1 ATIK YNETM 2 ATIKLAR EVREYE VE NSAN

  • Slides: 9
Download presentation
1 ATIK YÖNETİMİ

1 ATIK YÖNETİMİ

2 ATIKLAR ÇEVREYE VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VEREN KAYNAĞINDA AYRI TOPLANMASI, ÜNITE İÇINDE TAŞINMASI,

2 ATIKLAR ÇEVREYE VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VEREN KAYNAĞINDA AYRI TOPLANMASI, ÜNITE İÇINDE TAŞINMASI, GEÇICI DEPOLANMASI, DOĞRU ŞEKILDE UZAKLAŞTIRILMASI VE BERTARAFI YÖNETMELIKLERE UYGUN OLARAK YAPILMASI GEREKEN ÇIKTI (TEHLIKELI ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELIĞI 14. 03. 1991 TARIHLI 20814 SAYILI RESMI GAZETE YÖNETMELIK, 14. 03 2005 TARIHLI 25755 SAYILI RESMI GAZETE YÖNETMELIK),

3 Evsel nitelikli Atık; Ünitelerden kaynaklanan Mutfak, bahçe ve idari ofis atıkları, (siyah poşet)

3 Evsel nitelikli Atık; Ünitelerden kaynaklanan Mutfak, bahçe ve idari ofis atıkları, (siyah poşet) Ambalaj Atığı; Ünitelerden kaynaklanan tekrar kullanılabilir, geri dönüşebilir, geri kazanılabilir plastik, cam, metal, kağıtkarton vb atıklar (mavi poşet)

4 Tehlikeli Atıklar; Tıbbi Atık; Ünitelerden kaynaklanan insan kan ve vücut çıktıları ile kontamine

4 Tehlikeli Atıklar; Tıbbi Atık; Ünitelerden kaynaklanan insan kan ve vücut çıktıları ile kontamine olmuş materyal, hava filtreleri, laboratuvar atıkları, deney hayvanları leşleri dahil kesici delici atıklar (kırmızı poşet) Kesici Delici atıklar; Enjektör, deri altı giriş iğneleri, lamlamel, intraket, kırılmış cam tüpler, bisturi, lanset, mai seti iğneleri, cerrahi sütur ve biobsi iğneleri (kesicidelici alet kutusu)

5 Patolojik Atık; Cerrahi girişim, otopsi veya anatomi çalışması sırasında ortaya çıkan organ ve

5 Patolojik Atık; Cerrahi girişim, otopsi veya anatomi çalışması sırasında ortaya çıkan organ ve doku parçaları (kırmızı poşet - mezarlığa gömme)

6 Tıbbi Atıklar Kanla ve vücut çıktıları ile kontamine olmuş kesici deliciler hariç; malzemeler,

6 Tıbbi Atıklar Kanla ve vücut çıktıları ile kontamine olmuş kesici deliciler hariç; malzemeler, Enjektörler, İnravenöz kateterler (iğne ucu çıkartılarak) Sondalar, (nazogastrik, aspirasyon ve foley ) İdrar torbaları ve bağlantılar, Kan ve kan ürünleri, İzolasyon odalarından çıkan atıklar Diyaliz atıkları, Laboratuvar atıkları (otoklavda steri edilmiş atıkları, Pansuman malzemeleri, sekresyon ve çıktıları, Kanüller, Yarılanma ömrünü tamamlamış bazı radyoaktif maddeler

7 Radyoaktif Atıklar: Vücut sıvı ve dokuların invitro analizleri, tümör lokalizasyonu veya tedavi amacıyla

7 Radyoaktif Atıklar: Vücut sıvı ve dokuların invitro analizleri, tümör lokalizasyonu veya tedavi amacıyla çeşitli araştırmalarda kullanılmak üzere katı, sıvı ve gaz atıklardır. Ülkemizde Radyoaktif atıklar Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yok edilmektedir. Tehlikeli Kimyasal Atık; Genotoksik, farmasötik, ağır metal içeren atıklar ve basınçlı kapları (özel bidonlar)

8 Tehlikeli Kimyasal Atık; Ø Su ile reaksiyona girebilen şoklara hassas Patlayıcı özelliği olan

8 Tehlikeli Kimyasal Atık; Ø Su ile reaksiyona girebilen şoklara hassas Patlayıcı özelliği olan sıvı katı ve gaz halinde bulunan maddeler Ø Toksik, iritan, yanıcı, patlayıcı koroziv etkiye sahip atıklardır. Ø Röntgen banyo suları geri kazanılır tehlikeli atıklardır Ø Tehlikesiz olanlardan katı evsel atıklarla sıvılar ise kanalizasyon sistemine boşaltılır.

Kaynaklar ü 9 Akdeniz Günay, Sabiha; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Tesis Yönetimi Eğitim Dokümanları

Kaynaklar ü 9 Akdeniz Günay, Sabiha; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Tesis Yönetimi Eğitim Dokümanları