GGY 103 Hukukun Temel lkeleri 3 05 Dr

  • Slides: 4
Download presentation
GGY 103 Hukukun Temel İlkeleri (3 -0)5 Dr. Erdem ERCAN Ankara Üniversitesi UBF Gayrimenkul

GGY 103 Hukukun Temel İlkeleri (3 -0)5 Dr. Erdem ERCAN Ankara Üniversitesi UBF Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü

Hukuk – Adalet İlişkisi q İdeal bir hukuk sisteminin nihai amacı adaleti gerçekleştirmek olmalıdır.

Hukuk – Adalet İlişkisi q İdeal bir hukuk sisteminin nihai amacı adaleti gerçekleştirmek olmalıdır. Hukuk devleti demek adaleti sağlayan devlet demektir. q Bir tanıma göre adalet, ‘sana yapılmasını istemediğini başkasına yapmamaktır. ’ Romalı hukukçular adaleti ‘herkese hakkı olan şeyi vermek konusundaki irade’ olarak tanımlamışlardır. q Bir başka tanımda adalet ‘olan hukuk değil olması gereken ideal hukuk’ şeklinde ifade edilmiştir.

Hukuk – Adalet İlişkisi q Aristo adaleti ikiye ayırmıştır. q -Denkleştirici Adalet: Aristo’ya göre,

Hukuk – Adalet İlişkisi q Aristo adaleti ikiye ayırmıştır. q -Denkleştirici Adalet: Aristo’ya göre, insanların şahsi ve özel durumlarına bakılmaksızın aynı işleme tabi tutulmasına denkleştirici adalet denir. Denkleştirici adalet mutlak aritmetik bir eşitliği ifade eder. q -Dağıtıcı Adalet: Değerlerin dağıtılmasında herkesin yeteneğine ve toplumdaki durumuna göre pay almasında dağıtıcı adalet düşüncesi yer alır. Anayasa Mahkemesi içtihatlarında ve doktrinde dağıtıcı adaletin nisbi eşitlik olarak adlandırıldığı görülmektedir.

Hukuk – Adalet İlişkisi q Örnek vermek gerekirse, devletin herkese eşit oranda sosyal yardım

Hukuk – Adalet İlişkisi q Örnek vermek gerekirse, devletin herkese eşit oranda sosyal yardım yapmasında denkleştirici adalet düşüncesi etkilidir. q Özürlü ve hastalara diğerlerine göre daha fazla yardım yapılmasında ise dağıtıcı adalet fikri etkili olur. q Benzer biçimde devletin herkesten eşit vergi almasında denkleştirici, gelirlere göre vergi almasındaysa dağıtıcı adalet fikri etkili olur.