INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNC SATU MARE RAPORT DE

  • Slides: 19
Download presentation
INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE RAPORT DE ACTIVITATE semestrul I. 2019 Structurat conform

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE RAPORT DE ACTIVITATE semestrul I. 2019 Structurat conform obiectivelor și măsurilor din Programul de Guvernare 2018 - 2020

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE • Programul propriu de acțiuni al Inspectoratului Teritorial

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE • Programul propriu de acțiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare pe anul 2019, aprobat de Inspecția Muncii, are la bază prevederile art. 5 din Legea nr. 108/1999 (republicată, cu modificările și completările ulterioare) pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, privind funcțiile generale, respectiv atribuțiile generale și atribuțiile specifice ale Inspecției Muncii în domeniul relațiilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă și a supravegherii pieței (din domeniul de competență), precum și ale Hotărârii Guvernului nr. 488/2017 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Inspecției Muncii, coroborate cu prevederile Programului de guvernare 2018 – 2020 pentru domeniile de competență ale Inspecției Muncii și respectiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă. • După o succintă prezentare a activității de control în domeniile Relațiilor de Muncă, a Securității și Sănătății în Muncă și a activității de monitorizare a Contractelor Colective de Muncă și Relațiilor de muncă, prezentul raport de activitate pe semestrul I. 2019 este structurat pe capitolele din Programul de guvernare 2018 – 2020 pentru domeniile de competență ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE • • În cursul semestrului I. 2019 au

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE • • În cursul semestrului I. 2019 au fost efectuate 942 controale din care 532 controale în domeniul Relațiilor de Muncă și 410 controale în domeniul Securității și Sănătății în Muncă. Pentru deficiențele constatate (încălcări ale prevederilor legale în vigoare în domeniul controlat) au fost aplicate 941 sancțiuni contravenționale, din care 82 amenzi în valoare totală de 723. 500 lei și 859 avertismente, fiind dispuse 1. 355 măsuri scrise pentru înlăturarea neconformităților constatate, cu termen de îndeplinire și comunicarea îndeplinirii măsurilor dispuse. În domeniul Relațiilor de Muncă au fost aplicate 372 sancțiuni, din care 50 amenzi în valoare totală de 508. 300 lei pentru încălcări ale prevederilor Codului Muncii, H. G. nr. 905/2017, Legii nr. 108/1999 și Legii nr. 52/2011. Au fost depistați 47 angajatori folosind munca nedeclarată, respectiv 70 persoane prestând muncă în subordinea acestor angajatori fără forme legale de angajare și/sau în perioada suspendării contractului de muncă sau, după caz, în afara programului de lucru pentru contractele cu timp parțial. În domeniul Securității și Sănătății în Muncă au fost aplicate 634 sancțiuni contravenționale din care 32 amenzi în valoare de 215. 500 lei și 602 avertismente. Nota: Măsurile aplicate de inspectorii de muncă au avut în principal un scop preventiv, deși contravențiile stabilite conform legislației muncii (RM și SSM) nu se regăsesc în Legea prevenirii nr. 270/2017.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE Compartiment - CONTRACTE COLECTIVE DE MUNCĂ ȘI MONITORIZARE

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ SATU MARE Compartiment - CONTRACTE COLECTIVE DE MUNCĂ ȘI MONITORIZARE RELAȚII DE MUNCĂ Contracte colective de muncă (C. C. M. ) • În județul Satu Mare la 30. 06. 2019 există 752 unități cu peste 21 salariați, din care 240 cu capital de stat (companii și soc. comerciale, unități bugetare) și 512 cu capital privat. • În sem. I. 2019 au fost înregistrate 132 C. C. M. (inclusiv acte adiționale). • Număr contracte colective de muncă încetate în perioada 1 ian. - 30. iun. 2019: 147 • Număr contracte colective de muncă active la 30. 06. 2019: 434 • În sem. I. 2019 a fost înregistrat 1 conflict colectiv de muncă • Număr notificări privind concedieri colective înregistrate în sem. I. 2019: 1 MONITORIZARE R. M. • Au fost eliberate, la cerere, 253 adeverințe de vechime, pe baza actelor existente în Arhiva inspectoratului, și 1396 extrase REVISAL (din baza de date informatică centralizată la nivelul Inspecției Muncii cu Registrele generale de evidență a salariaților transmise în format electronic de angajatori). • Număr beneficiari VMG verificați (lunar) cu privire la situația contractelor individuale de muncă în baza de date REVISAL : 30. 369. • Nr. angajatori care au notificat în sem. I. 2019 utilizarea frecventă a muncii de noapte: 25 • Nr. Registre de evidența zilierilor eliberate în sem. I. 2019 : 46 • Nr. zilieri (om-zile) înregistrați din Registrele prezentate de beneficiari (angajatori): 26. 700

PROGRAMUL DE GUVERNARE PROGRAMUL DE POLITICI PUBLICE PENTRU PERIOADA 2018 - 2020 ”Cu privire

PROGRAMUL DE GUVERNARE PROGRAMUL DE POLITICI PUBLICE PENTRU PERIOADA 2018 - 2020 ”Cu privire la programul social, misiunea principală pe care ne-o asumăm este aceea de a asigura un parcurs constant către îmbunătățirea nivelului de trai al populației, care va avea ca rezultat întărirea coeziunii sociale și reducerea decalajelor față de statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Impunerea unui nivel de trai cât mai ridicat pentru toți cetățenii trebuie să fie obiectivul fundamental al României. Ne vom continua demersurile pentru a realiza o piață a muncii incluzivă şi reducerea inegalităților prin promovarea unor politici publice coerente și realiste, care să determine o piață a muncii performantă, dinamică și flexibilă, ceea ce va asigura accesul majorității cetățenilor la locuri de muncă de calitate, în funcție de competențele și abilitățile lor, la venituri decente și fără discriminare”. Potrivit prevederilor Legii nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecţiei Muncii, aceasta îndeplinește funcţia de autoritate de stat, prin care asigură exercitarea controlului în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei, și acţionează pentru asigurarea protecţiei sociale a muncii, în baza prevederilor art. 41 din Constituţia României, republicată, şi, respectiv, a prevederilor Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii nr. 81/1947 privind inspecția muncii în industrie și comerț și nr. 129/1969 privind inspecția muncii în agricultură. Inspecția Muncii îndeplinește totodată și funcția de comunicare, prin care se asigură schimbul de informaţii cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cu persoanele fizice şi juridice supuse activităţii de control, informarea acestora şi a cetăţenilor asupra modului cum se respectă şi se aplică prevederile legislaţiei din domeniile de competenţă.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget ”Ne propunem ca România să

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget ”Ne propunem ca România să se îndepărteze, în următorii ani, de statutul de economie cu “forța de muncă ieftină” și să se îndrepte spre statutul de economie bazată pe inovație și cu forța de muncă bine pregătită”.

Capitolul : ”Simplificare” Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget

Capitolul : ”Simplificare” Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget ”Toate procedurile din interiorul unei

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget ”Toate procedurile din interiorul unei instituții publice se vor simplifica și se vor face electronic în proporție de cel puțin 90 % ”. Cu ajutorul aplicației informatice Columbo” sunt gestionate marea majoritate a evidențelor în cadrul instituției (planificare – Programul anual propriu de acțiuni, Evidență angajatori, Registratură și corespondență, Evidență controale - procese verbale de control și procese verbale de contravenții, Relații cu publicul, Petiții online, Rapoarte, Achiziții). ”Pentru a putea cere profesionalizarea și responsabilizarea angajaților din sistemul bugetar a fost promulgată Legea Salarizării unitare”. În Programul propriu aprobat pe anul 2019 este inclusă Acțiunea de verificare privind respectarea prevederilor art. 33 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. În cursul sem. I. 2019 au fost efectuate 54 de controale la autorități şi instituţii publice cu privire la respectarea prevederilor art. 33 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare; au fost aplicate 3 sancțiuni (avertisment) și s-au dispus 8 masuri pentru remedierea neconformităţilor constatate.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget Echitate : ”În ceea ce

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget Echitate : ”În ceea ce privește salariul minim, acesta va crește o dată pe an, așa cum se intampla în toate țările dezvoltate din Europa”. Cu ocazia celor 532 controale efectuate în semestrul I. 2019 în domeniul Relațiilor de muncă au fost identificați 5 angajatori încălcând prevederile art. 164 din Codul Muncii, ale H. G. nr. 937/2018 și/sau ale art. 71 din O. U. G. nr. 114/2018. Au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale (amenzi) în sumă totală de 1500 lei. Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 937/2019 și cele art. 65, 66 și 71 din O. U. G. nr. 114/2018 au fost diseminate de reprezentanții I. T. M. Satu Mare prin comunicate de presă (în mass-media locală), în cadrul unor Seminarii organizate de Asociația Economică Germano-Română și Camera Meșteșugarilor (februarie 2019), Filiala Satu Mare a C. E. C. C. A. R. , precum și în urma unor solicitări scrise și/sau verbale unor agenți economici din ramura ”Construcții”. Competență: ”Este necesară cooperarea interinstituțională consolidată, în scopul reducerii evaziunii”. În cursul sem. I. 2019 au fost comunicate 59 răspunsuri scrise la solicitări de informații privind debitori persoane fizice și persoane juridice, la solicitările din partea Adm. Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, precum și 30 răspunsuri la solicitările Serviciului de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene privind situația salariaților unor agenți economici. ”Majorarea drastică a amenzilor/penalităților pentru evaziune și muncă la negru”. ”Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată” *.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget Pe ramuri de activitate, situaţia

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget Pe ramuri de activitate, situaţia cazurilor de muncă fără forme legale depistate în anul 2019 se prezintă astfel : RAMURA Nr. agenți Nr. persoane depistate fără forme economici legale (conf. art. 15^1 din Codul Muncii) Total Femei Tineri sub 18 ani Comerț, restaurante, baruri, hoteluri 22 30 14 0 Construcții și materiale de construcții 15 24 5 0 Prestări servicii 9 15 8 0 Alte ramuri 1 1 1 0 TOTAL 47 70 28 0

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget • • • Campania de

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget • • • Campania de informare și conștientizare pentru transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată În cursul anului 2019 a fost continuată Campania de informare și conștientizare cu privire la necesitatea transformării muncii nedeclarate în muncă declarată inițiată de Inspecția Muncii în anul 2017. În cursul semestrului I. 2019 au fost transmise angajatorilor din domeniile cu incidență a cazurilor de muncă nedeclarată peste 120 de scrisori (notificări) privind importanța respectării prevederilor Codului Muncii și consecințele economice și sociale muncii nedeclarate. În cursul semestrului I. 2019 reprezentanții I. T. M. Satu Mare au prezentat în cadrul unor sesiuni de dezbateri și instruire (în cooperare cu Filiala Satu Mare a C. E. C. C. A. R. , Filiala Satu Mare a Asociației Economice Germano-Română, și alte servicii publice deconcentrate) noutățile legislative în domeniul relațiilor de muncă și securității în muncă, cu accent asupra consecințelor economice și sociale muncii nedeclarate care afectează atât lucrătorii cât și pentru angajatorii și mediul de afaceri. În data de 18. 04. 2019 a fost organizată la sediul I. T. M. Satu Mare o acțiune de informare și conștientizare cu privire la respectarea legislației specifice privind ucenicia la locul de muncă, efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior și internshipul, acțiune la care au fost invitați reprezentanții angajatorilor mari din județul Satu Mare, în cadrul căreia au prezentat expuneri atât reprezentanții I. T. M. Satu Mare cât și reprezentanți ai A. J. O. F. M. Satu Mare și Biroul Județean Satu Mare al Inspectoratului General pentru Imigrări. In cadrul seminarului reprezentanții I. T. M. , ai A. J. O. F. M. și ai I. G. I. au răspuns întrebărilor adresate de participanți.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Cap. : Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale ”Misiunea

PROGRAMUL DE GUVERNARE Cap. : Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale ”Misiunea principală pe care ne-o asumăm este aceea de a asigura un parcurs constant către îmbunătățirea nivelului de trai al populației, care va avea ca rezultat întărirea coeziunii sociale și reducerea decalajelor față de statele dezvoltate ale Uniunii Europene”. ”Ne vom continua demersurile pentru a realiza o piață a muncii incluzivă, pentru reducerea inegalităților”, ”o piață a muncii performantă, dinamică și flexibilă”. 1. Stimularea de noi locuri de muncă. Domeniul ocupării forței de muncă și măsurilor pentru stimularea creării de noi locuri de muncă este în competența A. N. O. F. M. și Agențiilor județene de ocupare. Având domenii de competență și atribuții diferite (dar complementare) în domeniul muncii, I. T. M. Satu Mare relații strânse de cooperare cu A. J. O. F. M. Satu Mare, atât prin schimbul continuu de informații, participare la acțiuni comune de diseminare a prevederilor legale în domeniu, de stimulare a participării pe piața muncii a persoanelor apte de muncă, de soluționare a cazurilor de concedieri colective. Pentru stimularea participării pe piața muncii a persoanelor apte de muncă aflate în risc de excluziune socială și descurajarea dependenței de măsurile sociale, instituțiile noastre colaborează cu Agenția județeană de plăți și inspecție socială. În acest context, la I. T. M. Satu Mare sunt verificate lunar listele cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În semestrul I. 2019 au fost verificate în baza de date REVISAL privind situația raporturilor de muncă ale acestora 30. 369 persoane (medie lunară de peste 5000 persoane). Reprezentantul I. T. M. Satu Mare participă regulat la reuniunile Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS), având ca obiectiv principal corelarea formării profesionale a elevilor cu cerințele pieței muncii.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Cap. : Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale 2.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Cap. : Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale 2. ” Șanse reale pentru tineri”- Implementarea programului Garanția pentru Tineret Cu ocazia controalelor efectuate în semestrul I. 2019 atât în domeniul Relații de Muncă precum și în domeniul Securitate și Sănătate în Muncă, inspectorii de muncă au verificat respectarea de către angajatori a prevederilor H. G. nr. 600/2007 privind protecția tinerilor la locul de muncă. Cu ocazia celor 942 controale efectuate în semestrul I. 2019 nu au fost identificate cazuri de folosirea muncii nedeclarate a minorilor (tinerilor sub 18 ani) sau de încălcare a prevederilor Codului Muncii și Legii nr. 319/2006 referitoare la munca tinerilor, sau, după caz, a prevederilor H. G. nr. 600/2007. Pentru facilitarea integrării tinerilor pe piața muncii și informarea acestora în legătură cu încheierea contractelor individuale de muncă, precum și pentru prevenirea cazurilor de folosire a muncii nedeclarate, au fost organizate în școli acțiuni de diseminare a prevederile legale încadrarea în muncă a tinerilor. În Programul propriu de acțiuni pe anul 2019 este prevăzută Campania ”Valențe culturale Securității și Sănătății în Muncă” având ca obiective creşterea calităţii vieţii prin educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur și crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piaţa muncii. În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare în luna aprilie a fost organizată faza județeană a concursului ”Ştiu şi aplic - Securitatea și sănătatea în muncă se deprinde de pe băncile școlii”, care s-a bucurat de un deosebit interes în rândul elevilor din liceele din județ.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Cap. : Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale 3.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Cap. : Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale 3. Dialog social și parteneriat – ”Consolidarea rolului instituției dialogului social, componentă fundamentală a statului de drept și a democrației” În județul Satu Mare la 30. 06. 2019 există 752 unități cu peste 21 salariați, din care 240 cu capital de stat (companii și soc. comerciale, unități bugetare) și 512 cu capital privat. Numărul contractelor colective de muncă active la 30. 06. 2019 a fost de 434 CCM. În primele 6 luni ale anului au fost înregistrate la I. T. M. Satu Mare 132 contracte colective de muncă (inclusiv acte adiționale). Numărul contractelor colective de muncă încetate în cursul semestrului I. 2019 a fost de 143. În cursul semestrului a fost înregistrat 1 conflict colectiv de muncă, la S. C. ELECTROLUX ROMANIA S. A. Satu Mare. I. T. M. Satu Mare a organizat ședința de conciliere conform prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011 însă părțile în conflict nu au reușit să ajungă la consens, menținându-și revendicările (sindicatul) respectiv oferta (conducerea societății), conflictul continuând cu declanșarea grevei. Pe perioada grevei inspectorii de muncă au monitorizat desfășurarea conflictului și au soluționat conform O. G. nr. 27/2002 petițiile depuse la I. T. M. de către părțile în conflict (salariați în grevă, respectiv conducerea unității)*. În cursul semestrului al anului 2019 au fost controlaţi 88 angajatori sub aspectul respectării dispoziţiilor art. 129 alin. (1) şi alin. (2) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată. Au fost depistaţi 24 angajatori care nu respectă dispoziţiile art. 129 alin. 1 şi 2. S-au dispus în consecinţă 24 măsuri privind respectarea dispoziţiilor Legii dialogului social nr. 62/2011.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Cap. : Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale •

PROGRAMUL DE GUVERNARE Cap. : Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale • 5. Respect și demnitate pentru femei – Egalitatea de șanse și tratament Inspectorii de muncă au verificat la angajatori modul în care aceştia respectă obligaţiile ce le revin conform prevederilor Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi cu ocazia celor 532 de controale efectuate în cursul semestrului I. 2019. În acest scop, cu ocazia completării fişelor de identificare, persoanelor găsite la muncă la punctele de lucru verificate li se solicită să consemneze (pe verso) dacă au cunoştinţă despre fapte de discriminare şi hărţuire la locul de muncă. Cu ocazia controalelor efectuate în această perioadă au fost dispuse 7 măsuri scrise pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi (dintre care amintim: completarea Regulamentului Intern cu măsuri pentru interzicerea discriminării şi sancţionarea discriminării şi/sau hărţuirii, informarea salariaţilor cu privire la egalitatea de şanse şi tratament, afişarea la locurile de muncă a drepturilor salariaţilor privind egalitatea de şanse şi tratament). Inspectorii de muncă au verificat în controalele efectuate și modul în care angajatorii respectă dispozițiile O. U. G. nr. 96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă, dispunând 4 măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate.

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici pentru Diaspora Campania de informare: „Informare acasă! Siguranță

PROGRAMUL DE GUVERNARE Capitolul : Politici pentru Diaspora Campania de informare: „Informare acasă! Siguranță în lume!”, - ”destinată românilor care doresc să muncească, să studieze și să locuiască în străinătate. Obiectul general al acestei campanii naționale constă în creșterea gradului de informare și conștientizare al lucrătorilor migranţi români asupra drepturilor pe care le au în statele UE”. Potrivit prevederilor art. 8 (1) lit. a) din Legea nr. 156/2000 (republicată) privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, agenții de plasare a forței de muncă pot desfăşura pe teritoriul României activitatea de mediere în vederea angajării cetăţenilor români în străinătate dacă sunt înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă și îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 156/2000 și Normele metodologice aprobate prin H. G. nr. 384/2001 (cu modificările și completările ulterioare). La I. T. M. Satu Mare până la 30. 06. 2019 sunt înregistrați 23 agenți de plasare a forței de muncă în străinătate, însă majoritatea au renunțat din diferite motive la activitatea de plasare a forței de muncă (insolvență, modificarea obiectului principal de activitate). În cursul semestrului I. 2019 au desfășurat activități de selecție și plasare a forței de muncă în străinătate doar 5 agenți de plasare. Lista cu datele de contact ale agenților de plasare a forței de muncă în străinătate este afișată pe site-ul instituției (www. itmsatumare. ro) la Secțiunea Relații de muncă - Munca în străinătate. La aceeași secțiune sunt postate informații utile privind contractul de mediere și obligațiile agenților de plasare a forței de muncă în străinătate.

PROGRAMUL DE GUVERNARE. Cap. Politici în domeniul Comunicațiilor 6. Îmbunătățirea actului de guvernare și

PROGRAMUL DE GUVERNARE. Cap. Politici în domeniul Comunicațiilor 6. Îmbunătățirea actului de guvernare și a serviciilor publice, predictibilitate, transparență Soluționarea petițiilor și solicitărilor de informații de interes public • • • În semestrul I. 2019 au fost înregistrate la Compartimentul Comunicare, Relații cu Publicul 588 petiții (cereri, sesizări, reclamații), soluționate în termenul legal , conform prevederilor O. G. nr. 27/2002, din care 563 au fost soluționate la nivelul I. T. M. Satu Mare iar 25 petiții greșit adresate au fost redirecționate către alte instituții (majoritatea către inspectoratele teritoriale de muncă în a căror circumscripție au sediul angajatorii reclamați). Cele mai frecvente aspecte semnalate în sesizări (petiții) se referă la restanțe salariale, încheierea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă, condiții de muncă, munca suplimentară și în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, ș. a. În semestrul I. 2019 s-au primit 615 la Compartimentul Comunicare, Relații cu Publicul 615 solicitări de informații de interes public (din care 58 în scris și 557 verbal , la sediu sau prin telefon) , peste 95% dintre solicitări având ca obiect reglementările legale în vigoare în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă. Pe site-ul instituției (www. itmsatumare. ro) la Secțiunea informații publice sunt afișate Lista documentelor care conțin informații de interes public conform prevederilor art. 5(1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și alte informații care se comunică din oficiu, alte informații solicitate frecvent de către angajatori, salariați și/sau alte categorii de cetățeni.

VĂ MULȚUMIM PENTRU ATENȚIA ACORDATĂ!

VĂ MULȚUMIM PENTRU ATENȚIA ACORDATĂ!