Cazuri clinice sistem digestiv Dr Loor Alexandra Caz

  • Slides: 10
Download presentation
Cazuri clinice sistem digestiv Dr. Loor Alexandra

Cazuri clinice sistem digestiv Dr. Loor Alexandra

Caz nr 1. Pacient in varsta de 25 de ani fara APP se prezinta

Caz nr 1. Pacient in varsta de 25 de ani fara APP se prezinta pt dureri abdominale difuze, scaune diareice cu rectoragii, scadere ponderala, simptomatologie debutata de 2 luni. E. O. febril (37. 4 grade Clesius)paloare, normoponderal, TR pozitiv Biologic: Hgb=11 g/dl, VSH=80 mm/h, PCR=8 mg/dl 1. 2. 3. 4. Ce sindroame intra in discutie? La ce patologie va ganditi? Ce examinari paraclinice doriti? Cu ce se face diagnosticul diferential?

Caz nr 1. Asociat pacientul mai prezinta aceste modificari la nivelul ochilor bilateral si

Caz nr 1. Asociat pacientul mai prezinta aceste modificari la nivelul ochilor bilateral si aceste leziuni tegumentare la nivelul membrelor inferioare. Cum se numesc acestea si ce legatura au cu boala de fond?

Caz nr 2. Pacienta in varsta de 35 de ani se prezinta in serviciul

Caz nr 2. Pacienta in varsta de 35 de ani se prezinta in serviciul nostru acuzand scaune diareice, dispepsie postprandiala. Pacienta relateaza faptul ca se cunoaste cu o usoara anemie pe care o are de mai multi ani pentru care face in mod repetat tratament cu fier. Asociat mai prezinta xerostomie si xeroftalmie. E. O. Palida, supraponderala, fara sensibilitate la palparea abdominala , modificarile oculare din imagine 1. 2. 3. 4. 5. La ce patologii va ganditi? Ce modificari biologice va asteptati sa gasiti? Cum se stabileste cu certitudine diagnosticul? Exista legatura intre cele 2 boli? Care va fi regimul pacientei?

Caz nr 3. Pacienta de 60 de ani cunoscuta cu litiaza biliara veziculara se

Caz nr 3. Pacienta de 60 de ani cunoscuta cu litiaza biliara veziculara se prezinta pentru icter sclerotegumentar, prurit generalizat, urini colurice, usoara scadere ponderala (nu poate preciza cate kg), simptome debutate de 1 luna. E. O. icter, palparea unei formatiuni tumorale rotunde nedureroase sub rebordul costal drept Biologic: Bbt=10 g/dl, Bbd=8. 9 g/dl, VSH=80 mm/h, PCR=0. 1 mg/dl Ecografic: imaginea alaturata

Caz nr 3 1. 2. 3. 4. 5. In ce sindrom putem incadra simptomatologia?

Caz nr 3 1. 2. 3. 4. 5. In ce sindrom putem incadra simptomatologia? La ce patologie va ganditi? Ce modificari se evidentiaza in ecografia abdominala? Cum se numeste formatiunea abdominala palpata? Cu ce faceti diagnosticul diferential?

Caz nr 4. Pacient in varsta de 55 de ani diagnosticat in urma cu

Caz nr 4. Pacient in varsta de 55 de ani diagnosticat in urma cu 1 an cu diabet zaharat pentru care face tratament de substitutie cu Insulina se prezinta in serviciul nostru acuzand cresterea in volum a abdomenului, edeme gambiere, epistaxis si gingivoragii repetate, astenie marcata. E. O. abdomen ascitic, hiperpigmentare tegumentara generalizata, , icter scleral, edeme gambiere cu godeu pozitiv, echimoze antebrate , articulatii metacarpofalangiene edematiate bilateral.

Caz nr 4 1. Care este boala de fond? 2. Care sunt examinarile paraclinice

Caz nr 4 1. Care este boala de fond? 2. Care sunt examinarile paraclinice de care aveti nevoie? 3. Exista legatura intre afectarea articulara, hiperpigmentare si diabet? 4. Ce alte organe sunt afectate? 5. Boala de baza are componenta genetica? Ce fel de transmitere? 6. Care este tratamentul pentru aceasta boala?

Caz nr 5 Pacienta in varsta de 50 de ani cunoscuta cu hipertrigliceridemie severa

Caz nr 5 Pacienta in varsta de 50 de ani cunoscuta cu hipertrigliceridemie severa complicata cu un episod de PA necrotico hemoragica (in urma cu 3 ani), la acel moment pacienta a suferit multiple interventii chirurgicale pentru drenarea colectiilor si necrosectomie, se prezinta in serviciul nostru acuzand diaree, (afirmativ scaunele sunt moi, galbui si plutesc pe apa vasului de toaleta), scadere ponderala, hemeralopie, hematoame la traumatisme minime , simptome debutatede cateva luni. E. O. pacienta subponderala (IMC=17. 5), usoara paloare tegumentara, echimoze brate si membre inferioare, piele uscata.

Caz nr 5 1. Care credeti ca este cauza simptomelor si cum le explicati?

Caz nr 5 1. Care credeti ca este cauza simptomelor si cum le explicati? 2. Ce examinari paraclinice doriti la aceasta pacienta? 3. Cum se numeste modificarea scaunelor? 4. Numiti alte cauze ale bolii de fond? 5. Care sunt complicatiile si riscurile pe termen lung? 6. Ce tratament ati indica in acest caz?