ADA SANAT Gnmz Sanat Postmodern Sanat Postmodern sanatn

  • Slides: 16
Download presentation
ÇAĞDAŞ SANAT (Günümüz Sanatı)

ÇAĞDAŞ SANAT (Günümüz Sanatı)

Postmodern Sanat -Postmodern sanatın genel özellikleri Hazırlayan : Ayşe YANIK

Postmodern Sanat -Postmodern sanatın genel özellikleri Hazırlayan : Ayşe YANIK

Modernizm-Postmodernizm Paul Cézanne (1839 -1906) Viktoire Dağı, 1895 Marcel Duchamp (1887 -1968) Çeşme, 1917

Modernizm-Postmodernizm Paul Cézanne (1839 -1906) Viktoire Dağı, 1895 Marcel Duchamp (1887 -1968) Çeşme, 1917

Çeşme, 1917, M. Duchamp, San Francisco (Sen Fransisko) Modern Sanat Müzesi Duchamp bu pisuvarı

Çeşme, 1917, M. Duchamp, San Francisco (Sen Fransisko) Modern Sanat Müzesi Duchamp bu pisuvarı Mott Works (Mot Wörks) adındaki bir dükkândan satın alarak R. Mutt (R. Mut) olarak imzalamıştır. Ters bir şekilde yerleştirerek "Çeşme" adını verdiği bu pisuvarı sergilenmek üzere karma bir organizasyona göndermiştir. Bu hareketi o dönem ahlaksızca bulunmuş ve tepkiyle karşılanmıştır. Duchamp'ın sergiye böyle sıradan bir nesneyi gönderme amacı, Modern Dönem'de ortaya çıkan ve dönemin sanat olaylarında belirleyici gücü olan sanat piyasasına (sanat tüccarları, galeriler, koleksiyonerler, sanat eleştirmenleri vb. ) tepki göstermektir.

Çeşme, 1917, M. Duchamp, San Francisco (Sen Fransisko) Modern Sanat Müzesi Duchamp’ın tepki göstermek

Çeşme, 1917, M. Duchamp, San Francisco (Sen Fransisko) Modern Sanat Müzesi Duchamp’ın tepki göstermek amacıyla hazır bir nesneyi sergilemeye çalışması özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında “sanatta gerçeklik” kavramının sorgulanmasına yol açmıştır. Bu hareketten etkilenen postmodern sanat akımlarında gerçeğin taklit edilerek yansıtılması yerine her şeyin kendisiyle temsil edilebileceği düşüncesi benimsenmiştir. Örneğin bir grup kayalığın resmedilmesi yerine bir grup kayalığın getirilerek sergilenmesi tercih edilmiştir.

-Modern Dönem'de sanat eserleri resim, heykel şeklinde tanımlanırken Postmodern Dönem'de üretilen eserler için bu

-Modern Dönem'de sanat eserleri resim, heykel şeklinde tanımlanırken Postmodern Dönem'de üretilen eserler için bu tanımlamalar yetersiz kalabilmektedir. -Çünkü bu eserler görsel özellikleri ile beraber işitsel de olabilirler. -Hatta bazen bir ortam, mekân oluşturularak izleyenin katılımıyla eserler (performans sanatı gibi) oluşturulabilir.

-Modern Dönem'de bir akıma ait eserlerin genelinde içerik ve biçim açısından ortaklıklar, benzerlikler, dil

-Modern Dönem'de bir akıma ait eserlerin genelinde içerik ve biçim açısından ortaklıklar, benzerlikler, dil birliği açık bir şekilde bulunurken postmodern bir sanat eseri aynı zamanda birkaç akıma sokulabilir. - Postmodern akımlar “gerçeklik ve sanat” ilişkisini yorumlamalarına göre ayrıştırılmaya çalışılır. -Özellikle “hazırnesne” (insan bedeni, hava, taş, toprak, sanayi ürünleri, yemek artıkları, yapı malzemeleri, yazılı metinler vb. ) olarak kullanılan şeylere göre tanımlanmaktadır.

-Duchamp’dan etkilenerek “hazır nesne” kavramına önem veren 1960 sonrası sanat akımları olarak ifade edilen

-Duchamp’dan etkilenerek “hazır nesne” kavramına önem veren 1960 sonrası sanat akımları olarak ifade edilen bazı terimler; -pop art, yeni gerçekçilik, op art (optik sanat), minimalizm, land art (arazi sanatı), kavramsal sanat, performans sanatı, video sanatı, hiperrealizmdir.

Duchamp'ın arkadaşına yazdığı bir mektupta kendisinden etkilenen sanatçılar için yaptığı yorum: "Bugün Yeni Gerçekçilik,

Duchamp'ın arkadaşına yazdığı bir mektupta kendisinden etkilenen sanatçılar için yaptığı yorum: "Bugün Yeni Gerçekçilik, Pop Sanat, Asemblaj (hazır ve doğal nesnelerden sanat eseri oluşturulması) gibi terimlerle anılan Neo -Dada’nın (Yeni Dada) kökeni düpedüz Dadadır; bugünün sanatçılarına da kolay bir çıkış yolu oluşturmaktadır. Ben hazır nesneyi keşfettiğimde estetik olgusunu yerle bir etmeyi amaçlamıştım. Neo Dadacılar ise benim hazır nesnelerimde estetik güzellik buluyorlar! ‘Şişelik’i ve ‘Pisuvar’ı meydan okumak için suratlarına fırlatmıştım, ama bak onlar bunları estetik açıdan övüyorlar. ”

Klasik sanat akımlarına ve kurallarına karşı çıkan bir protesto olmak ve tabuları yıkmak amacıyla

Klasik sanat akımlarına ve kurallarına karşı çıkan bir protesto olmak ve tabuları yıkmak amacıyla doğmuş ‘Dada’ akımının önemli öncülerinden Marcel Duchamp’ın, hazır yapım objelerde küçük değişikler yaratarak hem neredeyse her gün gördüğümüz bu objelerin nasıl sanat eserlerine dönüştüğü konusunda kafaları karıştıran hem de hayrete düşürüp bir takdir yaratan eserlerinden bazılarına hep birlikte bakalım;

‘Bicycle Wheel’ (Bisiklet Tekeri) Hazır-Yapım objelerinin ilki. 1913 yılında bu fikrin aklına gelişini Duchamp

‘Bicycle Wheel’ (Bisiklet Tekeri) Hazır-Yapım objelerinin ilki. 1913 yılında bu fikrin aklına gelişini Duchamp şöyle tanımlıyor ; ‘Aklıma bir bisiklet tekerleğiyle bir mutfak sandalyesini birleştirme ve tekerleği dönerken izleme konusunda mutlu bir fikir geldi. ’

Duchamp ‘Cadeau’ (Hediye) adlı bu eserinde , hazır yapım bir ütüyü alarak altına dikenler

Duchamp ‘Cadeau’ (Hediye) adlı bu eserinde , hazır yapım bir ütüyü alarak altına dikenler ekliyor ve bu küçük ayrıntıyla ütünün işlevini tamamen kaybetmesine yol açıyor.

Marcel Duchamp, Şişe Askılığı, 1961. Duchamp’ın Şişe Askılığı, eve ait bir nesneyi –bir hırdavat

Marcel Duchamp, Şişe Askılığı, 1961. Duchamp’ın Şişe Askılığı, eve ait bir nesneyi –bir hırdavat parçasını- tuhaf metal formu olan bir heykele dönüştürmüştür.

O’na göre ‘’Büyük Camın Taşınırken Kırılması’’ en iyi eseridir.

O’na göre ‘’Büyük Camın Taşınırken Kırılması’’ en iyi eseridir.

Kaynakça: Görsel Sanatlar Dersi 12 Klavuz Kitabı

Kaynakça: Görsel Sanatlar Dersi 12 Klavuz Kitabı

Bir sonraki dersimizde işleyeceğimiz konularımız; -Postmodern Tepkinin Oluşumu ve Postmodern Sanatın Genel Özellikleri ,

Bir sonraki dersimizde işleyeceğimiz konularımız; -Postmodern Tepkinin Oluşumu ve Postmodern Sanatın Genel Özellikleri , -Modernizm-Postmodernizm karşılaştırması , -Modern ve Postmodern Sanatçılar Ve Eserleri Dersimizi izlediğiniz için teşekkür ederim. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere hoşçakalın. Hazırlayan : Ayşe YANIK