La prehistoria De Dani Index Ttol ndex Introducci

  • Slides: 10
Download presentation
La prehistoria De Dani

La prehistoria De Dani

Index Títol Índex Introducció Què és la prehistória Etapes de la prehistòria Etapa Paleotítica

Index Títol Índex Introducció Què és la prehistória Etapes de la prehistòria Etapa Paleotítica Etapa Neolítica El domini dels metalls Els Ibers a Catalunya FINAL D. 1 D. 2 D. 3 D. 4 D. 5 D. 6 D. 7 D. 8 D. 9 D. 10

in Estem fen un power point de la prehistòria. Nomes el fem el cicle

in Estem fen un power point de la prehistòria. Nomes el fem el cicle superior.

Prehistòria: Període extens. n Quan apareix l’espècie humana a la Terra i acaba amb

Prehistòria: Període extens. n Quan apareix l’espècie humana a la Terra i acaba amb n la invenció de l’escriptura (4000 a. C) n

Etapes de la PREHISTÒRIA: A. - Paleolític. B. - Neolític. C. - Edat dels

Etapes de la PREHISTÒRIA: A. - Paleolític. B. - Neolític. C. - Edat dels metalls

n n n CARACTERÍSTIQUES DE LES ETAPES: a. -) PALEOLÍTIC: Eren depredadors( s’alimentaven de

n n n CARACTERÍSTIQUES DE LES ETAPES: a. -) PALEOLÍTIC: Eren depredadors( s’alimentaven de tot allò que els oferia la natura. Caçaven, pescaven i recol·lectaven fruits) També eren nòmades( es movien d’un lloc a l’altre per trobar aliments) que vivien en coves i a l’aire lliure. Utilitzaven eines que fabricaven amb: pedres, ullals, banyes i ossos d’animals. Van dominar el FOC i els primers en fer PINTURES RUPESTRES.

n n b. -) NEOLÍTIC: Eren sedentaris( tenien un lloc fix on viure) i

n n b. -) NEOLÍTIC: Eren sedentaris( tenien un lloc fix on viure) i vivien en poblats. Els seus camps de conreu es trobaven al seu voltant. Gràcies a les feines agrícoles es van inventar eines: l’arada, la falç o el molí per moldre el gra. Van descobrir com fer ceràmica a mà, el fus de filar i el teler. Van crear MEGALITS: Construccions de pedra amb finalitats religioses.

n n n c. -) EL DOMINI DELS METALLS: Van descobrir que alguns metalls

n n n c. -) EL DOMINI DELS METALLS: Van descobrir que alguns metalls com: el coure, la plata, l’or, l’estany, el ferro o el plom se’ls podia donar forma en fred COLPEJANT-LOS. Després els van fondre’ls donant-los forma. Van obtenir bronze ( joies, armes. . . ) barrejant coure i estany. Apareix els intercanvis comercials(els de la metal·lúrgia amb els que es dedicaven a l’agricultura i la ramaderia) Els poblats eren més grans i es construeixen en llocs elevats amb muralles per defensar-se. Altres avenços a destacar: la roda i les tècniques de navegació(intercanvis amb altres cultures)

n n n n ELS IBERS A CATALUNYA. Els ibers constituïen un conjunt de

n n n n ELS IBERS A CATALUNYA. Els ibers constituïen un conjunt de pobles que van viure a la península Ibèrica (VII a. C i dc) a la costa mediterrània i Andalusia. Compartien una mateixa cultura i costums: els cossetans, els laietans o els ilergets. Els ibers construïen poblats en llocs elevats per la seva defensa. Les cases eren petites formant carrers. Alguns poblats tenien espais d’ús comunitari: els forns(coure el pa, ceràmica) les cisternes. . . Coneixien l’escriptura, l’ús de la ceràmica i fabricaven estris de ferro. Eren agricultors i ramaders. Podem trobar restes de poblats ibers a Catalunya molt a prop d’aquí a ULLASTRET.