Ahr Tipleri 1 Kapal Ahrlar Drt taraf kapal

  • Slides: 8
Download presentation
Ahır Tipleri 1. Kapalı Ahırlar Ø Dört tarafı kapalı ve çatısı olan ahırlardır. Ø

Ahır Tipleri 1. Kapalı Ahırlar Ø Dört tarafı kapalı ve çatısı olan ahırlardır. Ø Türkiye de süt sığırcılığında en yaygın olan barınaktır. Ø Duvar yüksekliği 3 m olmalıdır. Ø Taban alanın en az %5 -10 kadarı pencere alanı olmalıdır. Ø Çatıda havalandırma bacası veya boydan boya havalandırma açıklığı olmalıdır.

1. a. Kapalı – bağlı duraklı ahırlar ØGenellikle iki sıralı yapılır. ØDurak uzunluğu Holştayn,

1. a. Kapalı – bağlı duraklı ahırlar ØGenellikle iki sıralı yapılır. ØDurak uzunluğu Holştayn, Esmer ve Simental gibi ırklarda 160 -170 cm, genişliği 110 -120 cm olmalıdır. ØDurak tabanı beton, oluklu ahır tuğlası, fırınlanmış ahşap veya plastikle kaplanabilmektedir. Øİki inek için bir suluk yapılır. ØGübrenin temizliği için gübre kanalı (ızgaralı) veya sürgü kullanılır. ØDurak ve yemlik boyutları şekillerde gösterilmiştir.

Bağlı duraklı ahır tabanının üstten görünüşü

Bağlı duraklı ahır tabanının üstten görünüşü

1. b. Kapalı – serbest duraklı ahırlar Avantajları: Ø Süt sığırı yetiştiriciliğine en uygun

1. b. Kapalı – serbest duraklı ahırlar Avantajları: Ø Süt sığırı yetiştiriciliğine en uygun yapılardır. Ø Altlık kullanımı daha azdır. Ø Sağım ayrı bir ünitede yapıldığı için süt daha kalitelidir. Ø Hayvan başına daha az alana ihtiyaç vardır. Ø Bacak ve meme yaralanmaları daha azdır. Ø Hastalık ve östrüs takibi daha kolaydır. Ø İneklerde davranış ve refah kurallarına daha uygundur. Ø Ø Tek, iki, üç veya dört sıralı olabilir. Durak uzunluğu 2. 3 -2. 4 m, genişliği 1. 2 m olmalıdır. 10 -15 inek için otomatik veya yarı-otomatik bir suluk yeterlidir. İnek başına yemlik uzunluğu en 70 cm olmalıdır.

2. Yarı açık ahırlar Ø Güney cephesi açık, diğer tarafları kapalı ve çatısı olan

2. Yarı açık ahırlar Ø Güney cephesi açık, diğer tarafları kapalı ve çatısı olan yapılardır. Ø Ilıman bölgeler için uygundur. Ø Hayvanlar serbest olarak dolaşırlar.