PROJENN MAL VE EKONOMK YN Projenin mali ve

  • Slides: 15
Download presentation
PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ Ø Projenin mali ve ekonomik yönünün ortaya konması, projenin

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ Ø Projenin mali ve ekonomik yönünün ortaya konması, projenin ana amaçlarından biridir. Ø Bu incelemede; — Proje konusu işletmenin kuruluşu için gerekli olan yatırım tutarı, — Üretime geçtikten sonraki süreçteki gerekli işletme giderleri ile — Üretime geçtikten sonraki süreçteki sağlayacağı gelirler, tahmin edilir. Ø Projenin mali ve ekonomik yönü; o Proje giderleri, o Proje gelirleri, o Proje finansmanı kapsamında incelenir.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ ØGelir ve giderler, fiziki değerlerin parasal olarak ifadesidir. ØGelir

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ ØGelir ve giderler, fiziki değerlerin parasal olarak ifadesidir. ØGelir ve giderlerin tahmininde daha önceki aşamada, üretim aşamalarında ortaya konan fiziki veriler dikkate alınır. Ø Bir yatırım projesinin gelir ve giderleri ortaya konurken, yani projenin girdi ve çıktılarının değerlendirilirken, ilke olarak gerçek piyasa fiyatları kullanılır. Ø Projenin tüm ekonomik ömrü içerisinde, gelir ve gider tahminlerinde başlangıçta kabul edilen cari fiyatlar esas alınır. Ø Toplam gelir ve giderlerden esas alınarak projenin proforma gelir ve nakit akım tabloları belirlenir.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1. Proje Giderleri ØHerhangi bir amaca yönelik bir hayvancılık

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1. Proje Giderleri ØHerhangi bir amaca yönelik bir hayvancılık projesinde farklı miktarlarda olsa da gider zorunludur. Øİşletmede; §Bazı giderler üretime bağlı olmadan daima yapılmaktadır. §Bazı giderler ise sadece üretim yapıldığında yapılmaktadır. Øİşletme giderleri 2. grupta incelenmektedir. Øa)Yatırım giderleri, Øb)İşletme giderleri ,

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderleri a)Yatırım Giderleri(1) Projelere göre farklılıklar göstermekle birlikte

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderleri a)Yatırım Giderleri(1) Projelere göre farklılıklar göstermekle birlikte başlıca yatırım giderleri; —Etüd ve proje hazırlama giderleri, —Mühendislik giderleri, teknoloji patent vs. ödemeleri, —Arazi ve arazi tanzim giderleri, —İnşaat işleri giderleri, —Ulaştırma yatırımları, —Ana tesis makine ve donanım giderleri, —Yardımcı işletme tesisleri makine ve donanımı, —Taşıt araçları, —Genel giderler, —Beklenmeyen giderler, —Taşıma ve sigorta giderleri,

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderleri a)Yatırım Giderleri(devam) —İthalat ve gümrükleme giderleri, —Montaj

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderleri a)Yatırım Giderleri(devam) —İthalat ve gümrükleme giderleri, —Montaj giderleri, —İşletmeye alma giderleri, —Yatırım dönemi faizleri, —İşletme sermayesi (döner, sermeye) , *Nakit ihtiyacı, *Mamul madde stoku, *Hammadde, yardımcı madde ve yedek parça stoku, *Müşteriye bağlı mal değeri,

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderleri b)İşletme Giderleri(1) Ø İşletme sermayesi proje kapsamındaki

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderleri b)İşletme Giderleri(1) Ø İşletme sermayesi proje kapsamındaki işletmeyi tümüyle ya da kısmen işletmek için gereken kaynaklardır. Øİşletme giderleri ; ØKapasiteye ve üretim planına bağlı olarak “değişen giderler” ØKapasiteye bağlı olmayan “sabit giderler” şeklindedir. ØKurulması düşülen işletme ünitesinin kullanılan kapasitesine ve üretim planına bağlı olarak değişen masraflar; —İşletmeye alınmasından sonra üretim için kullanılacak hammaddeler, —Yardımcı hammaddeler, —İşletme malzemeleri, —Yakıt enerji, su v. b girdi giderleri, —İşgücü masrafları, —Satış masrafları , gibi giderler kapasiteye ve üretim planına göre değişen giderleri oluştururlar.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderleri b)İşletme Giderleri(devam) Sabit masraflar; işletmenin kapasitesine bağlı

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderleri b)İşletme Giderleri(devam) Sabit masraflar; işletmenin kapasitesine bağlı olmayan masrafladır. —Bakım giderleri, —Onarım giderleri, —Personel Giderleri, —Amortismanlar giderleri, —Sabit yatırım finansman ödemeleri — Faizler, —Sigorta, giderleri, —Kira giderleri, —Bina, arazi , çevre vergileri gibi sabit vergiler — Üretim dışı elektrik, su gibi giderleri, — Genel yönetim giderleri, gibi masraflar üretimden bağımsız olan giderlerdir. ØÜretim hacmine bağlı olmayarak yapılması gerekli olan bu sabit masraflarla tamamıyla üretim hacmine bağlı olan değişen masraflar birlikte toplam işletme giderlerini oluşturmaktadır.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderlerin Topluca İncelenmesi; Proje giderlerini yatırım ve işletme

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 1)Proje Giderlerin Topluca İncelenmesi; Proje giderlerini yatırım ve işletme giderleri olarak ayrı inceledikten sonra bunların toplu halde gösterilmesi gerekir.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 2. Proje Gelirleri ØProje analizinde proje giderlerine karşılık elde

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 2. Proje Gelirleri ØProje analizinde proje giderlerine karşılık elde edilecek proje gelirlerinin, diğer bir ifadeyle projeyle yaratılacak faydanın ortaya konulması ve incelenmesi gerekmektedir. ØHer projenin bir masrafı gerektirdiği ve bu masrafların/ giderin parasal olarak ifadesi edildiği halde her projenin yaratacağı faydanın parasal olarak ifade etme olanağı yoktur. ØTarımsal eğitim projesi belirli bir masrafı gerektirdiği halde, eğitim projesinin sonuçlarını mali olarak ifade etmek mümkün değildir.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 2. Proje Gelirleri ØProjenin yaratacağı faydanın parasal olarak ifadesi

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 2. Proje Gelirleri ØProjenin yaratacağı faydanın parasal olarak ifadesi mümkünse bu proje çeşidine göre değişen şekillerde farklı yaklaşımlarla belirlenir. Örneğin; §Reorganizasyon, ıslah, sulama v. b. projelerde projenin yaratacağı fayda, mevcut durumda sağlanacak fayda ile proje ile yaratılacak fayda arasındaki farka eşit olmaktadır. §Yeni bir üretim projesinde ise gelirler, projeyle üretilecek olan ürünlerin değerlendirilmesi ile ortaya konabilir.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 2. Proje Gelirleri ØTahmin edilecek fiyatlar cari fiyatlarla değerlendirilir.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ 2. Proje Gelirleri ØTahmin edilecek fiyatlar cari fiyatlarla değerlendirilir. ØBir üretim projesinden elde edilecek ürünler ana ürünler, tali ürünler olarak ayrılabilir. ØProjenin özelliğine göre diğer gelir kalemi eklenebilir. ØProje giderlerinde olduğu gibi, proje gelirlerinin de topluca bir tablo halinde göz önüne alınır. ØGider ve gelirlerin ayrı incelenmesinden sonra bunları, yılları dikkate alarak, bir tablo ile birleştirmek mümkündür. Bu tabloya proforma gelir-gider tablosu da denilmektedir.

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ Proje Finansmanı ØYeni üretim birimi kurulması, kurulu olanın geliştirilmesi,

PROJENİN MALİ VE EKONOMİK YÖNÜ Proje Finansmanı ØYeni üretim birimi kurulması, kurulu olanın geliştirilmesi, tedariklerin sağlanması, yatırım konusu ürünün üretimi ve pazarlanması gibi fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için gerekli olan sermayenin bulunması ve planlı şekilde kullanılmasıdır. Finansal Planlama; ØProjenin ekonomik ömrünü kapsayan bir plandır. Ø Finansal Planlama ile yatırım başlangıcındaki fonlar, proje ile yaratılacak gelecekteki para akışı, dış borç ödeme takvimi planlanır. ØFinansal planlama ile işletmenin hâlihazırdaki ve gelecekteki gelir ve giderleri düzenlenmektedir. ØFinansman planı iki ana bölüm içermelidir. ØBirinci bölüm finansman kaynakları, ikinci bölüm kullanım yerlerini göstermelidir.