st ve alt 2 premolar di Dr Mert

  • Slides: 6
Download presentation
Üst ve alt 2. premolar diş Dr Mert OCAK Öğretim Görevlisi

Üst ve alt 2. premolar diş Dr Mert OCAK Öğretim Görevlisi

Üst 2. Premolar Diş Diğer premolarlardan daha az keskin cusplara sahiptir (Alt ikinci premolar

Üst 2. Premolar Diş Diğer premolarlardan daha az keskin cusplara sahiptir (Alt ikinci premolar gibi) Hemen hemen aynı boyda olan iki cusp’ı vardır. cusplar arası uzaklık bukkolingual olarak 6 mm’den fazladır. Santral gelişimsel oluk premolarlardan daha kısadır. birinci

- Anterior dişler gibi dört loptan gelişirler. -Kron ve kökleri üst kaninlerden kısa, kök

- Anterior dişler gibi dört loptan gelişirler. -Kron ve kökleri üst kaninlerden kısa, kök boyları molarlarınkin eşittir. -Marjinal sırtlar okluzal yüzeyin bir parçası olarak horizontal düzlemde yer alır (Kesici ve kanin dişlerde vertikal konumdadı -- Kron ve kökün lingual yüzeyleri bukkal yüzeyden daha dard

- Proksimalden bakıldığından bukkal ve lingual kontur kretleri anterior dişlere göre daha okluzal düzeydedir.

- Proksimalden bakıldığından bukkal ve lingual kontur kretleri anterior dişlere göre daha okluzal düzeydedir. - Bukkal cuspın mesial eğimi distal eğimden kısadır (Üst birinci premolarda tersi geçerlidir). - Bukkalden linguale olan daralma çok azdır. - Lingualdeki mesiodistal boyutu üst birinci premolardan daha büyüktür.

- Bukkolingual boyut Meziodistal boyut - Genellikle tek köklüdür. - Kapanışta alt çenede ikinci

- Bukkolingual boyut Meziodistal boyut - Genellikle tek köklüdür. - Kapanışta alt çenede ikinci premolar ve birinci molar ile temas eder.

Alt 2. Premolar Diş - Okluzal yüz kare şeklinde, ara yüz dörtgen (lnguale eğilmiş)

Alt 2. Premolar Diş - Okluzal yüz kare şeklinde, ara yüz dörtgen (lnguale eğilmiş) şeklindedir. Lingual yüzey alt birinci premolara göre daha geniştir. Bukkalden bakıldığından alt birinci premolardan daha kısa ve geniştir. Beş tüberkülü olan tek premolardır. Üç bukkal ve iki lingual tüberkülü vardır. Okluzal yüz üç farklı şekilde görülebilir: Y (en sık görülen tip): Üç tüberkül – bukkal (fonkiyonel değil), ML, DL ve tek bir santral pit. H: İki tüberkül - bukkal ve lingual tüberküller ile kısa bir santral oluk. U: İki tüberkül – bukkal ve lingual tüberküller ile hilal şeklinden santral oluk. - Bukkal tüberkül, lingual tüberküllere göre daha kısa ve künttür. ML tüberkül, DL tüberkülden daha büyüktür. Mesial marinal sırt çok az iç bükeydir. Kökü alt birinci molara göre daha uzundur. Kapanışta üst birinci ve ikinci molar ile temas eder.