NANTAI NVERSTES TURZM CORAFYASI TRKYENN TARHSEL CORAFYASI Uygulamal

  • Slides: 9
Download presentation
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI TÜRKİYE’NİN TARİHSEL COĞRAFYASI Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ubyo. nisantasi. edu. tr

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI TÜRKİYE’NİN TARİHSEL COĞRAFYASI Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ubyo. nisantasi. edu. tr NİŞANTAŞI ÜNİVERS İTESİ ©

 2 Türkiye'nin Tarihsel ve Kültürel Topografyası Bitki örtüsü, Toprak yapısı, alüvyon, Yerleşim yeri,

2 Türkiye'nin Tarihsel ve Kültürel Topografyası Bitki örtüsü, Toprak yapısı, alüvyon, Yerleşim yeri, ırmak kenarında yerleşim vb. etkenler, Mimari yapıyı, Yapılarda kullanılan hammaddeyi, ağaç, kerpiç, taş, tüf belirler.

2 Türkiye'nin Tarihsel ve Kültürel Topografyası Marmara, Karadeniz, Akdeniz, Ege, İç, Doğu ve GDoğu

2 Türkiye'nin Tarihsel ve Kültürel Topografyası Marmara, Karadeniz, Akdeniz, Ege, İç, Doğu ve GDoğu Anadolu Ayrı özellikler taşır. Farklılık değişik uygarlıkların varlık nedeni. Bitki örtüsü, toprak yapısı, ova, dağ, sulak alan, göl, ırmak ve Bağlı üretim tarzı farklı yaşam biçimleri ortaya çıkarır. Paleolitik ve Neolitik uygarlığın Toroslar, Zagroslar ile Orta Anadolu'da varlığı bu türden özellik taşır.

2 Türkiye'nin Tarihsel ve Kültürel Topografyası Hitit uygarlığı verimli ovalarda ve dağlarda yeşermiştir. Frig

2 Türkiye'nin Tarihsel ve Kültürel Topografyası Hitit uygarlığı verimli ovalarda ve dağlarda yeşermiştir. Frig uygarlığı ırmak boylarında ve ovalarda yeşermiştir. Urartu uygarlığı ayrık yerleşim birimleriyle dağlık bölgelerde gelişöiştir. İyon uygarlığı Ege'nin verimli kıyı bölgelerinde gelişmiş, Grek uygarlığı Akdeniz kıyılarında gelişimini sürdürmüştür. Roma Küçük Asya'nın hemen tümüne egemen olmuştur.

2 Türkiye'nin Tarihsel ve Kültürel Topografyası Anadolu Yarımadası Maden, Tarım, Doğal kaynaklar açısından zengindir.

2 Türkiye'nin Tarihsel ve Kültürel Topografyası Anadolu Yarımadası Maden, Tarım, Doğal kaynaklar açısından zengindir. Bu nedenle sürekli göç almış, istila edilmiştir. Toros Dağları, Kestel'de kalay, Murgul'da bakır, Zonguldak'ta kömür vb. Konya Ovası ve Kapadokya tahıl üretimine uygundur.

Türkiye’nin Fiziki Yapısı – Topografya Haritaların Kaynağı: Üstel, F. (2004) (Yayın Yönetmeni) Gençler İçin

Türkiye’nin Fiziki Yapısı – Topografya Haritaların Kaynağı: Üstel, F. (2004) (Yayın Yönetmeni) Gençler İçin Çağdaş Coğrafya. Epsilon Yayınevi. İstanbul

2 Türkiye’nin Tarihsel ve Kültürel Coğrafyası Kuzey'de Canik Dağları, Güneyde Toroslar, Güneydoğu'da Zağros Dağları,

2 Türkiye’nin Tarihsel ve Kültürel Coğrafyası Kuzey'de Canik Dağları, Güneyde Toroslar, Güneydoğu'da Zağros Dağları, Kuzeydoğu'da Kafkaslar Karadeniz, Ege & Akdeniz doğal sınırları oluşturur. Bu sınırlarda yaklaşık büyüklüğü aynı, uzun süreli Hitit, Roma, Bizans, Osmanlı imparatorlukları kurulmuştur. Ankara Türkiye Cumhuriyeti için yeni, merkezi & güvenli bir başkenttir. Konstantinopolis / Konstantiniyye / Stinpolis – İstanbul Doğu Roma / Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının başkentiydi.

2 Türkiye’nin Tarihsel ve Kültürel Coğrafyası Kültürel Coğrafya insanların mekan ile ilişkilerini, kültürel özelliklerin

2 Türkiye’nin Tarihsel ve Kültürel Coğrafyası Kültürel Coğrafya insanların mekan ile ilişkilerini, kültürel özelliklerin dağılımını inceler. Yerleşme Coğrafyası yerleşmelerin insanlarla ilişkilerini araştırır. Her iki coğrafya türü birbirleriyle ilişkilidir. Yerleşilen alanlarda insanlar maddi ve maddi olmayan kültür oluşturur. Kültür büyük ölçüde coğrafya tarafından belirlenir ve etkilenir. Doğa yerleşim alanlarındaki konut biçimini belirler; kerpiç, briket / tuğla, ağaç, taş, tüf, mağara vb. barınak, çadır bu tür örneklerdir.

 Kaynak Güvenç, B. 1995. Türk Kimliği. Kültür Tarihinin Kaynakları. Remzi Kitabevi. İstanbul.

Kaynak Güvenç, B. 1995. Türk Kimliği. Kültür Tarihinin Kaynakları. Remzi Kitabevi. İstanbul.