NDEX Presentaci P 1 ndex P 2 Presentaci

  • Slides: 13
Download presentation

ÍNDEX Presentació P. 1 Índex P. 2 Presentació P. 3 Prehistòria P. 4 Les

ÍNDEX Presentació P. 1 Índex P. 2 Presentació P. 3 Prehistòria P. 4 Les etapes de la prehistòria i les seves característiques P. 5 -8 Els ibers a Catalunya P. 9 Els Grecs a Catalunya P. 10 Bibliografia P. 11 Conclusió P. 12 Fi P. 13

Prehistòria • Període extens. Quan apareix l’espècie humana a la Terra i acaba amb

Prehistòria • Període extens. Quan apareix l’espècie humana a la Terra i acaba amb la invenció de l’escriptura (4000 a. C)

Introducció § El següent power point parla sobre la prehistòria i tot aixo a

Introducció § El següent power point parla sobre la prehistòria i tot aixo a mida que veieu el power point anireu aprenent.

Etapes de la PREHISTÒRIA: • A. - Paleolític. • B. - Neolític. • C.

Etapes de la PREHISTÒRIA: • A. - Paleolític. • B. - Neolític. • C. - Edat dels metalls

a. -) PALEOLÍTIC: § Eren depredadors( s’alimentaven de tot allò que els oferia la

a. -) PALEOLÍTIC: § Eren depredadors( s’alimentaven de tot allò que els oferia la natura. Caçaven, pescaven i recol·lectaven fruits) També eren nòmades( es movien d’un lloc a l’altre per trobar aliments) que vivien en coves i a l’aire lliure. § Utilitzaven eines que fabricaven amb: pedres, ullals, banyes i ossos d’animals. § Van dominar el FOC i els primers en fer PINTURES RUPESTRES.

b. -) NEOLÍTIC: § Eren sedentaris( tenien un lloc fix on viure) i vivien

b. -) NEOLÍTIC: § Eren sedentaris( tenien un lloc fix on viure) i vivien en poblats. Els seus camps de conreu es trobaven al seu voltant. Gràcies a les feines agrícoles es van inventar eines: l’arada, la falç o el molí per moldre el gra. § Van descobrir com fer ceràmica a mà, el fus de filar i el teler. § Van crear MEGALITS: Construccion s de pedra amb finalitats religioses.

c. -) EL DOMINI DELS METALLS: § § § § Van descobrir que alguns

c. -) EL DOMINI DELS METALLS: § § § § Van descobrir que alguns metalls com: el coure, la plata, l’or, l’estany, el ferro o el plom se’ls podia donar forma en fred COLPEJANT-LOS. Després els van fondre’ls donant-los forma. Van obtenir bronze ( joies, armes. . . ) barrejant coure i estany. Apareix els intercanvis comercials(els de la metal·lúrgia amb els que es dedicaven a l’agricultura i la ramaderia) § Els poblats eren més grans i es construeixen en llocs elevats amb muralles per defensar-se. § Altres avenços a destacar: la roda i les tècniques de navegació(intercanvis amb altres cultures)

ELS IBERS A CATALUNYA. § § § § § Els ibers constituïen un conjunt

ELS IBERS A CATALUNYA. § § § § § Els ibers constituïen un conjunt de pobles que van viure a la península Ibèrica (VII a. C i dc) a la costa mediterrània i Andalusia. Compartien una mateixa cultura i costums: els cossetans, els laietans o els ilergets. Els ibers construïen poblats en llocs elevats per la seva defensa. Les cases eren petites formant carrers. Alguns poblats tenien espais d’ús comunitari: els forns(coure el pa, ceràmica) les cisternes. . . § Coneixien l’escriptura, l’ús de la ceràmica i fabricaven estris de ferro. § Eren agricultors i ramaders. § Podem trobar restes de poblats ibers a Catalunya molt a prop d’aquí a ULLASTRET.

ELS GRECS A CATALUNYA § Segle VIII a. C els GRECS comencenla seva expansió

ELS GRECS A CATALUNYA § Segle VIII a. C els GRECS comencenla seva expansió per la § Mediterrània occidental ja que els seus viatges tenien finalitats socials i comercials (terres per viure/jaciments) § El territori dels grecs estava format per POLIS o CIUTATS-ESTAT INDEPENDENTS; DESTACAREM: ESPARTA I ATENES. § ORGANITZACIÓ DE LA SOCIETAT GREGA: § 1. - CIUTADANS: Homes, fills de pare

Conclusió § Aques power point va molt ve per estudiar el proper control

Conclusió § Aques power point va molt ve per estudiar el proper control

Bibligrafia § Escrits de la Dolors del wort.

Bibligrafia § Escrits de la Dolors del wort.