Transparncia a lAjuntament de Calella infoparticip Transparncia a

  • Slides: 18
Download presentation
Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Transparència a l’Ajuntament de Calella Montserrat Presas Sánchez

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Transparència a l’Ajuntament de Calella Montserrat Presas Sánchez Cap de la Unitat de Transparència i Bona Governança

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Naixement de la cultura de la transparència a

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Naixement de la cultura de la transparència a nivell global. |1 Hi ha 3 onades mundials de legislació sobre transparència Suècia (1766) Dinamarca (1970) Canadà (1982) EEUU (1966) Finlàndia (1951) França (1978) Portugal (1993) Itàlia (1990) Grècia (1986) 1. - Pioners països nòrdics i anglosaxons. Suècia 1766; Finlàndia 1951; EEUU 1966. Dinamarca 1970 2. -Dels 70 als 90, comença a l’Europa occidental, França 1978, Canadà 1982, Grècia 1986; Itàlia 1990, Portugal 1993. 3. - Dels 90 fins la primera dècada S XXI, eclosió mundial de lleis de transparència.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ |2 Cultura de la transparència a Espanya La

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ |2 Cultura de la transparència a Espanya La legislació espanyola arriba tard i malament La cultura de la transparència a Espanya arriba molt tard. Quan l’Estat Espanyol, aprova la Llei de transparència, al desembre de l’any 2013, aquesta té el número 100 dels països que la regulen és a dir que ens han passat per davant 99 països els quals tenen una trajectòria d’aplicació i experiència que nosaltres no tenim. Llei espanyola arriba tard, però no per això és una de les millors, sinó que un estudi fet per l’organització ACCES INFO EUROPE (que s’encarrega de promoure l’accés a la informació a tota Europa) i la Canadenca CENTRO DE LA LEY Y LA DEMOCRACIA, situa a España en la posició 69 en el rànquing de 135 països, (amb 73 punts sobre 150) http: //www. rti-rating. org Quan s’aprova la Llei estatal de transparència i bon govern al 2013, ja hi havia CCAA com Galícia, Illes Balears, Navarra i Extremadura que havien legislat abans. I després de la Llei estatal ho han fet altres CCAA, com Andalusia, Rioja, Múrcia, Canarias i Catalunya (desembre de 2014).

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ En quin context neix la Llei de la

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ En quin context neix la Llei de la transparència espanyola? |3 Crisi institucional (crisi legitimació institucions, crisi democràtica i de lluita contra la corrupció) • La Llei de la Transparència surt en un moment de triple crisi, econòmica, territorial i institucional (crisi de legitimació de les institucions, crisi democràtica i de lluita contra la corrupció). • Transparència contribueix a reduir el risc de corrupció. • Transparència té dues finalitats: 1. Conèixer per comprendre entendre que fa l’administració i perquè ho fa ajuda a la formació lliure d’opinió del ciutadà. 2. Conèixer per controlar. Amb informació hom pot controlar l’activitat i gestió del poder públic.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Concepte i característiques de la transparència |4 Transparència

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Concepte i característiques de la transparència |4 Transparència implica obertura informativa i és un exponent important de qualitat democràtica Característiques: Lideratge polític Facilitar el coneixement de la informació pública Facilitar que l’accés sigui fàcil i gratuït Organitzar la informació de forma que sigui fàcilment accessible i comprensible Ordenar la informació de forma que la seva localització es pugui fer de forma intuïtiva

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Calella, el procés cap a la transparència |5

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Calella, el procés cap a la transparència |5 El 28 d’Agost de 2012 l’Ajuntament de Calella crea la unitat de transparència i bona governança • El projecte es comença a treballar durant el segon trimestre de l’any 2012. • Aquesta unitat es crea per Decret d’Alcaldia de data 22. 10. 2012, mitjançant el qual s’anomena l’equip tècnic que en formarà part. • És un projecte complex i de llarg recorregut que es portarà terme amb els recursos propis de l’ajuntament.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Decret d’Alcaldia 2012/1967 |6 Nomenament de l’equip tècnic

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Decret d’Alcaldia 2012/1967 |6 Nomenament de l’equip tècnic per a la implantació del Pla de Transparència i Bona Governança Unitat de Transparència i Bona Governança, formada per tècnics/ques de diferents àrees de l’Ajuntament de Calella.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Que és TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL? |7 Transparència Internacional Espanya

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Que és TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL? |7 Transparència Internacional Espanya elabora un índex per front al dèficit d’informació pública Donada la falta de legislació al respecte, el referent per començar a treballar van ser els indicadors publicats per TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL (TI). QUÈ ÉS TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL? Fundada 1993 és una organització internacional, no governamental, no partidista i sense finalitat de lucre que es dedica a combatre la corrupció a nivell nacional i internacional. TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL ESPAÑA es va constituir legalment el 2006, i a partir de la seva constitució elabora i publica un índex de transparència per tal de fer front al dèficit d’informació pública i a la falta de transparència de les institucions públiques espanyoles. Aquesta organització també fa una valoració de l’aplicació d’aquests indicadors a 110 ajuntaments dels més grans d’Espanya, i publica els seus resultats, per tal que la ciutadania en tingui coneixement.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Indicadors ITA |8 6 àmbits i una bateria

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Indicadors ITA |8 6 àmbits i una bateria de 80 indicadors per mesurar el grau de transparència dels ajuntaments INFORMACIÓ SOBRE LA CORPORACIÓ MUNICIPAL (18) 1. Informació sobre els càrrecs electes i el personal (6) 2. Informació sobre l’organització i el patrimoni (6) 3. Informació sobre normes i institucions municipals (6) TRANSPARÈNCIA EN LES CONTRACTACIONS I DESPESES DELS SERVEIS (4) 1. Procediment de contractació de serveis (2) 2. Subministradors i despeses dels serveis (2) RELACIONS AMB ELS CIUTADANS I LA SOCIETAT (16) 1. Característiques de la pàgina web de l’ajuntament (2) 2. Informació i atenció al ciutadà (9) 3. Grau de compromís amb la ciutadania (5) TRANSPARÈNCIA EN MATÈRIES D’URBANISME, OBRES PÚBLIQUES I MEDI AMBIENT (15) 1. Plans d’ordenació urbana i convenis urbanístics (6) 2. Anuncis i licitacions d’obres públiques (3) 3. Informació sobre concurrents, ofertes i resolucions (2) 4. Obres públiques, urbanisme i infraestructures (4) TRANSPARÈNCIA ECONÒMICOFINANCERA (11) 1. Informació comptable i pressupostària (5) 2. Transparència en els ingressos, despeses i deutes municipals (6) INDICADORS DE LA NOVA LLEI DE TRANSPARÈNCIA (16) 1. Planificació i Organització (3) 2. Contractes, convenis i subvencions (6) 3. Alts càrrecs de l’Ajuntament i entitats participades (3) 4. Informació econòmica i pressupostària (4)

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ |9 Pla de Transparència i Bona Governança. Diagnosi,

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ |9 Pla de Transparència i Bona Governança. Diagnosi, avaluació i implantació dels indicadors de transparència 1. Decret d’alcaldia de data 22 d’octubre de 2012, es nomena l’equip de treball tècnic, encarregat de portar a terme la implantació del Pla de Transparència i Bona Governança. 2. - Es fa la primera reunió tècnica de tot l’equip de treball, el dia 29 de novembre 2012, s’analitzen un per un els 80 indicadors de la ITA i s’assigna la feina a qui li pertoca cadascun d’ells. 3. - Es treballa de forma individualitzada amb els responsables dels indicadors de transparència de cada àrea de l’ajuntament. 4. - Reunió tècnica de tot l’equip de treball, en la que es presenten com queden tots els indicadors treballats 1 de juliol de 2013. 5. - El dia 5 de juliol de 2013, es fa la presentació, davant l’equip de govern, dels indicadors ja consensuats per equip tècnic, per la seva validació. Es fan nous suggeriments a incorporar. 6. - Darrer trimestre 2013, es finalitzen els treballs 7. - Gener 2014, es dona accés als ciutadans, coincidint amb la posada en funcionament de la nova web municipal.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ | 10 Legislació estatal i autonòmica Coincidint amb

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ | 10 Legislació estatal i autonòmica Coincidint amb l’aprovació de la llei estatal Calella posava ja la informació a disposició del ciutadà Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (Estatal). El títol referent a la transparència que regula aquesta Llei entra en vigor al cap d’un any de la seva publicació, és a dir, el 10 de desembre del 2014, i les entitats locals disposen d’un termini màxim de 2 anys per adaptar-se, fins el 10 de desembre de 2015. Llei 19/2014, de 20 de desembre, (Llei catalana) de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El títol II que regula la transparència entra en vigor per les administracions locals l’ 1 de gener de 2016. CALELLA: Encàrrec mitjançant Decret d’Alcaldia (22. 10. 2012), 1 any abans de què surti la Llei estatal i dos abans de la catalana es treballa durant 1 any i es posa a disposició gener 2014. És a dir que quan va sortir la llei estatal Calella ja havia fet la feina i la tenia a disposició del ciutadà.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Infoparticip@ Asensi Molina Montoya Responsable de l’Àrea de

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Infoparticip@ Asensi Molina Montoya Responsable de l’Àrea de Noves Tecnologies

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ | 11 Infoparticip@ és un producte de la

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ | 11 Infoparticip@ és un producte de la UAB Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya. L’any 2003, en el marc de la segona edició del Postgrau de Comunicació local: Producció i gestió organitzat pel Laboratori de Comunicació Pública de la UAB, es va elaborar el Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública, com uns principis bàsics amb la recomanació que siguin respectats per part dels mitjans locals de titularitat pública. Infoparticip@ és un producte del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona. El mapa Infoparticip@ és el resultat d'haver desenvolupat i validat en 2012 el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Decàleg de bones pràctiques de la Comunicació Local

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Decàleg de bones pràctiques de la Comunicació Local Pública | 12 Al mapa infoparticip@ es publiquen els resultats sobre qüestions bàsiques Tal com s’ha comentat anteriorment, en virtut de la normativa legal vigent: 1. - Les corporacions locals han de facilitar la informació més àmplia sobre la seva activitat i la participació de tots els ciutadans en la vida local. 2. - Les formes, els mitjans i els procediments de participació que les corporacions estableixin en l’exercici de la seva potestat d’autoorganització no poden en cap cas disminuir les facultats de decisió que corresponen als òrgans representatius regulats per la llei. Finalment, aquest mandat legal requereix, per tant, que els mitjans de comunicació locals de titularitat pública - premsa escrita, ràdio, televisió, webs municipals i ciutadanes respectin els principis que van inspirar el Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública.

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ 41 indicadors avaluen la transparència a la comunicació

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ 41 indicadors avaluen la transparència a la comunicació de les webs municipals | 13 De l’indicador a l’eina de millora contínua Municipis Calella Mitjana Ajuntaments 10. 000 – 50. 000 hab. Inicial (2012) Segell (2013) Segell (2014) 39 % 93 % 98 % 47 % 58 % 68 % L’any 2014 dels trenta municipis del Maresme, només set han rebut la màxima distinció: Mataró, Premià de Mar, Premià de Dalt, Vilassar de Mar, Arenys de Mar, Alella i Calella

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Gràcies! + info: http: //transparencia. calella. cat

Transparència a l’Ajuntament de Calella infoparticip@ Gràcies! + info: http: //transparencia. calella. cat