Igualtat dOportunitats Accions Positives Conceptes SEXE Sexe s

  • Slides: 33
Download presentation
Igualtat d’Oportunitats, Accions Positives Conceptes

Igualtat d’Oportunitats, Accions Positives Conceptes

SEXE Sexe és un concepte de la biologia que indica les característiques genèticament determinades

SEXE Sexe és un concepte de la biologia que indica les característiques genèticament determinades i transmissibles i per consegüent immodificables, gràcies a la qual classifiquem els éssers vius en mascles i femelles Sexe: Biològic / Determinació genètica

GÈNERE Gènere és una construcció social transmissible a través de mecanismes culturals i per

GÈNERE Gènere és una construcció social transmissible a través de mecanismes culturals i per tant modificables, per la qual classificarem els comportaments de les persones en masculins i femenins. Gènere: Cultural construcció per aprenentatge.

ESTEREOTIP Els estereotips són idees, actituds i valors preconcebuts que es tenen respecte a

ESTEREOTIP Els estereotips són idees, actituds i valors preconcebuts que es tenen respecte a una persona o grup en funció de l'edat, sexe, ètnia o altres característiques que solen ser rígides i presenten una gran resistència al canvi.

ROL Rol són funcions, tasques, responsabilitats i prerrogatives que es generen com a expectatives

ROL Rol són funcions, tasques, responsabilitats i prerrogatives que es generen com a expectatives o exigències i, un cop assumides per la persona, aquesta construeix la seva personalitat en funció del mateix i el seu entorn li exigeix que el compleixi.

MASCULÍ / FEMENÍ Ambdues són construccions socials que atribueixen a les persones, en raó

MASCULÍ / FEMENÍ Ambdues són construccions socials que atribueixen a les persones, en raó del seu sexe, determinats comportaments transmissibles culturalment i, per tant, culturalment modificables (molt lligat al rol i a l'estereotip).

IGUALTAT Igualtat és un concepte de caràcter formal que remet a la possibilitat de

IGUALTAT Igualtat és un concepte de caràcter formal que remet a la possibilitat de substituir uns elements per altres sense que el resultat s’alteri.

IGUALTAT

IGUALTAT

IDENTITAT No hi ha res idèntic, encara que siguem bessons d'un altre germà. Cadascú

IDENTITAT No hi ha res idèntic, encara que siguem bessons d'un altre germà. Cadascú tenim el nostre codi genètic i les nostres empremtes dactilars. Identitat és un concepte de caràcter material, que fa insubstituïble qualsevol element.

DISCRIMINACIÓ És el resultat d’una pràctica o tractament perjudicial per a determinats grups o

DISCRIMINACIÓ És el resultat d’una pràctica o tractament perjudicial per a determinats grups o col·lectius tradicionalment marginats per l’ordre social establert, sense cap raó objectiva.

DISCRIMINACIÓ DIRECTA La discriminació directa consisteix a tractar de manera desigual a una persona

DISCRIMINACIÓ DIRECTA La discriminació directa consisteix a tractar de manera desigual a una persona pel sol fet de pertànyer a un grup determinat, en aquest cas, en funció del sexe. Es produeix quan es reserven llocs de treball només per a persones d’un determinat sexe, quan s’estableixen diferències salarials entre homes i dones que realitzen una mateixa feina, quan s’acomiada a una treballadora perquè està en estat. . . - És una actuació clara, objectiva i contrària a les normes establertes, que es pot verificar directament sense recórrer a anàlisis complementàries, i que produeix efectes perjudicials.

DISCRIMINACIÓ INDIRECTA És un tractament formalment neutre que resulta desfavorable per a un col·lectiu

DISCRIMINACIÓ INDIRECTA És un tractament formalment neutre que resulta desfavorable per a un col·lectiu o sector social, sense tenir una justificació objectiva i raonada. És difícil detectar, ja que només es pot fer mesurantne els seus efectes. Per exemple, utilitzar l’antiguitat com a criteri per a la promoció és discriminatori perquè moltes dones s’han incorporat formalment molt més tard al món del treball o han hagut d’interrompre la seva carrera per la seva maternitat.

DISCRIMINACIÓ INDIRECTA Tractament formalment neutre ¢ Desfavorable per un col·lectiu, les dones ¢ Més

DISCRIMINACIÓ INDIRECTA Tractament formalment neutre ¢ Desfavorable per un col·lectiu, les dones ¢ Més difícil de detectar perquè només es pot mesurar els seus efectes ¢

ALGUNS EXEMPLES DE MECANISMES INDIRECTES DE DISCRIMINACIÓ ¢ ¢ ¢ El llenguatge invisibilitza a

ALGUNS EXEMPLES DE MECANISMES INDIRECTES DE DISCRIMINACIÓ ¢ ¢ ¢ El llenguatge invisibilitza a les dones Requeriments innecessaris per exercir llocs de treball basats en estereotips. Valorar els anomenats “valors masculins” davant dels “femenins” Establir un requisit que sigui de difícil acompliment per les dones. Establir nivells retributius inferiors a categories professionals on majoritàriament hi ha dones

ACTIVITAT: Jugar a l’STOP Lletra Llenguatg e sexi sta Llenguatg e no sexi sta

ACTIVITAT: Jugar a l’STOP Lletra Llenguatg e sexi sta Llenguatg e no sexi sta valors mas culi ns fem enin s

DESIGUALTAT O DIFERÈNCIA Desigualtat es produeix davant de situacions diferents entre homes i dones

DESIGUALTAT O DIFERÈNCIA Desigualtat es produeix davant de situacions diferents entre homes i dones que no comportin perjudicis per a cap dels col·lectius. De vegades la utilització d'aquestes desigualtats ha de realitzar-se com a forma d’eliminar discriminacions i/o escurçar distàncies.

IGUALTAT FORMAL La igualtat formal existeix quan les normes i lleis estableixen drets iguals

IGUALTAT FORMAL La igualtat formal existeix quan les normes i lleis estableixen drets iguals per a totes les persones, és important per la consecució i legitimació de la igualtat real que sigui prèvia.

IGUALTAT REAL / EFECTIVA La igualtat real es produeix qual les lleis i normes

IGUALTAT REAL / EFECTIVA La igualtat real es produeix qual les lleis i normes que defensen la igualtat, són efectivament aplicades i integren comportaments i pràctiques socials no discriminatòries. Igualtat efectiva quan hi ha igualtat de resultats finals, tenint en compta els punts de partida diferents i desiguals.

POLITIQUES DE IGUALTAT

POLITIQUES DE IGUALTAT

ACCIÓ POSITIVA L'acció positiva és una estratègia temporal ( i que, per tant, haurà

ACCIÓ POSITIVA L'acció positiva és una estratègia temporal ( i que, per tant, haurà de ser derogada quan s’hagin aconseguit els objectius d’igualtat fixats). Va destinada a canviar situacions, prejudicis, comportaments i pràctiques culturals i socials que impedeixen a un grup social menysvalorat (en aquest cas per raó de sexe) aconseguir una situació real d’igualtat efectiva.

ACCIÓ PROTECTORA L’acció protectora és tota mesura que respon a una concepció tradicional del

ACCIÓ PROTECTORA L’acció protectora és tota mesura que respon a una concepció tradicional del paper social de les dones, a qui es caracteritza com a éssers dèbils que és necessari protegir. L’acció protectora és acceptable únicament quan, en els períodes d'embaràs, es pretén protegir la salut de la mare i/o el fetus.

SEGREGACIÓ OCUPACIONAL La segregació es produeix quan es concentren dones i homes en tipus

SEGREGACIÓ OCUPACIONAL La segregació es produeix quan es concentren dones i homes en tipus i nivells d’activitat i d’ocupació on les dones es veuen confinades a una gamma més estreta d’ocupacions que els homes i a llocs de treballs inferiors

SEGREGACIÓ VERTICAL La segregació vertical es produeix quan les dones es concentren en nivells

SEGREGACIÓ VERTICAL La segregació vertical es produeix quan les dones es concentren en nivells més baixos de responsabilitats que els homes.

SEGREGACIÓ HORITZONTAL La segregació horitzontal és la que concentra dones en sectors menys reconeguts

SEGREGACIÓ HORITZONTAL La segregació horitzontal és la que concentra dones en sectors menys reconeguts i valorats socialment.

TREBALL IGUAL Per treball igual s’entenen aquelles funcions idèntiques on els requeriments també són

TREBALL IGUAL Per treball igual s’entenen aquelles funcions idèntiques on els requeriments també són idèntics.

TREBALL D’IGUAL VALOR Per treballs d’igual valor s’entenen aquells treballs distints però de la

TREBALL D’IGUAL VALOR Per treballs d’igual valor s’entenen aquells treballs distints però de la mateixa natura i que exigeixen semblants condicions de prestació.

ASSETJAMENT SEXUAL AMBIENTAL L’assetjament sexual ambiental és la conducta que comporta un entorn laboral

ASSETJAMENT SEXUAL AMBIENTAL L’assetjament sexual ambiental és la conducta que comporta un entorn laboral intimidatori, hostil o humiliant, podent ser subjectes actius els companys de treball, professors, clients. . .

ASSETJAMENT SEXUAL El assetjament sexual mediant el xantatge és una altra forma d’assetjament produït

ASSETJAMENT SEXUAL El assetjament sexual mediant el xantatge és una altra forma d’assetjament produït persones amb responsabilitats jeràrquica a l’empresa. La negativa per part de la persona assetjada repercuteix negativament en les seves condicions de treball.

ASSETJAMENT LABORAL O MOBBING El assetjament laboral o mobbing és la conducta psicològica violenta

ASSETJAMENT LABORAL O MOBBING El assetjament laboral o mobbing és la conducta psicològica violenta i repetitiva de l'assetjador (els seus superiors, o companys i/o subordinats) que té com objectiu o conseqüència atentar contra la dignitat, creant un entorn intimidatori, denigrant o danyós en l'entorn laboral. Per ser mobbing ha de produir un resultat de dany físic o psicològic en la víctima.

COMISSIÓ PER A LA IGUALTAT La comissió és aquella constituïda per representants empresarials i

COMISSIÓ PER A LA IGUALTAT La comissió és aquella constituïda per representants empresarials i dels treballadors la funció de la qual és vetllar, negociar, i intervenir a través de la negociació col·lectiva per garantir la no discriminació per raó de sexe.

AGENT PER A LA IGUALTAT El perfil de l’agent per a la igualtat és

AGENT PER A LA IGUALTAT El perfil de l’agent per a la igualtat és el d’aquella persona que vetlla per la no discriminació per raó de sexe en l’ocupació i anima i implementa actuacions per a la igualtat efectiva.

TRANSVERSALITAT O MAINSTREAMING És una estratègia que persegueix garantir la igualtat en els efectes

TRANSVERSALITAT O MAINSTREAMING És una estratègia que persegueix garantir la igualtat en els efectes en totes les accions o decisions que afectin al funcionament de qualsevol entitat. Suposa interrogar sistemàticament totes les accions i polítiques tenint en compte els possibles efectes diferencials per als homes i per les dones en la seva definició i la seva posta en marxa. Per tant, es tracta de travessar totes les polítiques amb una visió de gènere.

ACCIÓ POSITIVA L’acció positiva es un tractament desigual que actua sobre un col·lectiu històricament

ACCIÓ POSITIVA L’acció positiva es un tractament desigual que actua sobre un col·lectiu històricament discriminat amb la finalitat de compensar la seva situació de desavantatge i afavorir la consecució de la igualtat real