Rrelse utomhus i naturmilj Workshop 111 17 Rrelse

  • Slides: 8
Download presentation
Rörelse utomhus i naturmiljö Workshop 1/11 -17 Rörelse och hälsa i förskolan Veronica Ferm

Rörelse utomhus i naturmiljö Workshop 1/11 -17 Rörelse och hälsa i förskolan Veronica Ferm

Rörelse och aktiviteter i skogsmiljö Workshopen började med att studenterna fick göra stjärnuppdraget i

Rörelse och aktiviteter i skogsmiljö Workshopen började med att studenterna fick göra stjärnuppdraget i sina arbetsgrupper. Denna aktivitet kan med fördel användas under en transportsträcka t. ex. när man går till skogen. Detta för att skapa en mer lustfylld transportsträcka. Aktivitet: Stjärnorna var numrerade 1 -10. På baksidan av varje stjärna stod ett litet uppdrag som skulle utföras för att komma vidare. I denna aktivitet arbetar vi med vår grovmotorik samt det matematiska begreppet antal. Med kroppen kan vi känna antalet, vi ser symbolen för antalet och räknar antalet på fingrarna. Vi arbetar även med talföljd, 1, 2, 3. . . . 10 o. s. v. Aktiviteten är hämtad ur boken Lära matematik ute, förskolan Av Naturskoleföreningen.

Ramsa: Hoppa min gubbe! Hoppa min gubbe på min stubbe (hoppa på stället) Hoppa

Ramsa: Hoppa min gubbe! Hoppa min gubbe på min stubbe (hoppa på stället) Hoppa min gubbe tripp trapp stå (hoppa och stanna på stå) Ner i det djupa och upp i det blå. (böja sig ner och ställ sedan på tå) Kravla och krypa och hoppa och stå! (gör kravelrörelser med armarna, kryprörelser medarmarna och sedan stå) Hoppa min gubbe på min stubbe (hoppa på stället) Hoppa min gubbe tripp trapp stå (hoppa och stanna på stå)

Spindelnätet Aktivitet: Att ta sig igenom spindelnätet, helst utan att nudda repet. Viktigt att

Spindelnätet Aktivitet: Att ta sig igenom spindelnätet, helst utan att nudda repet. Viktigt att hjälpa varandra och hitta vart det passar bäst att ta sig igenom. Om man fäster en plinga på repet kan detta göra barnen mer medvetna om när de rör repet och inte. Spindelnätet koordinerar olika färdigheter som öga-fot koordination, balans, anpassad kraft och reaktion. Spindelnätet kan användas i både inom - och utomhusmiljö.

Mulles rörelsespår Material från fridluftsfrämjandet Mulles rörelsespår som var utplacerad i skogen. I denna

Mulles rörelsespår Material från fridluftsfrämjandet Mulles rörelsespår som var utplacerad i skogen. I denna aktivitet använder vi kroppen för att gestalta olika föremål som t. ex. träd och stenar, vi utmanar motoriken genom att använda skogsterrängen och utmaningar som att krypa, balansera, hoppa med mera, vi möter olika matematiska begrepp som motstasord, stor och liten.

Kasta prick Övning: På marken ligger siffrorna 1 till 6 utplacerade på olika avstånd.

Kasta prick Övning: På marken ligger siffrorna 1 till 6 utplacerade på olika avstånd. Det ligger en pinne som visar var man ska stå. Alla hämtar sex kottar var. Därefter kastar man en och en. Kottarna kastas enligt ordningstalen, först till 1 och sedan till 2 o. s. v. En variation av övningen kan vara att barnen får använda en tärning och kasta till den siffra som stämmer överrens med antalet prickar på tärningen. Övningen kan även utföras med enbart naturmaterial, välj en startpunkt och se om ni kan träffa olika naturföremål med kottar t. ex. kan ni kasta till stenen? Kasta prick är en fokusövning där fokus läggs på just på den motorisk grundformen kasta. Övningen kan göras på många olika sätt. På workshopen idag testade vi att kasta med underhandskast och överarmskast. Tanken är att testa vilket kast som passar bäst på korta respektive långa avstånd. Barnen övar även öga-hand koordination samt får utforska kraften i kastet. Vad händer om jag tar i mycket? Vad händer om jag inte använder kraft?

Leksaker vid repet Aktivitet från Leka och lära matematik ute, förskolan. Banan utgörs av

Leksaker vid repet Aktivitet från Leka och lära matematik ute, förskolan. Banan utgörs av ett rep som man följer, i området som man passerar finns leksaker gömda. Uppdraget är att hitta de gömda leksakerna och räknar antalet leksaker. Barnen kan gå själva (4 -5 år) och i liten grupp med pedagog (1 -3 år). Anpassa terräng efter ålder. • • Tips! Tänka efter hur terrängen ser ut, passar den alla barn som ska utföra aktiviteten? Om inte, hur kan det lösas? Istället för att räkna leksakerna kan barnen berätta vilka dem har sett. Man kan sätta fast en kabinhake eller ring i repet som barnen tar med sig runt. Lättare att följa repet. Gå mer än en gång, svårt att hitta alla leksaker på en gång. Bygg upp aktiviteten runt ett tema. T. ex. Babblarna har gömt sig kan du hitta dem? Hur många var det? Gör aktiviteten spännande genom att man t. ex. ska gå in genom en speciell ingång. Låt barnen ta kort eller filma föremålen, dessa kan barnen sedan använda för att skapa en saga eller en film.

Tips på litteratur: Leka och lära matematik ute, förskolan. ISBN: 9789197910897 Leka och lära

Tips på litteratur: Leka och lära matematik ute, förskolan. ISBN: 9789197910897 Leka och lära matematik ute i förskolan innehåller en samling övningar som lekfullt tränar både matematik och grovmotorik, och passar att utföra på förskolegården eller i närmaste skogsdunge (information från bokus. se). Casta. S, Sofis trädexpedition. ISBN: 9789172992337 Fjärde boken om myran Sofi och hennes upptäckter i naturen handlar om träd. Hon introducerar 16 av Sveriges vanligaste träd för läsaren. Boken är fylld av fakta och kuriosa som att man gör bowlingklot och käglor av oxel, flaggstänger av gran och lönnsirap av lönn eftersom dess starka färger gör den rik på socker. Sofi delar också med sig av sina tips på roliga saker man kan göra. Till exempel bygga en bondgård, anordna en barkbåtstävling, göra en sälgpipa eller naturtuggummi (information från adlibris. se).