Osmanl Devletinde renim Medreseler ve Ulema Osmanl Devletinde

  • Slides: 15
Download presentation
Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Osmanlı Devleti’nde ilimler şu kategorilerde incelenebilir: 1. Güzel

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Osmanlı Devleti’nde ilimler şu kategorilerde incelenebilir: 1. Güzel Yazı İlimleri: Yazı gereçleri, yazı biçimleri vs. 2. Sözlü İlimler: Arapça, Farsça, Türkçe, belagat, ölçü bilgisi, şiir, nesir, tarih. 3. Fikri İlimler: Mantık ve diyalektik. 4. Ruhani İlimler: Ruhani ilimlerde kendi içinde 4’e ayrılır.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema a. Nazari akli ilimler: doğal ilimler, matematik. b.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema a. Nazari akli ilimler: doğal ilimler, matematik. b. Tatbiki akli ilimler: ahlak, siyaset. c. Nazari din ilimleri: tefsir, hadis, kelam, usul, fıkıh. d. Tatbiki din ilimleri: tatbiki ahlak, görgü kuralları, İslami yaşam, ibadet.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Osmanlı Devleti’nde her türlü ilmin özellikle de ruhani

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Osmanlı Devleti’nde her türlü ilmin özellikle de ruhani ilimlerin amacı Tanrı bilgisidir. Dine yardımı olan ilimler iyi ilimler olarak sınıflandırılırken, astronomi gibi ilimler kötü ilimler olarak sınıflandırılmıştır.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema İslami eğitimin esas öğesi, dini ve ruhani ilimlerde

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema İslami eğitimin esas öğesi, dini ve ruhani ilimlerde yetkesi kabul edilmiş olan müderristir. İcazetname belli bir kurumdan değil müderristen alındığı için müderris önemlidir. Öğrenci her şeyden önce dini alanda iyi bir eğitim almak zorundaydı. Öğrenci en başta ilim dili olan Arapçayı iyi öğrenmek zorundaydı.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema İlk Osmanlı medresesi 1331’de İznik’te açılmıştır. Bilgin Kayserili

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema İlk Osmanlı medresesi 1331’de İznik’te açılmıştır. Bilgin Kayserili Davut ilk medreseyi kuran müderristir. II. Murat döneminde İran’dan davet edilen Alaeddin Tusi ile Fahreddin hızla gelişen Osmanlı medreselerinin ününü yaygınlaştırmışlardır. İlk dönemde tefsir, fıkıh gibi dini ilimleri öğrenmek isteyen Osmanlı alimleri Mısır veya İran’a giderlerdi. Matematik ve Astronomi için ise özellikle Semerkant tercih edilirdi.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra 1463 -1470

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra 1463 -1470 arasında Fatih Camiini yaptırmış çevresine 8 medrese kurdurtmuş bunları 8 ünlü bilgine vermiştir. Bu ünlü Sahn-ı Sema medresesidir. Ayrıca bunlara öğrenci yetiştiren tetimme adlı sekiz alt medrese kurdurmuştur.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Kanuni Sultan Süleymaniye Camisinin çevresine dört genel medrese

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Kanuni Sultan Süleymaniye Camisinin çevresine dört genel medrese dışında, uzmanlık çalışmaları için biri sırf hadis ilminde öteki de sırf tıbba ayrılmış iki medrese daha kurdurmuştur. 1529’da Edirne’de on dört medrese vardı. 17. Yüzyılda İstanbul’da doksan beş medrese vardı. 19. Yüzyılda İstanbul’da bulunan medrese sayısı yüz yetmişe çıkmıştır.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Medreseler vakıf Medresenin genel sistemine dayanan kurumlardır. Genellikle

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Medreseler vakıf Medresenin genel sistemine dayanan kurumlardır. Genellikle cami, misafirhane ve başka hayır kurumlarından oluşan bir külliyeye sahipti. yönetiminden müderris sorumludur. Müderris ancak padişah beratı ile atanabilirdi. Haric Medreseleri ve Dahil Medreseleri olarak ikiye ayrılırdı.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulemanın İslam Ulema şeriattaki yetkelerini hukukunun yorumcusu ve uygulayıcısı

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulemanın İslam Ulema şeriattaki yetkelerini hukukunun yorumcusu ve uygulayıcısı olarak dörtlü bir rolü vardı. Bu görevlerin ilkini müftü, ikincisini kadı, üçüncüsünü müderris, dördüncüsünü şeyhülislam yerine getirirdi. Devlet içinde şeriatın uygulanmasından onlar sorumlu idiler. ilimdeki uzmanlığından alırdı. Ulemaya dahil olmak zorlu bir din eğitimi sonrasında gerçekleşirdi. Ulema olabilmek için Kuran’ın gerçek anlamını kavrayabilmek gerekmekteydi.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Rumeli ve Anadolu Kazaskerleri en yüksek rütbeli kadılardı.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Rumeli ve Anadolu Kazaskerleri en yüksek rütbeli kadılardı. Tahta çıkan her hükümdarın şeyhülislamın başına bulunduğu bir ulema grubunca onaylanırdı. Tahttan indirildiğinde de hali onaylayan bu ulema grubudur. Ancak Osmanlı İmparatorluğu’n da ulemanın atanması ve azli dünyevi yetkiyi temsil eden veziri azamın elinde olmuştur.

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Şeyhülislam ulemanın başıydı. Padişah iradesi ile atanırdı. Bilgisi

Osmanlı Devleti’nde Öğrenim, Medreseler ve Ulema Şeyhülislam ulemanın başıydı. Padişah iradesi ile atanırdı. Bilgisi ile kendisini göstermiş müderrisler arasından seçilirdi. Fetva bir sorunu kesin bir şekilde çözümlemiş olmalıydı. Görevi şeriat alanına giren her türlü sorun hakkında, genel kabul gören uzmanların kitaplarına göre fetva çıkartmaktır. Ebussuud’un müftülüğünden Şeyhülislamlık politik güce sıkıya bağlı bir yürütme kurumu olan kadılıkların denetimini ele geçirmiştir.