distància no és hui un obstacle per al comerç. ● L’ús de combustibles fòssils en els mitjans de transport és una causa del calfament global i contaminació.

n n n n n n n n 3. Canvis en la sanitat Hui

n n n n n n n n 3. Canvis en la sanitat Hui dia, en canvi, hi ha nombrosos medicaments i vacunes, es poden trasplantar òrgans i s’usen aparells de raigs X, ecògrafs i altres màquines per a vore l’interior del cos humà. Els avanços en la sanitat han fet possible que visquem més anys i en millors condi cions de salut. La part negativa és que aquests avanços no arriben a tot el món d’una manera igual. 4. Canvis en les comunicacions Fins a l’arribada de l’electricitat, per a enviar un missatge era necessari disposar d’un missatger a peu o a cavall. Ara, el telèfon, la ràdio, la televisió i Internet permeten la comunicació instantània pràcticament a qualsevol lloc del planeta. El correu electrònic ha desplaçat el correu convencional. És més ràpid i versàtil, ja que pode m enviar missatges amb text, imatges o sons des d’una part del món a una altra en pocs segons. 5. Canvis en la cultura i en l’oci Un canvi fonamental en la transmissió de la cultura va tindre lloc fa més de cinc-cents anys, amb la invenció de la impremta. Aquest invent va fer possible reproduir llibres de forma ràpida i barata, de manera que la cultura i l’entreteniment arribaren a més persones. En temps més recents, el cine, la ràdio, la televisió i Internet han fet que apareguen noves formes de crear i distribuir la cultura i noves alternatives d’entreteniment.

Espere que t’haja ajudat

Espere que t’haja ajudat